Inelul contraceptiv, soluţia inspirată a fetelor deştepte

După două sesiuni explozive în Bucureşti, CSÎD şi "cercul fetelor deştepte" au cucerit şi Cluj Napoca. Ne-am dat întâlnire pe 24 mai în cea mai hot zonă a oraşului, Piaţa Unirii, mai exact în Clubul Vertigo. Iar participantele la clubul nostru au fost cele mai înfocate cititoare clujence ale revistei noastre.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Inelul contraceptiv, soluţia inspirată a fetelor deştepte

După două sesiuni explozive în Bucureşti, CSÎD şi „cercul fetelor deştepte” au cucerit şi Cluj Napoca. Ne-am dat întâlnire pe 24 mai în cea mai hot zonă a oraşului, Piaţa Unirii, mai exact în Clubul Vertigo. Iar participantele la clubul nostru au fost cele mai înfocate cititoare clujence ale revistei noastre.

Tema principală a discuţiei a fost contracepţia modernă, dar s-au abordat şi alte subiecte care ţin de zona tabu a sănătăţii vieţii sexuale. Discuţiile au fost libere şi interesante, mai ales că ne-am bucurat de susţinerea unuia dintre cei mai apreciaţi medici ai oraşului, dr. Gheorghe Cruciat, medic primar obstetrică ginecologie.

Ca de obicei, am început sesiunea cu un scurt chestionar şi pot spune că am fost plăcut surprinsă de nivelul ridicat de cunoştinţe al cititoarelor noastre, avizate asupra problemelor pe care le ridică orice metodă de contracepţie. În plus, am luat în discuţie avortul, un adevărat fenomen în România, raportul fiind de 80 de avorturi la 100 de copiii nou-născuţi.

Discuţiile s-au îndreptat spre conştientizarea faptului că avortul nu este şi nu poate fi considerat sub nicio formă o metodă de contracepţie. Am avut surpriza ca, spre deosebire de cele 100 participante din Bucureşti, acest lucru să fie conştientizat de cititoarele nostre din Cluj, ceea ce mă face să le felicit şi acum, încă o dată.

Efectele benefice

Am aflat din discuţii că toate cititoarele prezente la eveniment se documentaseră despre contracepţie, iar unele dintre cele din sală foloseau inelul vaginal, ce descarcă cea mai mică doză hormonală cu efect contraceptiv, 15 micrograme pe zi. Cred că trebuie subliniată din nou această cale alternativă de administrare a substanţelor contraceptive, calea intravaginală, cu maximum de eficienţă şi reducerea efectelor secundare.

Aceste beneficii sunt posibile datorită evitării segmentului gastric şi a celui hepatic, cu scăderea efectului hepatotoxic, specific administrării orale. Administrarea intravaginală prin intermediul unui inel intravaginal poate fi situaţia ideală în cazul afecţiunilor cronice diverse, cum ar fi diabetul, bolile neurologice degenerative (Alzheimer, Parkinson etc) ce necesită terapie zilnică, dar şi un nivel constant de substanţe active în sânge.

Acest lucru este posibil pentru că vaginul are o suprafaţă foarte mare de mucoasă bogat inervată, iar datorită musculaturii, se închide complet, asigurând o temperatură constantă.


Vârstele contracepţiei moderne

Cu ajutorul mulajului edificator, fetele au înţeles perfect unde este plasat inelul şi cum se face administrarea terapiei, medicul ginecolog Gheorghe Cruciat oferindu-le şi câteva mici trucuri de “păcălire” a sângerării menstruale în condiţiile în care suntem în sezonul vacanţelor la mare şi la plajă.

Contraindicaţiile sunt extrem de puţine, fiind vorba în primul rând de fumat şi de afecţiunile hematologice „de coagulare”. În plus, invitatul nostru a fost destul de generos cu privire la plaja de vârstă ideală pentru folosirea inelului contraceptiv.

Fiind un bun psiholog şi cunoscând realitatea, el îl recomandă şi categoriei de fete foarte tinere, decise să aibă viaţă sexuală, dar mai puţin deprinse să îşi administreze regulat o medicaţie contraceptivă sau care trebuie să îşi ferească folia de pilule de privirile taţilor, bunicilor sau ale  persoanelor indiscrete. Dar inelul se potriveşte deopotrivă şi femeilor situate la cealaltă extremă, până aproape de menopauză, datorita comodităţii administrării şi efectelor secundare reduse.

Citeşte şi: Contraceptia sub forma de inel

Totul despre inelul contraceptiv

Despre inelul contraceptiv si dispozitivul intrauterin

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân