Pilula de a cincea zi

Daca pilula de a doua zi nu te mai poate ajuta dupa o noapte – sau un weekend intreg – de sex neprotejat, mai ai o sansa! Este pilula de a cincea zi, produsa de o companie farmaceutica franceza.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pilula de a cincea zi
Pilula de a... cincea zi!

Daca pilula de a doua zi nu te mai poate ajuta dupa o noapte – sau un weekend intreg – de sex neprotejat, mai ai o sansa! Este pilula de a cincea zi, produsa de o companie farmaceutica franceza, al carei avantaj este ca te scapa de probleme chiar daca au trecut mai multe zile de la un contact sexual riscant.

Contraceptivul de urgenta zi va deveni, in curand, ceva mai prietenoas decat il stiam pana in prezent. Daca in formula sa traditionala trebuia administrat in cel mult 48 de ore de la savarsirea contactului sexual fara protectie, iata ca in noua formula a capatat mai multa flexibilitate.

Comercializata sub denumirea „Ella”, pilula si-a dovedit eficienta pe parcursul a doua studii, iar Food and Drug Administration din Statele Unite si-a dat acordul pentru punerea pe piata. Totusi, institutia a tinut sa avertizeze ca produsul nu trebuie utilizat in mod constant, pe post de contraceptiv, ci doar in situatii de urgenta.

Eficacitatea ei este de 95%, timp de 5 zile, reprezentand durata de viata a sperma­tozoizilor. Dintre cele 1.241 de femei care au participat la cercetari, doar 26, adica 2,1% au ramas insarcinate.

Principalul rival al pilulei de a cincea zi este pilula de a treia zi – Plan B, lansata la sfarsitul anilor ’90 si disponibila fara prescriptie medicala pentru persoanele peste 17 ani. Prin comparatie, pilula de a cincea zi va fi disponibila numai cu prescriptie medicala, pentru toate grupele de varsta.

Ella este un modulator selectiv de receptor progesteronic, influentand unul dintre cei mai importanti hormoni ai sarcinii. Din aceeasi clasa de medicamente mai face parte pilula antigestationala Mifepristone (cunoscuta si ca Mifegyne, Mifeprex, RU-486).

Citeste si: Contraceptia la 20, 30, 40 de ani

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: