Tot ce trebuie să ştii despre contracepţia de urgenţă

Pentru ca despre contracepţia de urgenţă se spun adesea vrute şi nevrute, iată o serie de lucruri pe care este bine să le ştii în cazurile în care este soluţia pe care te bazezi în caz de urgenţe!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tot ce trebuie să ştii despre contracepţia de urgenţă

Adorăm clipele petrecute în doi, pline de pasiune, tandreţe şi intimităţi numai de noi ştiute.

Viaţa sexuală ne condimentează relaţia, dar grijile de după sex nu sunt sexy.

Viaţa sexuală este, fără îndoială, mult mai plăcută şi liniştită atunci când folosim o metodă contraceptivă sigură şi eficientă, care ne asigură controlul asupra acestor planuri.

Ca femeie, ritmul şi stilul de viaţă sunt foarte importante atunci când alegi metoda contraceptivă pe care să te bazezi. Aşadar, primul pas este să te asiguri că foloseşti o metodă modernă care ţi se potriveşte şi pe care o poţi utiliza corect pe termen lung. Cel de-al doilea pas intervine în cazuri de urgenţă: dacă ai uitat să te protejezi sau metoda pe care o foloseşti nu a fost eficientă, poţi apela cu încredere la contracepţia de urgenţă în cel mai scurt timp pentru a evita o sarcină nedorită.

Pentru ca despre contracepţia de urgenţă se spun adesea vrute şi nevrute, iată o serie de lucruri pe care este bine să le ştii în cazurile în care este soluţia pe care te bazezi în caz de urgenţe!

Când trebuie folosită?

Cât de urgent posibil după contactul sexual neprotejat, dacă nu îţi doreşti o sarcină chiar acum! Timpul este esenţial, iar cu cât utilizezi mai curând contracepţia de urgenţă după contractul sexual, cu atât aceasta are mai multe şanse de reuşită. Ca regulă, metoda are cea mai mare eficienţă în primele 24 de ore.

Hormonii dăunează organismului?

Există mai multe tipuri de contraceptive de urgenţă: sterilet cu cupru (care poate fi instalat numai de medic) şi pilule pe bază de substanţe active capabile să amâne ovulaţia pentru a evita apariţia sarcinii. Aceste substanţe se regăsesc în doze sigure în componenţa metodei, sunt metabolizate rapid şi eliminate complet din organism în decurs de 24-48 de ore de la administrare.

De câte ori pe an e bine să folosesc contracepţia de urgenţă?

Poţi folosi contracepţia de urgenţă în urma oricărui contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcină nedorită. Nu există niciun pericol din punct de vedere medical. Totuşi, dacă aceste cazuri se repetă foarte des, cel mai bine ar fi să iei în considerare folosirea unei metode contraceptive eficiente pe termen lung. Se ştie că anticoncepţionalele, de exemplu, au o eficienţă de 99,7% în prevenirea sarcinii, pe când contracepţia de urgenţă are o eficienţă de 95% dacă este utilizată în primele 24% după contact.

Există restricţii?

Din punct de vedere medical, contracepţia de urgenţă poate fi utilizată de orice femeie fertilă, însă din punct de vedere legal contracepţia de urgenţă poate fi achiziţionată de la farmacie, fără prescripţie, de persoanele peste 16 ani. Pentru a te asigura ca o poţi folosi, consultă părerea medicului sau a farmacistului sau citeşte cu atenţie indicaţiile din prospect. De asemenea, nu o utiliza dacă eşti deja însărcinată – contracepţia de urgenţă nu are niciun efect asupra unei sarcini deja existente.

Afectează fertilitatea?

Contracepţia de urgenţă nu influenţează în niciun fel capacitatea de a avea copii ulterior administrării. Dacă nu suferi de alte probleme medicale care ar putea îngreuna apariţia sau evoluţia unei sarcini, poţi rămâne oricând însărcinată, chiar daca ai folosit de mai multe ori metoda.

Alcoolul şi fumatul pot să limiteze eficienţa?

Consumul de alcool sau tutun nu pot influenţa eficienţa contraceptivelor de urgenţă şi nici nu determină reacţii adverse în combinaţie cu aceste substanţe.

Există situaţii în care poate să nu funcţioneze?

Eficienţa sa depinde aproape exclusiv de folosirea corectă. Dacă este utilizată în intervalul indicat de după contactul sexual neprotejat, contracepţia de urgenţă are o eficienţă foarte mare. Însă, dacă această perioadă este încălcată, metoda nu mai poate avea efect. De asemenea, există medicamente care pot limita eficienţa. De aceea, asigură-te că ai consultat prospectul, confruntându-l cu indicaţiile corespunzătoare eventualelor medicamente administrate în paralel.

Este un mijloc de avort?

Cu siguranţă nu. Folosită la timp, în intervalul de timp menţionat în prospect sau recomandată de medic, contracepţia de urgenţă poate întârzia ovulaţia, prevenind astfel fecundarea ovulului de către spermatozoid. Dacă însă este utilizată după această perioadă, contracepţia de urgenţă nu mai are niciun efect, neputând evita sarcina şi nici nu va afecta evoluţia acesteia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cele mai frecvente mituri ginecologice
Cele mai frecvente mituri ginecologice
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”