Pilula contraceptivă: plusuri şi minusuri

Teama, ruşinea şi prejudecăţile sunt cele care împiedică atât adolescenta, cât şi părintele să discute despre pilula contraceptivă. Adeseori, tinerele care îşi încep viaţa sexuală iau anticoncepţionale “după ureche”, ceea ce are drept consecinţă efecte dezastruoase asupra sănătăţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pilula contraceptivă: plusuri şi minusuri

Teama, ruşinea şi prejudecăţile sunt cele care împiedică atât adolescenta, cât şi părintele să discute despre pilula contraceptivă. Adeseori, tinerele care îşi încep viaţa sexuală iau anticoncepţionale “după ureche”, ceea ce are drept consecinţă efecte dezastruoase asupra sănătăţii.

 

Înainte de începerea unui tratament contraceptiv oral, este recomandata discuţia pacientei cu medicul, care va realiza o evaluare a funcţiei hepatice, a nivelului lipidic din organism şi o analiză a coagulării sângelui, astfel încât să fie prescrise cele mai eficiente şi fără de riscuri contraceptive orale.

De asemenea, se vor analiza posibilii factori de risc ce pot duce la apariţia anumitor complicaţii în urma utilizării anticoncepţionalelor, cum ar fi: fumatul, supraponderalitatea, istoricul familial de boli cardiovasculare, cancer de sân sau afecţiuni ale ficatului.

Deoarece în ultima vreme au circulat tot felul de zvonuri privind efectele anticoncepţionalelor, ne-am propus ca, în cele ce urmează, să elucidăm odată pentru totdeauna această problemă.

Pilula – soluţie împotriva acneei

Este adevărat că anumite tipuri de anticoncepţionale pot stimula producţia unei proteine plasmatice (SHBG), cunoscută şi sub denumirea de hormonul de sex legat de globulină, care, la rândul ei, poate acţiona în sensul reducerii nivelului de testosteron în organism, hormon masculin responsabil de apariţia sebumului şi a porilor înfundaţi.

Pastila mă îngraşă!

Să fim sincere! Trebuie să ne asumăm propria vina pentru luarea în greutate. De regulă, începem să luăm contraceptive exact în perioada în care corpul nostru trece prin modificări semnificative, emoţii şi trăiri ne dau peste cap stilul de viaţă, şi aşa bombardat zilnic de alimente nesănătoase.

Recunoaşteţi: de câte ori nu v-aţi simţit la pământ şi v-aţi resemnat cu un bol mare de îngheţată, o ciocolată sau un burger?

Deci, nu mai daţi vina pe anticoncepţionale şi selectaţi cu mai multă atenţie alimentele pe care le consumaţi!

Riscul de osteoporoza şi al formării cheagurilor de sânge – dovedit ştiinţific

Un studiu din 2010 a relevat că femeile care folosesc anticoncepţionale prezintă o reducere cu 6% a densităţii osoase, ceea ce favorizează instalarea osteoporozei şi a fracturilor osoase. Însă, ceea ce nu se ştie este ce se întâmplă cu acest procent în momentul în care se renunţă la pastile, aspect care ridică un semn de întrebare în privinţa acestui risc.

În ceea ce priveşte riscul de tromboză, s-a descoperit că acesta este într-adevăr uşor crescut, însă depinde de tipul de pilulă utilizată. Mai exact, femeile care iau anticoncepţionale pe bază de drospirenonă (un nou tip de progesteron artificial) au de trei ori mai multe şanse să dezvolte cheaguri de sânge.

Contraceptivele orale şi riscul de cancer de sân – încă în dezbatere

Specialiştii încă nu se pot pune de acord în privinţa acestei probleme, deci mai avem de aşteptat până să avem dovezi concludente. Sigur este însă că riscul de cancer ovarian şi endometrial scade cu până la 50% dacă luaţi pilule contraceptive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”