Mahmureala sexuala: dupa orgasm, femeile par mai urate?

Femeia care inainte de sex era cea mai frumoasa fiinta de pe pamant, devine subit, dupa sex, cea mai putin dorita. Barbatii nu mai sunt interesati brusc de ea.
  • Publicat:
Mahmureala sexuala: dupa orgasm, femeile par mai urate?
Mahmureala sexuala: dupa orgasm, femeile par mai urate?

Femeile si barbatii au nevoie de perioade diferite de timp pentru a cobori de pe culmile excitatiei sexuale, dupa o partida de sex : femeile isi revin intr-o ora, barbatii mai rapid. Iar oamenii de stiinta au descoperit ca in timp ce femeia inca mai viseaza la ramasitele orgasmului, barbatul incepe sa se intrebe ce a vazut la ea.

Da, femeia care inainte de sex era cea mai frumoasa fiinta de pe pamant, devine subit, dupa sex, cea mai putin dorita. Paul Jenner vorbeste despre acest fact, cunoscut drept „efectul Coolidge”, in cartea lui, „Sex ca la carte”.

Oamenii de stiinta au observat pe sobolani ca masculii isi pierd interesul pentru o femela dupa o orgie sexuala. Asta inseamna ca nu vor mai putea intretine raporturi sexuale cu ea in urmatoarele ore. Totusi, in mod absolut surprinzator, nu au nici o problema in a avea raport sexual cu alta femela. Acelasi comportament a fost observat si la oameni. Ce se intampla de fapt?

Dopamina e de vina!

Nivelul de dopamina (substanta cu rol fundamental in creier pentru controlul motricitatii) din organism creste in timpul sexului, de unde si senzatiile de bine date de aceasta activitate. Despre aceasta se crede ca este recompensa noastra pentru ca participam activ la perpetuarea speciei.

Totusi, dupa sex, nivelul dopaminei scade brusc pentru ca din punct de vedere evolutionist nu mai exista nici un motiv pentru a face sex cu aceeasi partenera care ar putea fi deja insarcinata. In cazul in care apare o alta potentiala partenera, dopamina creste iarasi.

Asa se explica relatiile de scurta durata. Persoanele implicate in aventuri sunt dependente de dopamina, iar cautarea unui partener nou pare a fi o solutie mai buna decat incercarea de a imbunatati relatia cu partenerul sau partenera actuala.

Mahmureala sexuala

Scaderea pana la disparitia din organism a dopaminei induce o stare de mahmureala sexuala. In cazul barbatilor, mahmureala implica reducerea semnificativa in densitate a receptorului de androgen (hormon masculin), care ar putea reveni la normal abia in cateva zile. In tot acest timp, barbatul nu are chef de sex, deci nu se va afla intr-o dispozitie prea buna.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bolnavi de sex
Bolnavi de sex
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”