Forum sex: Orgasmul, o definitie imposibila!

Cititoarele revistei adreseaza intrebari psihologilor.
Forum sex: Orgasmul, o definitie imposibila!
Forum sex: Orgasmul, o definitie imposibila!

Ce este exact orgasmul? Ce trebuie sa stie cei care se framanta inaintea primei relatii sexuale? Ce e de facut intr-o casnicie in care libidoul unuia dintre soti este extrem de scazut? Ce se intampla atunci cand un barbat nu ejaculeaza in timpul unei partide de sex, a atins extazul sau nu? Multe „ce?”-uri, toate lamurite de psihologii nostri Emilia Potenteu si Iris Gogorici.

Ce inseamna orgasmul exact? Cum stiu cand am orgasm? Eu simt ceva, dar nu e exact ceea ce citpsihologilor.esc in carti. Cum imi pot da seama?
 
Medical vorbind s-a incercat definirea orgasmului bazandu-se pe modificarile fiziologice ale corpului (accelerarea pulsului, temperatura corpului, inrosirea pielii, schimbari hormonale etc.). Psihologii si psihiatrii au definit si ei orgasmul pe baza experientelor si satisfactiilor individuale, eliberatoare si a altor schimbari emotionale.

O traditie mult mai indelungata in definirea orgasmului vine de la artisti si scriitori, care deseori definesc orgasmul pe baza efectelor sale asupra mintii. Aceste definitii sunt de departe cele mai colorate, adevarate metafore, dar evident, nu ofera o definitie standardizata despre ce este orgasmul si de multe ori pot crea confuzii si implicit frustrari cititorilor.

Orgasmul si satisfactia sunt niste notiuni foarte intime ale placerii si nu intotdeauna este usor sa le atingi. Ce este un orgasm? Majoritatea celor care au avut orgasme probabil ca vor raspunde la aceasta intrebare cam asa: „Vei sti ce e, atunci cand o sa ai unul”.

Eu cred ca poti recunoaste orgasmul atunci cand, dupa consumarea lui, te simti cu adevarat implinita, chiar daca senzatia este pur pasagera.

Orgasmul nirvanic

Prietenul meu nu ejaculeaza tot timpul cand facem dragoste, are sau nu orgasm? Nu se intampla foarte des, dar se intampla. Este normal?
 
Nu numai ca nu este anormal, dar te poti considera o norocoasa cu un astfel de partener. Conceptul oriental de „continenta sexuala” reprezinta retinerea ejacularii de catre barbati si eliminarea descarcarii explozive specifice din timpul orgasmului.

Sexologii recomanda dozarea eliminarii spermei, intrucat cantitatea este limitata si in absenta ei vitalitatea barbatului scade considerabil, memoria si puterea fizica se reduc, oboseala cronica se instaleaza.
 
Emilia POTENTEU, psihoterapeut

„Putem enumera o sumedenie de avantaje ale practicarii continentei sexuale: obtinerea de catre ambii parteneri a unui numar mai mare de acte sexuale, amplificarea placerii pana la extaz, longevitatea vietii sexuale, echilibru psihic si, nu in ultimul rand, eliminarea oboselii si implicit a puiului de somn de dupa, care inlocuieste de cele mai multe ori postludiul.”

Foto: HEPTA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Cat dureaza romantismul?
Cat dureaza romantismul?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”