Orgasmul, sanatate curata

Un specialist in endocrinologie mentiona atunci ca doamnele care fac sex cel putin o data pe saptamana au mult mai multe sanse sa aiba o men­struatie normala si niveluri ridicate de estrogen in sange.
  • Publicat:
Orgasmul, sanatate curata
Orgasmul, sanatate curata

Prin anii ’50, faimosul doctor Alfred Kinsey dadea publicitatii o cer­cetare din care reiesea ca se­xul reduce stresul si ca oa­me­nii care fac frecvent sex si au orgasm sunt „mai putin vio­lenti si ostili” decat cei care simt placerea sexuala mai rar.

Studiile care au urmat sus­ti­neau ca sexul regulat si or­gas­mele se traduc in rate mai mici ale mortalitatii si la bar­bati, si la femei. Un studiu facut prin 1976, publicat in „Pyschosomatic Medicine”, s-a concentrat pe acestea din ur­ma si anunta ca neatingerea orgasmului are un impact negativ asupra sanatatii car­diovasculare a femeilor.

Un specialist in endocrinologie mentiona atunci ca doamnele care fac sex cel putin o data pe saptamana au mult mai multe sanse sa aiba o men­struatie normala si niveluri ridicate de estrogen in sange.

Iar un nivel sanatos al acestui hormon mentine sanatatea sistemului cardiovascular, scade colesterolul ori influ­en­teaza aspectul pielii. Detaliem.

Endorfine, fenietilamina, dehidroepiandro-steron

Pe primele sigur le stiti din citite – sunt acei hormoni eliberati in timpul orgasmului care relaxeaza partile creierului responsabile de teama si anxietate. Fenietilamina, o alta substanta eliberata in organism in momentele de maxima placere, afecteaza direct pofta de mancare – scade foarte tare.

In vreme ce serotonina are un efect „calmant” asupra poftelor de mancare tip junk-food, scrie in hartiile unor cercetatori. Ultima substanta, imposibil de pronuntat din prima, are un nivel tot mai mare dupa orgasm si, printre altele, incetineste imbatranirea.

Despre dehidroepiandrosteron se mai stie si ca imbunatateste functiile creierului, metabolismul, sistemul imunitar si pe cel cardiovascular, dar si sanatatea pielii.

La cresterea imunitatii pune umarul si nivelul ridicat – tot gratie orgasmului – de imunoglobina A. „Beneficiile sexului depasesc cu mult granita dormitorului” – ne spune si psihosexologul Emilia Potenteu.

„Oxitocina, un hormon eliberat in timpul si dupa o partida de sex, ii face pe parteneri mai generosi, mai calmi si mai frumosi.

Orgasmul ajuta si la cladirea stimei de sine. Este cunoscut drept cel mai bun algocalmin pentru reducerea durerilor de cap si chiar a migrenelor puternice. In timpul stimularii sexuale, corpul produce un hormon care reduce si nevoia de a fuma. Sexul in sine ajuta la arderea caloriilor.”

Mai putine concedii medicale, mai multe realizari profesionale

Nu e gresit subtitlul, o legatura intre aceste lucruri si orgasm ar exista, spun unii dintre sexologi care se bazeaza pe cercetari la care lucreaza de multi ani. Oamenii care au orgasm se bucura de viata din plin si, spre deosebire de ceilalti, isi iau mai putine zile libere de la munca pe motiv de boala. Sustinatorii teoriei invoca date medicale care arata ca orgasmul ne ajuta corpul sa lupte cu infectiile.

O anumita doctorita psiholog din Marea Britanie, Lisa Turner, merge si mai departe si spune ca femeile care au regulat orgasme sunt si mai sanatoase, si mai realizate pe plan profesional.

Pentru ca o viata intima implinita le duce la „cote uriase” energia, le intareste sanatatea, le creste capacitatea de concentrare. Unul dintre recentele studii care incearca sa afle cum ii influenteaza pe barbati orgasmul a fost facut in Melbourne si sustine ca ejacularea frecventa intre 20 si 50 de ani scade dramatic riscul de cancer la prostata. In plus, cei care au orgasme regulat au si mai putine riscuri de a suferi de urinare dureroasa la batranete. Si acum gata cu teoria…

Foto: PHOTOLAND

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”