Cum stii ca ai ales contraceptivul potrivit?

Oricat am vorbi si am auzi vorbindu-se despre metode de protectie, cand suntem puse in fata deciziei, nu stim exact ce trebuie sa luam in calcul, ce ar fi bine sa urmarim pe prospecte, ce ni s-ar potrivi cel mai si cel mai bine noua si numai noua, nu si prietenelor pe care gresit le copiem.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum stii ca ai ales contraceptivul potrivit?
Cum stii ca ai ales contraceptivul potrivit?

Oricat am vorbi si am auzi vorbindu-se despre metode de protectie, cand suntem puse in fata deciziei, nu stim exact ce trebuie sa luam in calcul, ce ar fi bine sa urmarim pe prospecte, ce ni s-ar potrivi cel mai si cel mai bine noua si numai noua, nu si prietenelor pe care gresit le copiem.

Pana sa apucam noi sa ne dumirim macar cum stau lucrurile cu pilulele anticonceptionale, piata contraceptivelor a nascut idei dupa idei. Iar lumea vuieste pe tema anticonceptionalelor barbatesti cu care suntem amenintati de cativa ani.

Romancele, mereu surprinzatoare

Am citit de curand un studiu-surpriza, pentru ca n-a fost un secret pentru nimeni faptul ca domnisoarele si doamnele noastre prefera metoda de contraceptie numita si „inexistenta” sau cele mostenite din moase stramoase. Iata insa ca cercetarea facuta de ISRA Center Marketing Research pentru MSD Romania pe un grup de 1.072 persoane, cu varste intre 20 si 39 ani, din mediul urban, ne spune asa: aproape jumatate dintre respondente sunt familiarizate cu mijloacele moderne de contraceptie: inel, injectie, plasture.

Pe de alta parte, metoda calendarului are cel mai mare grad de satisfactie. Cum isi aleg romancele contraceptivul? Dupa 3 mari criterii: protectia impotriva sarcinilor nedorite, usurinta in utilizare si gradul de satisfactie sexuala.

Si acum intra in scena Ruxandra Dumitrescu, ginecologul pe care l-am rugat sa ne ofere o parere avizata. Imediat dupa publicarea studiului ea a declarat ca „Este ingrijorator faptul ca femeile nu sunt foarte preocupate de sanatate cand aleg metoda de contraceptie. Nu foarte multa lume stie ca reactiile adverse de tip cheaguri de sange, hipertensiune, dureri de cap etc. sunt date de catre estrogeni. De fapt, evolutia metodelor de contraceptie urmareste reducerea cantitatii de estrogeni pentru a diminua riscul potentialelor efecte adverse”.

Ei, atunci, ca sa stim ce, cand si cum alegem, sa le luam pe rand.

Atat de controversata pilula

Ba ne ingrasa, ba nu, ba hormonii din ea ne fac numai rau, ba anumite doze sunt numai bune pentru organism. Pilulele nu se aleg la intamplare, ci numai de catre medic, dupa discutii amanuntite cu pacienta. Doctorul Ruxandra Dumitrescu ne explica un pic categoriile: „contraceptia hormonala combinata contine estrogen si progestativ.

Estrogenul este, la toate tipurile, estradiol, in diferite doze. Progestativul este de sinteza, un derivat de progesteron. In functie de clasa acestui progestativ, pot aparea sau nu efectele secundare neplacute: edeme, crestere in greutate, scaderea libidoului, acnee etc. Generatiile moderne de contraceptive contin progestative ultraselectate, astfel ca putem administra un tip sau altul de pilula in functie de tipul constitutional al femeii, de complicatiile avute anterior sub contraceptive sau chiar ca tratament (pentru dismenoree, hiperandrogenism, ovare polichistice, chist ovarian)”.

Mai exista apoi, pilula exclusiv progestativa. “Permite alaptarea, se recomanda femeilor cu istoric familial de cancer de san, embolie, tromboflebite, accident vascular cerebral, trombofilii, adica patologii care contraindica estrogenii.
 
Pilula progestativa se ia zilnic, fara pauza, si in timpul menstruatiei. Femeia trebuie avertizata ca volumul sau durata mentruatiei se vor diminua, chiar pana la disparitie, fara a reprezenta o complicatie. Atrofia, subtierea endometrului este cauza acestor modificari, dar reprezinta chiar mecanismul contraceptiv al acestui tip de pilula: embrionul nu se va prinde pe o mucoasa insuficient de groasa”, explica Ruxandra Dumitrescu. 
 
Va prezentam plasturele, inelul, implantul
 
Toate intra in oala “contraceptie hormonala combinata”, deci sunt pe baza de estrogen si progesteron ca si majoritatea pilulelor. Inelul contraceptiv este adus in discutie de doctori cand pacienta nu suporta foarte bine la nivel digestiv pilula. “Pentru cele care prezinta greturi, varsaturi sau, dupa perioade foarte lungi de utilizare, modificari ale analizelor hepatice, putem recomanda acest inel, care elimina primul pasaj hepatic al estrogenilor, astfel ca se evita efectele nefaste gastro-intestinale.

De asemenea, acest sistem de administrare confera cea mai scazuta concentratie sangvina zilnica de estradiol, efect extrem de important pentru preventia tuturor complicatiilor determinate de estrogeni”, ne lamureste ginecologul nostru. Continuam cu implantul care “confera contraceptie timp de 2 ani, dar, atentie, este ireversibila in aceasta perioada.

De aceea, se recomanda femeilor care si-au incheiat perioada reproductiva planificata (adica au nascut numarul de copii doriti si nu vor opta spre o sarcina timp de cel putin 2 ani si jumatate de la implant)”, aflam de la Ruxandra Dumitrescu. Plasturele contraceptiv, pe care l-am vazut extrem de des pe bratele italiencelor, permite absorbtia hormonilor direct in sange, dar in Romania este inca un necunoscut si un inaccesibil. 

 
Steriletul, dincolo de mituri
 
I se mai spune dispozitiv intrauterin si se monteaza in uter, printr-o manevra nedureroasa, pentru o perioada de 5-7 ani. “Se poate extrage oricand, deci este contraceptie complet reversibila. Efectul contraceptiv se realizeaza prin inflamatie locala endouterina, ceea ce determina, secundar, inhibarea nidatiei (fixarea embrionului).

Efectele secundare, despre care este corect sa informam femeia, sunt: sangerare mai lunga, mai abundenta la menstruatii, secretii vaginale in cantitate mai mare ca inainte de montare. Purtatoarea sau partenerul sexual nu vor simti nici un corp strain sau durere in timpul actului sexual”, completeaza doctorul.

Şi toate ipotezele despre faptul ca ar fi bine sa-l folosim DUP+ nastere? “Studiile moderne arata ca putem monta sterilet unei femei care inca nu a nascut, conceptia putand avea loc din primul ciclu dupa extragerea lui”. Exista si un fel de varianta hormonala a lui – un sistem intrauterin, ca un sterilet, care elimina zilnic o doza minima de progestativ de sinteza. “Acest mecanism se recomanda ca metoda contraceptiva la femeile cu menstruatii abundente si ca tratament la pacientele cu uter fibromatos”, adauga Ruxandra Dumitrescu.  

 
Datele din acest articol sunt pur informative, nu le folositi ca inlocuitor de vizita la cabinet pentru prescrierea metodei potrivite. Studiul de care va spuneam mentiona si ca 42% dintre romance isi pun baza in ginecolog la alegerea contraceptivului. 58% nu stiu oare ca sanatatea si starea lor de bine depind de aceasta decizie?
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”