Despre inelul contraceptiv si dispozitivul intrauterin

Exista cel putin doua solutii de contraceptie cu actiune predominant locala, care ar putea fi preferate de femeile foarte ocupate, care risca sa uite de contraceptia zilnica (orala sau locala): inelul vaginal si steriletul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Despre inelul contraceptiv si dispozitivul intrauterin
Despre inelul contraceptiv si dispozitivul intrauterin

Indiferent de starea civila, varsta, profesie, sex sau statut social, persoanele care intretin relatii sexuale trebuie sa fie preocupate constant de contraceptie si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Dr. Tania Grou, specialist in obstretica ginecologie iti da informatii pretioase despre doua metode contraceptive la moda: inelul si dispozitivul intrauterin.

Femeile cunosc metodele de contraceptie, cum ar fi prezervativul, pilula, steriletul, contraceptivele injectabile, coitus intrerruptus, spermicidele, metoda calendarului, sterilizarea chirurgicala, dar nu prea le folosesc. Foarte important de stiut: atunci cand vrei sa alegi sau sa schimbi o metoda de contraceptie doar medicul ginecolog trebuie sa te consilieze.

Specialistul iti va expune metodele si iti va oferi posibilitatea sa alegi ceea ce va avantajeaza pe amandoi, dar asta numai in urma unui examen ginecologic complet, care consta in: consultatie, examen citologic Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala, colposcopie, ecografie transvaginala si examenul sanilor. Exista cel putin doua solutii de contraceptie cu actiune predominant locala, care ar putea fi preferate de femeile foarte ocupate, care risca sa uite de contraceptia zilnica (orala sau locala): inelul vaginal si steriletul.

Dispozitivul intrauterin

Ce metoda recomanda specialistii pentru contraceptie de lunga durata, daca ai nascut si alaptezi sau te necajesc menstrele lungi si abundente (fara a avea o patologie genitala)? Dispozitivul intrauterin cu levonorgestrel (sterilet). De ce? Pentru ca iti asigura protectie 5 ani impotriva sarcinii, uiti de grija administrarii zilnice, scade fluxul menstrual, durata menstrei scade, actioneaza in principal prin prevenirea proliferarii mucoasei uterine (ovulatia nu este inhibata).

Nu te speria daca menstrele se raresc uneori pana la disparitie, caci nu sunt consecinte asupra starii de sanatate, iar prin indepartarea dispozitivului, sangerarile revin la normal, iar fertilitatea se reia.

Inelul contraceptiv

O persoana de varsta fertila, cu un rezultat satisfacator la examenul medical poate utiliza usor inelul vaginal contraceptiv combinat. Acesta este pastrat in vagin tot timpul pentru o perioada de 21 de zile, dupa care se extrage usor. Urmeaza pauza de 7 zile, timp in care apare menstra. Inelul are grosime de 4 mm, diametrul de 54 mm, contine 2 hormoni similari hormonilor naturali: estrogen si progesteron (etonorgestrel si etinilestradiol) ce sunt absorbiti prin peretele vaginal, direct in circulatia sanguina.

Inelul vaginal actioneaza in principal prin inhibarea ovulatiei (prevenirea eliberarii ovulului din ovar). Ca tehnica este usor de utilizat, se introduce in prima zi a ciclului menstrual si este mentinut 21 de zile dupa care se scoate in aceeasi zi a saptamanii si la aceeasi ora. In timp de o saptamana va apare sangerarea menstruala.

Citeste si: Menstruatie abundenta? Urgent, la ginecolog!

Autor: Madalina Dragoi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”