Impreuna la placere, la durere… si la doctor

Toate bune, frumoase si fierbinti... Simti ca s-a schimbat ceva? Placerile in doi, desi urmeaza acelasi ritual, nu mai sunt atat de intense si creeaza disconfort? Nu mai sta nici o clipa pe ganduri si mergi urgent la ginecolog. Si ia-l si pe el pe sus. S-
  • Publicat:
Impreuna la placere, la durere... si la doctor
Impreuna la placere, la durere... si la doctor

Conform statisticilor, 85% dintre persoanele care dobandesc boli cu transmitere sexuala (BTS-uri) – sunt tinerii cu varste intre 15-30 de ani. Este explicabil tinand cont de lipsa de experienta si de modul cum inteleg importanta cuvantului protectie! Uneori, inconstienta lasa urme serioase si din pacate ireversibile. Chlamydia, gonoreea, Papilloma virus, sifilisul etc. trec usor neobservate, iar daca nu sunt detectate si tratate din timp pot provoca leziuni ale organelor de reproducere culminand cu sterilitatea.

Chlamydia
Transmisa de bacteria Chlamydia Trachomatis aceasta infectie este foarte raspandita (cel mai adesea sunt afectati adolescentii si adultii tineri) si se transmite exclusiv pe cale sexuala (sex oral, vaginal, anal). Atentie! Este o infectie „tacuta” – pot trece luni sau chiar ani de zile pana la aparitia primelor simptome. Asadar, Chlamydia poate trece foarte usor neobservata. In cazul femeilor, sunt afectate in principal vaginul si colul uterin, iar simptomele sunt reprezentate prin secretii vaginale, sangerari (in special in urma unui contact sexual), dureri abdominale, arsuri in timpul urinarii. La barbati, infectia se localizeaza la nivelul uretrei, provocand uretrita. Durerile sau arsurile in timpul urinarii, precum si scurgerile purulente (sunt sub forma de picaturi) sunt principalele simptome. Medicii trag un serios semnal de alarma – aceasta infectie netratata reprezinta principala cauza a infertilitatii atat la femei, cat si la barbati. Daca Chlamydia este depistata din timp se incepe un tratament nedureros, cu antibiotice. Pentru ca eficienta sa fie maxima trebuie ca ambii parteneri sa fie tratati in acelasi timp. De asemenea, pe parcursul perioadei de tratament se recomanda abstinenta sexuala si este indicata o noua testare la sfarsitul tratamentului, pentru a confirma eliminarea infectiei.

Gonoreea (blenoragia)
In majoritatea cazurilor, in special in cazul femeilor infectate, gonoreea nu prezinta simptome. Ele apar de regula la barbati (secretie groasa si laptoasa si arsuri in timpul urinarii) si reprezinta un indiciu si pentru partenere. Aceasta infectie este cauzata de o bacterie si se raspandeste prin contact sexual (oral, vaginal, anal). La femei, aceasta infectie nedetectata si netratata poate degenera in sarcina ectopica (in afara uterului), durere pelviana persistenta, infertilitate. Produce infertilitate si in cazul barbatilor. De asemenea, gonoreea se poate raspandi prin sange, infectand articulatiile, inima si creierul. Ca si in cazul infectiei cu chlamydia, gonoreea se trateaza cu antibiotice, ambii parteneri fiind nevoiti sa ia simultan medicatia, respectand intocmai prescriptia pentru a evita infectarea reciproca. De retinut faptul ca aceste doua boli de tip microbian se gasesc frecvent impreuna.

Human Papilloma Virus (negii genitali)
Virusul HPV reprezinta una dintre cele mai raspandite infectii cu transmitere sexuala. Atentie! Chiar daca principala cale de transmitere a acestui virus este contactul sexual neprotejat (oral, vaginal, anal), HPV se poate transmite si prin frecarea zonelor afectate de alte zone. Aparitia unor formatiuni numite veruci sau condiloame in zonele genitale reprezinta indicii clare ale infectiei cu Human Papilloma Virus. Insa, cea mai raspandita leziune are forma de conopida. Este important de mentionat ca aceste veruci nu sunt intotdeauna vizibile. Se intampla ca in unele cazuri sa fie imposibil de observat cu ochiul liber, in principal din doua motive: sunt foarte mici sau sunt situate in zone inaccesibile vederii. La femei, negii genitali pot aparea pe vulva, in zona perianala, dar si in interiorul vaginului. Mancarimile, arsurile sau scurgerile vaginale reprezinta primele simptome. In cazul barbatilor, pot apare pe pielea penisului, pe preput, pe gland, in zona perianala, dar si in interiorul uretrei. Scurgerea uretrala si durerile in timpul urinarii le indica prezenta. Riscul infectarii cu acest virus poate transforma unele leziuni in leziuni canceroase. Din pacate, in cazul HPV nu exista inca un tratament medical care sa duca la o vindecare definitiva. Se poate insa actiona asupra negilor pentru distrugerea lor prin aplicarea locala a unor substante, crioterapie (prin frig), electrocauterizare, bisturiu electric, laser. De asemenea, tratamentul trebuie inceput simultan de ambii parteneri si se evita orice tip de contact sexual pe tot parcursul perioadei stabilite de medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Cele 5 secrete ale mariajului fericit
Cele 5 secrete ale mariajului fericit
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: