Despre pilula contraceptiva

Cateva lamuriri despre anticonceptionale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Despre pilula contraceptiva
no title

Ingrasa. Dar reduce durerile menstruale. Ucide lidiboul. Insa apara de cateva cancere. Da organismul peste cap, e numai hormoni. Ba este extrem de eficienta in protectia impotriva unei sarcini. Sa ne lamurim in legatura cu subiectul „pilula contraceptiva”.

Acum cateva saptamani, a sosit vestea de la un institut din Germania. Anticonceptionalele nu-si merita reputatia: ele nu duc la cresterea in greutate. S-au facut noi studii care nu au demonstrat nicicum ca femeile care le-ar lua, ar lua si kilograme. „Am facut tot felul de cercetari si monitorizari care nu ne-au demonstrat o legatura intre contraceptia hormonala si cresterea in greutate.

Multe femei se ingrasa pe masura ce inainteaza in varsta, indiferent daca iau sau nu pilula. Renuntarea la ea nu le va ajuta sa-si tina silueta sub control”, declara profesorul Peter Sawicki, directorul institutului. „Ingrasarea cauzata de hormoni, o reactie adversa temuta de multe femei, poate fi neutralizata.

Acum exista pilule care contracareaza retinerea de apa indusa de estrogeni si astfel se evita cresterea in greutate“, ne explica medicul ginecolog Raluca Hera. 
 
Pastila care previne. Vreo doua cancere si alte boli

S-a tot spus ca ne poate apara si dupa ani buni de cand am incetat sa o mai luam, de cancerul ovarian si de cel uterin. Acum medicii sunt aproape sa afle cum functioneaza acest „scut”. Au descoperit intamplator in timp ce studiau efectul consumului de soia in metabolismul estrogenului dupa menopauza, la maimute.

Au aflat ca cele care primisera pilule contraceptive cu cativa ani inainte aveau o cantitate mai mica de estrogen eliminata in urina. Nu stiu deocamdata cum afecteaza pilula nivelul hormonului, dar reuseste sa scada estrogenul atat in sange, cat si in urina.

Se stie ca o expunere la acest hormon este un important factor de risc. „Prin punerea in repaus a organismului care nu mai secreta proprii hormoni sexuali o perioada variabila de timp, anticonceptionalele reduc semnificativ si riscul producerii chisturilor ovariene. Reprezinta o optiune confirmata si in tratamentul endometriozei“, mai aflam de la doctor Raluca Hera.

Pastila care ia durerile. Cele menstruale

„Pilulele produc menstruatii mai scurte, regulate si mai putin abundente. Se reduce eliminarea fierului si riscul anemiei”, spune medicul Raluca Hera. Tot ea ne spune si ca „acneea si parul gras pot fi tratate uneori cu un progesteron continut in anumite contraceptive”.

Si atunci toate temerile noastre? „Acum exista numeroase tipuri diferite de pilule, adaptate aproape fiecarui organism, astfel ca nu se mai poate practic vorbi de contraindicatii ale anticonceptionalelor“, trage concluzia specialistul nostru. 

Citeste si Metode de contracepţie destinate exclusiv femeilor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: