Nu insista, (nici) in seara asta nu am chef…

Intreaba orice sexolog care este cea mai frecventa plangere de la pacienti si sunt sanse uriase sa iti raspunda: "diferenta de libidou dintre parteneri".
  • Publicat:
Nu insista, (nici) in seara asta nu am chef...
Nu insista, (nici) in seara asta nu am chef...

Intreaba orice sexolog care este cea mai frecventa plangere de la pacienti si sunt sanse uriase sa iti raspunda: „diferenta de libidou dintre parteneri”. Cu alte cuvinte, unul vrea sa faca sex des, celalalt mai rar.

De curand, in Statele Unite, o femeie se tanguia intr-o publicatie ca nu mai are strop de energie pentru sex dupa ce trebaluieste ore in sir prin casa, are grija de copii si mai ajunge si la birou. Ii intreba pe specialistii revistei daca exista ceva ce i-ar putea da sotului ei sa manance, ca sa-i scada libidoul. Dezbaterile s-au aprins iar si psihologii s-au grabit sa adauge noi si noi precizari. Prima, si ce mai importanta: toti patim la un moment dat acest lucru, care nu ar trebui sa ne alarmeze prea tare.

Este perfect normal ca apetitul sexual intr-un cuplu sa fie diferit, pentru ca vorbim despre doi oameni diferiti. Apoi, absenta sexului nu ii afecteaza in mod egal pe barbati si femei. Fara sex, ei se declara nefericiti, ele spun ca nu este o problema atat de mare. Domnii sunt in top la sondajele care vizeaza nivelul satisfactiei sexuale, doamnele – la coada. Majoritatea covarsitoare a barbatilor recunoaste ca se gandeste la sex cel putin o data pe zi.

Numai 25% dintre femei pot spune acelasi lucru. Insa diferenta de libidou poate fi si rezultatul faptului ca ceea ce le excita pe femei este total diferit de ceea ce ii excita pe partenerii lor. Psihologii spun ca au avut cazuri in care ele au marturisit ca au un chef teribil de sex cand barbatul lor strange masa dupa cina si duce gunoiul. E firesc, asadar, sa vorbim despre libidouri diferite pentru ca se pun in miscare in mod deosebit: femeile au nevoie de comunicare inainte de conexiune, apoi de sex.

Pentru barbati, sexul este conexiunea, este limbajul prin care ei le comunica partenerelor ceea ce simt. Intr-o pereche, ambii parteneri trebuie sa fie multumiti de nivelul activitatii sexuale, asa ca daca diferenta de libidou va deranjeaza, trebuie sa rezolvati situatia (vezi sfaturi mai jos). Nu va sfiiti sa cereti ajutorul unor specialisti, daca nu reusiti singuri.

O relatie stabila scade libidoul femeilor
Cercetatorii din Germania au descoperit ca in momentul in care o femeie capata sentimentul de siguranta intr-o relatie incepe sa nu-si mai doreasca atat de des relatiile intime. Dupa 4 ani intr-o astfel de relatie, mai putin de jumatate dintre femeile de 30 de ani mai vor sex regulat. Dupa 20 de ani intr-o poveste de dragoste, in jur de 20% inca se gandesc la partide de amor frecvente. In ceea ce ii priveste pe barbati, libidoul lor ramane la fel, indiferent de cata vreme sunt implicati in relatie – intre 60 si 80% isi doresc contacte sexuale cu regularitate.

Pentru barbati, un bun motiv ca motivatia lor sexuala sa ramana constanta este vegherea ca un alt mascul sa nu le ia perechea. In vreme ce femeile au un libidou mult mai mare la inceputul relatiei, cand vor sa formeze o legatura stransa cu partenerul.

5 solutii pentru „sincronizare” in dormitor
Discutati cu celalalt situatia. Iar aceasta comunicare ar fi bine sa nu aiba loc imediat dupa ce unul dintre parteneri a facut avansuri si a fost refuzat. Trebuie sa asteptati un moment neutru si sa purtati discutia in afara dormitorului. Daca va simtiti ciudat sa deschideti subiectul, cumparati o carte despre sex si cititi-o impreuna, uitati-va la poze, radeti, eliminati tensiunea.

Partenerul trebuie sa simta ca sunteti dispus sa rezolvati problema. Nu va jigniti partenerul. El nu este un „obsedat sexual” doar pentru ca vrea mai mult, iar ea nu e o „nimfomana” pentru ca va doreste des sau o „frigida” pentru ca va doreste rar. Daca vreti ca relatia sa mearga trebuie sa acceptati faptul ca este perfect normal ca libidourile voastre sa difere. Important este sa va bucurati de sexul pe care il faceti – oricand si oriunde. Fiecare trebuie sa lase de la el.

Parerile sexologilor sunt impartite cand vine vorba despre cine trebuie sa isi adapteze libidoul in functie de celalalt. Unii spun ca partenerul care vrea mai mult sex trebuie sa cedeze, altii ca acela care vrea mai putin trebuie sa invete sa se bucure mai mult de relatiile intime. Cea mai buna solutie este sa va intalniti undeva la mijloc. Nu uitati de afectiunea fizica, atentie, care nu duce la sex. Sarutul de ramas bun, atingerea in treacat pe hol, mangaierile la cinematograf, de pilda.

Se va forma o legatura puternica intre voi, iar partenerul cu un libidou mai scazut va mai scapa de presiunea pe care o simte cand incercati un contact fizic, pe care il asociaza automat cu sexul. Planificati-va noptile romantice. Faptul ca stiti ca intr-o zi anume veti face sex, va linisti cumva ambele parti. Nimeni nu mai indura umilinta de a fi respins, ori vina ca si-a dezamagit perechea. Sa nu care cumva sa credeti ca sexul este pasional doar daca e spontan. Acordati atentie detaliilor, de la muzica ambientala, la lenjeria intima.

Si barbatii se plang: fac sex „fortati“ de partenere
Stereotipul potrivit caruia barbatii sunt mereu apti de sex a fost „testat” de cercetatorii canadieni. S-a dovedit de fapt ca barbatii sunt constransi in dormitor, la fel ca si femeile. 38,8% dintre domnii chestionati si 47,9% dintre doamne au spus ca au intretinut relatii intime din cauza presiunilor la care i-a supus partenerul.

Barbatii sustin ca existenta acelui mit care spune ca ei vor mereu sex, ii forteaza sa aiba partide de amor pe care nu si le doresc. Nu vor sa se simta vinovati ca au refuzat initiativa partenerei, spun ei. Totusi psihologii spun ca in topul cazurilor cu care ei se confrunta sunt cele ale femeilor care au un libidou scazut si ale barbatilor care au disfunctii sexuale. Rar au auzit un barbat spunand ca s-a simtit „silit” sa faca sex.

Citeste si Unde libidou nu e, nimic nu e
Libido Power

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”