Metode de contracepţie destinate exclusiv femeilor

Deşi există o multitudine de informaţii în mediul virtual privind metodele de contracepţie, anual se înregistrează circa 1 milion de cazuri de femei care rămân însărcinate, dintre care aproximativ 700.000 avortează iar 35.000 sunt minore. Din acest motiv, am considerat că este important să readucem în atenţie principalele metode contraceptive destinate exclusiv femeilor, fiecare cu avantajele şi dezavantajele lor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Metode de contracepţie destinate exclusiv femeilor

Contracepţia reprezintă o temă de mare interes pentru cuplurile active sexual care nu au încă în plan aducerea pe lume a unui copil.

Deşi există o multitudine de informaţii în mediul virtual privind metodele de contracepţie, anual se înregistrează circa 1 milion de cazuri de femei care rămân însărcinate, dintre care aproximativ 700.000 avortează iar  35.000 sunt minore.

Din acest motiv, am considerat că este important să readucem în atenţie principalele metode contraceptive destinate exclusiv femeilor, fiecare cu avantajele şi dezavantajele lor.

Însă trebuie ţinut minte că următoarele metode de contracepţie nu protejează şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală, afecţiuni care pot fi evitate doar prin folosirea prezervativului.

Metoda calendarului

Metoda calendarului este o metodă care ţine cont de faptul că ovulaţia se produce aproximativ la mijlocul perioadei ciclului menstrual, deci aproximativ în a 14-a zi a unui ciclu regulat de 28 de zile. Din acest motiv, activitatea sexuală cu o săptămână înainte şi după momentul presupus al ovulaţiei se realizează utilizând o metodă de contracepţie temporară sau prin abstinenţă.

Metoda este însă riscantă, întrucât ciclurile pot avea variaţii de la o lună la alta şi pot apărea ovulaţii neprevăzute. Metoda poate fi totuşi îmbunătăţită utilizând măsurarea zilnică dimineaţa, a temperaturii intravaginale:  dimineaţa în care se înregistrează o creştere bruscă a temperaturii coincide cu momentul ovulaţiei.

Principalul avantaj al metodei este acela că este o metodă complet naturală, care nu afectează organismul prin dezechilibre hormonale.

Pilula combinată

Pilula combinată este o tabletă care conţine cantităţi mici de hormoni sexuali, asemănători celor produşi de organismul femeiii (estrogen şi progesteron). Aceşti hormoni blochează eliberarea lunară a ovulului şi, prin îngroşarea secreţiei colului uterin, blochează pătrunderea spermatozoizilor în uter.

Aceasta se prezintă sub formă de folii cu 21 sau 28 de tablete, care trebuie luată viguros în fiecare zi şi, de preferat, la aceeaşi oră.

Are multiple avantaje: este  extrem de eficientă (99%), în scurt timp de la oprirea administrării capacitatea de a avea o sarcină revine, nu influenţează desfăşurarea actului sexual, se poate folosi pentru amânarea menstruaţiei, protejează împotriva unor boli, cum ar fi cancerul de ovare sau de uter, tumorile necanceroase de sân şi chisturile ovariene.

Dezavantajele acestei metode sunt legate de faptul că pilula trebuie luată în fiecare zi (uitarea duce la dispariţia protecţiei), nu protejează împotriva BTS (boli cu transmitere sexuală) şi poate avea unele reacţii adverse.

Astfel, pilula trebuie evitată de femeile cu sângerări genitale fără o cauză exactă, de femeile care au suferit de tromboflebită, infarct, diferite forme de cancer, accidente vasculare cerebrale, de femeile care alăptează, precum şi de fumătoarele de peste 35 de ani. De asemenea, pilula combinată necesită prudenţă în administrare la femeile cu boli hepatice, cu hipertensiune arterială, diabet sau epilepsie.
Printre reacţiile adverse care pot fi întâlnite se numără: sângerările între menstruaţii, greţuri, sâni dureroşi şi creşteri în greutate.

Pilula monohormonală

Pilula monohormonală conţine doar un singur hormon – progesteron – care, prin îngroşarea secreţiilor colului uterin, împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter.

Are acelaşi mod de administrare şi aceleaşi avantaje şi dezavantaje ca şi pilula combinată, eficienţă de 96-98%, dar, în plus, poate fi folosită şi de femeile care alăptează şi de fumătoare.

În plus faţă de pilula combinată, pilula bazată pe un singur hormon poate creşte riscul tulburărilor de menstruaţie şi al sarcinilor extrauterine.

Dispozitivul extrauterin (steriletul)

Steriletul este un dispozitiv din plastic prevăzut cu nişte fire sau inele de metal, care se introduce în uter în scopul prevenirii fixării ovulului fecundat în uter. Există şi sterilete moderne, care conţin hormoni sau cupru şi care pot rămîne în uter chiar până la 5-10 ani.
Dispozitivul este introdus în uter de către medic, în timpul menstruaţiei, femeia fiind ulterior instruită de către ginecolog despre modul în care se controlează poziţia corectă a steriletului.

Principalele avantaje ale acestei metode: eficienţă crescută (97-99%), nu intervine în desfăşurarea actului sexual, nu necesită o îngrijire specifică şi, la retragerea lui, femeia poate redeveni fertilă.
La fel ca şi celelalalte metode de contracepţie descrise mai sus, nici steriletul nu protejează împotriva BTS, uneori poate determina sângerări mai abundente în timpul menstruaţiei sau sângerări între mesntruaţii, iar la început poate produce mici dureri abdominale.

Nu este recomandată utilizarea steriletului la femeile care nu au născut niciodată, la cele care au avut o sarcină extrauterină şi la cele care prezintă frecvent sângerări vaginale între menstre.

Diafragma

Diafragma este o membrană de cauciuc care, acţionând ca o barieră, împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Se utilizează împreună cu un spermicid (substanţă chimică ce distruge spermatozoizii), cu care se acoperă ambele feţe ale diafragmei înainte de introducerea acesteia în vagin.

Diafragma se menţine cel puţin 6 ore după ultimul contact sexual, pentru a permite spermicidului să acţioneze, iar dacă actul sexual are loc la mai mult de 3 ore după introducerea acesteia, este nevoie de adăugarea unei noi cantităţi de spermicid.
Spermicidele se găsesc sub formă de creme, unguente, geluri, spume, ovule, pelicule, şi au o eficienţă de 70-75%, dar împreună cu diafragma eficienţa metodei creşte la 90-95%.
Spermicidele sub formă de ovule se introduc cu mâna, iar cremele, spumele sau gelurile, cu ajutorul unui aplicator, un fel de seringă de plastic.

Diafragma nu prezintă efecte secundare, asigură protecţie imediată, complet reversibilă şi nu întrerupe actul sexual. Pe de altă parte însă, metoda necesită instruire prealabilă asupra modului de folosire, nu este permanentă şi poate produce reacţii alergice la persoanele predispuse la alergii la cauciuc.

Nu se recomandă utilizarea diafragmei la femeile cu infecţii urinare repetate şi la cele la care dimensiunile vaginului nu permite adaptarea diafragmei. Unoeri poate produce o stare de disconfort local.

Contraceptivele injectabile

Contraceptivele injectabile sunt soluţii injectabile care conţin progesteron şi care, prin împiedicarea eliberării lunare a ovulului, realizează o contracepţie hormonală prelungită.

Prima injecţie se administrează în primele zile ale menstruaţiei, iar următoarele, la interval de 8-12 săptămâni.
Metoda are mai multe avantaje: are eficienţă de 99%, efectul contraceptiv este complet reversibil, poate fi folosită de femeile care alăptează sau de cele care nu pot lua pilula combinată.

Dezavantajele metodei sunt date de faptul că pot produce tulburări de menstruaţie, necesită o perioadă mai lungă de timp de la oprirea administrării pânâ la reluarea fertilităţii, metoda nefiind recomandată la femeile cu sângerări genitale de cauze necunoscute, lac ele cu probleme cardiovasculare, cu tumori canceroase sau cu epilepsie.

Ligatura trompelor

Ligatura trompelor este o metodă chirurgicală prin care trompele uterine se secţionează şi se leagă prin operaţie (se poate face şi pe cale endoscopică, prin 3 mici incizii de 1 cm fiecare).

Astfel, ovulul eliberat nu va mai ajunge, prin trompă, în uter.

Este o metodă de sterilizare definitivă, ireversibilă, aplicabilă femeilor care au avut copii şi care au decis că nu mai doresc o altă sarcină. Este sigură, fără nici o reacţie adversă, şi este din ce în ce mai mult dorită de femeile de vârstă adultă, care deja au familia completă.

Nici o metodă contraceptivă nu asigură protecţie 100%

Trecând în revistă toate aceste metode, trebuie reţinut faptul că, în afara metodelor chirurgicale de legare a canalelor spermatice, respectiv a trompelor, restul metodelor, deşi unele mai sigure decât altele, nu asigură o protecţie de 100%.

Decizia de a alege o metodă contraceptivă sau alta sau de a nu alege nici una este o decizie personală, care se ia în cadrul cuplului sau al familiei, ţinând cont de avantajele şi dezavantajele fiecăreia.

Vizita la un cabinet specializat de planning familial poate face însă decizia mult mai uşoară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”