Fereste-te de sexul neprotejat!

Spune cu mana pe inima! De cate ori nu ai renuntat la prezervativ de dragul partenerului, care iti cerea acest lucru cu privirea smerita si glasul strangulat de emotie (a se citi nerabdare)? Peste 80% dintre tinerele din Romania pleaca privirea si recunos
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fereste-te de sexul neprotejat!
Fereste-te de sexul neprotejat!

Te joci cu focul, ori de cate ori accepti sa ai un contact sexual fara sa te protejezi. Lista infectiilor care pot fi transmise prin sex vaginal, anal si oral este lunga si da fiori. Bolile cu transmitere sexuala iti pot lasa urme pentru tot restul vietii. Pare greu de crezut, dar poti ramane infertila si poti chiar sa platesti cu viata o clipa de placere.

SIDA cea necrutatoare

Cea mai frecventa modalitate de transmitere a acestei cumplite infectii este cea pe cale sexuala. E drept ca homosexualii si heterosexualii, care au contacte sexuale anale dese, sunt cei mai predispusi. O data ajuns in corpul tau, virusul HIV va face ravagii. Se va instala in celulele sistemului imunitar, in limfocite, in globulele albe si in celulele sistemului nervos si le va distruge una cate una. Exista mai multe stadii ale infectiei cu HIV, iar SIDA este cel mai grav dintre ele: sistemul imunitar este extrem de slabit, asa ca apar tot felul de boli, tumori, forme de cancer. Perioada de incubatie difera de la caz la caz, insa media este de 10 ani. In tot acest timp, virusul HIV este prezent in fluidele corpului (sperma, sange, secretii) si poate fi transmis. Asa ca poti avea un contact sexual cu o persoana infectata, fara ca aceasta sa stie. Aminteste-ti mereu cat de important este sa te protejezi.

Devastatorul sifilis

Face ravagii printre organele intregului organism. Afecteaza inclusiv creierul, cauzând paralizie, nebunie si moarte. Microbul acestei boli este transmis, in peste 96% din cazuri, prin contact sexual. Exista cateva simptome (mici leziuni la nivelul organelor genitale: labii, vagin, col uterin), insa de multe ori nu sunt luate in seama de catre bolnavi. Asa ca maladia avanseaza. Apar eruptii la nivelul pielii, se constata caderea parului, afectiuni ale ficatului si rinichilor, gastrite, artrite, afectiuni osoase, surditate. In ultima faza, persoana care are sifilis va suferi de orbire, boli de inima si dementa.

Gonoreea, boala „tacuta”

Gonoreea sau blenoragia este o infectie bacteriana grava, provocata de bacteria Gonococ. Aceasta bacterie se transmite foarte usor in timpul actelor sexuale neprotejate. Este foarte periculoasa pentru ca, in cazul femeilor, nu prea exista simptome specifice. Asta inseamna ca exista mari sanse sa nu fie depistata si tratata la timp. Totusi sunt cateva semne timpurii ale bolii: usturimi la urinat, secretii si iritatii vaginale. Imediat ce observi aceste simptome, da fuga la ginecolog. Un tratament cu antibiotice te va scapa de necaz. Daca ignori semnele si nu ajungi in timp util la medic, risti sa devii infertila, vei fi predispusa la sarcini ectopice, infectii ale ochilor si artrite.

Infectia cu Chlamydia

Este, la fel ca blenoragia, o boala „tacuta”. In majoritatea cazurilor, femeile care sufera de ea nu au habar luni, chiar ani de zile. Este provocata de bacteria Chlamydia Trachomatis, care afecteaza in special zona pelviana. Simptomele, atunci cand apar, sunt asemanatoare cu cele ale gonoreei. Nedepistata la timp, chlamydia poate avea urmari teribile, cea mai grava fiind imposibilitatea de a avea copii. De asemenea, iti poate provoca leziuni la nivelul colului uterin si vaginului, si iti poate afecta grav trompele uterine, astfel incat riscurile sa ai o sarcina extrauterina sunt inspaimantator de mari.

Candidoza, boala florei vaginale

Este provocata de o ciuperca si afecteaza flora vaginului, favorizand astfel aparitia bacteriilor. Dintre toate infectiile transmise pe cale sexuala, aceasta este cea mai raspandita. Poate aparea si din cauza unei igiene intime care lasa de dorit. La fel ca in cazul gonoreei si al infectiei cu chlamydia, simptomele se pot lasa asteptate. Insa atunci cand apar, se manifesta in special prin secretii vaginale cu un aspect neobisnuit. Candidoza nu are urmari foarte grave, dar iti va afecta viata intima: vei simti tot mai des dureri in timpul contactelor sexuale.

Semne ale bolilor cu transmitere sexuala

Secretii vaginale neobisnuiteMancarimi si iritatii in zona vaginuluiSangerari in afara menstruatieiDureri la urinareDureri la contactul sexualDureri in regiunea pelviana

Sfaturi care tin infectiile la departare

Spala-te de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara).Fa-ti toaleta vaginala numai cu apa calduta, sub presiune moderata.Nu-ti face toaleta vaginala cu sapunuri dure, foloseste fie sapunurile pentru copii, fie unele speciale pentru spalarea zonelor intime.Este recomandat sa te speli dupa contactul sexual.Intotdeauna sterge cu prosopul zona genitala din fata spre spate. Eviti astfel sa aduci microbii din zona anala in cea vaginala.Nu-ti face prea des spalaturi vaginale, vei distruge flora bacteriana.Evita sa folosesti toaletele murdare si niciodata (dar niciodata!) nu te aseza pe capacul unei toalete publice.Poarta numai lenjerie intima din bumbac si deloc stramta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
10 trucuri pentru sex de nota 10
10 trucuri pentru sex de nota 10
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: