Cum poți lua o boală cu transmitere sexuală fără să faci sex

  • Publicat:

O boală cu transmitere sexuală nu presupune neapărat contact sexual! Te poţi îmbolnăvi prin sărut sau prin intermediul colacului de WC. 

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt mai frecvente decât îţi imaginezi. Chlamydia, de exemplu, este o boală cu transmitere sexuală care se transmite fără penetrare vaginală şi fără un act sexual „clasic”. Deseori, această afecțiune nu prezintă niciun fel de simptom, dar poate cauza complicaţii severe în anumite situații, mai ales în rândul gravidelor sau persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

Află mai jos cum poţi lua o boală cu transmitere sexuală fără să faci sex!

4 moduri în care poţi lua o boală cu transmitere sexuală fără să faci sex

Prin atingerea organelor genitale

„Sexul uscat”, aşa cum i se mai spune atingerii organelor genitale, poate duce la transmiterea virusului herpesului, chiar dacă penisul nu pătrunde în vagin.

Dacă există contact direct cu pielea, partenerul infectat poate transmite infecţia celuilalt. Aşadar, rămâneţi cu hainele pe voi dacă vreţi să vă feriţi de astfel de probleme.

Virusul HPV şi alte infecţii bacteriene se pot transmite inclusiv prin folosirea în comun a lamei de ras (când este utilizată pentru epilarea în zonele intime).

Cum poți lua o boală cu transmitere sexuală prin sărut

Virusul herpes simplex este adesea transmis prin intermediul unui banal sărut. Chiar dacă acest virus rămâne în organism toată viaţa, simptomele deranjante apar doar atunci când persoana infectată are un sistem imunitar deficitar.

Cea mai bună cale de a te feri de acest virus este să eviţi să atingi herpesul altei persoane, mai ales dacă ai buzele crăpate sau alte leziuni pe piele ce pot înlesni pătrunderea virusului.

Prin sex oral

Multe persoane nu consideră sexul oral o partidă de… sex, deoarece nu include penetrarea vaginală. Dar asta nu înseamnă că riscul de a face o boală cu transmitere sexuală nu există.

„Prin atingerea zonei intime cu gura te poţi îmbolnăvi de herpes, chlamydia, gonoree şi multe alte BTS-uri”, avertizează dr. Mark Weber, medic la Boston University.

Sexul oral trebuie evitat mai ales când există leziuni sau secreţii neobişnuite, iar folosirea prezervativului sau a benzilor speciale de latex nu asigură protecţie 100%.

Prin contact indirect (colacul WC-ului)

Chiar dacă riscul este mic, asta nu înseamnă că nu există! Bolile cu transmitere sexuală pot fi luate şi prin intermediul colacului de toaletă, mai ales dacă pe acesta sunt secreţii care vin în contact cu pielea ce prezintă zgârieturi, tăieturi sau altfel de leziuni.

Fiţi cu băgare de seamă mai ales în toaletele publice şi nu vă aşezaţi direct pe colac!

O altă modalitate indirectă de a te îmbolnăvi de BTS o constituie folosirea în comun a prosoapelor. În special virusul trichomoniazei poate fi astfel transmis. Pentru a reduce riscul, este indicat să nu foloseşti la comun prosoapele şi articolele de lenjerie intimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”