Totul despre inelul contraceptiv

La începutul lui aprilie, am concentrat maximum de forţe în maratonul informării corecte asupra contracepţiei moderne. În cadrul întâlnirilor cu cititoarele, am dezbătut avantajele metodelor de ultimă oră, care au maximum de eficienţă şi efecte secundare reduse.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Totul despre inelul contraceptiv

La începutul lui aprilie, am concentrat maximum de forţe în maratonul informării corecte asupra contracepţiei moderne. În cadrul întâlnirilor cu cititoarele, am dezbătut avantajele metodelor de ultimă oră, care au maximum de eficienţă şi efecte secundare reduse.

Cele aproape 100 de cititoare s-au bucurat de prezenţa a două invitate de marcă la cluburile noastre de pe 3 şi 4 aprilie: dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog-obstetrician şi Adela Popescu, actriţă şi solistă DJ Project. Participantele au fost extrem de deschise şi sincere, ca la o întâlnire între prietene. Discuţiile noastre au pornit de la faptul că nivelul general de cultură în contracepţie din ţara noastră nu este unul ridicat, iar acest lucru reiese din numărul uriaş de avorturi (30 la 100 de nou-născuţi).

În aceste condiţii, am agreat toate că sunt mai mult decât necesare campaniile de educaţie în contracepţie, cât mai ample, menite să ofere femeilor informaţii noi, la zi, în conformitate cu dorinţele şi nevoile lor de a-şi păstra sănătatea. Fetele au fost încurajate să discute şi de Adela Popescu, un exemplu perfect de femeie modernă, activă, ocupată, într-o relaţie stabilă. Adela a fost extrem de deschisă în a împărtăşi cititoarelor noastre din experienţa personală legată de alegerea celui mai potrivit produs anticoncepţional, explicându-ne de ce a optat pentru inelul vaginal.

Acesta reprezintă una dintre cele mai noi, sigure şi comode metode de contracepţie la ora actuală, prezentă de curând şi în România, iar în SUA de 7 ani. Pe lângă uşurinţa aplicării (doar o dată pe lună), inelul vaginal are şi avantajul reducerii la minimum a efectelor secundare, frecvent întâlnite în terapiile cu estrogeni.
 

 

Mărturisirea Adelei Popescu a fost apreciată şi de medicul Ruxandra Dumitrescu, aceasta spunând că trecerea firească de la o metodă contraceptivă la alta denotă evoluţie şi maturitate în viaţa sexuală. Cât despre efectele secundare reduse faţă de alte metode, medicul ne-a explicat că apar din cauza dozei extrem de scăzute de estrogeni, dozaj posibil datorită căii de administrare intravaginale.

Aplicarea contracepţiei prin intermediul unui inel intravaginal poate fi ideală şi în cazul pacientelor cu afecţiuni cronice, cum ar fi diabetul, boli neurologice degenerative (Alzheimer, Parkinson etc.), ce necesită terapie zilnică, dar şi un nivel constant de substanţe active în sânge. Nu au lipsit întrebări din partea publicului curios, de genul „Pot pierde inelul pe stradă, la toaletă etc.?”

Însă cu ajutorul mulajului edificator, fetele din sală au înţeles că acest lucru este imposibil datorită anatomiei specifice şi a fundului de sac ce găzduieşte perfect inelul, fiind limitat înspre ieşire de musculatura vaginală. De asemenea, s-a pus problema stânjenirii partenerului de prezenţa inelului, însă acest lucru nu se întâmplă. Mai mult, Adela Popescu ne-a mărturisit că pur şi simplu „uită” de inel pe parcursul celor 3 săptămâni pe lună cât îl foloseşte.

Dr. Ruxandra Dumitrescu ne-a făcut şi un scurt istoric al contracepţiei, punctând evoluţia către doze hormonale scăzute, odată cu găsirea de căi alternative de administrare. De exemplu, dacă la începuturile istoriei contracepţiei, doza de estrogeni era de 150 micrograme, azi există pilule eficiente cu doar 20 micrograme ori inelul vaginal ce descarcă 15 micrograme pe zi.

Trebuie subliniată şi salutată în mod special calea alternativă de administrare a medicamentelor, calea intravaginală, având maximum de eficienţă şi efecte secundare scăzute, datorită evitării segmentului gastric. În plus, este atenuat efectul hepatotoxic, prin evitarea pasajului hepatic, specific administrării orale.

Citeşte şi: Contraceptia sub forma de inel

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Mă iubeşti curat? Vorbeşte-mi murdar!
Mă iubeşti curat? Vorbeşte-mi murdar!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: