Criza contracepţiei: soluţii de urgenţă!

Contracepţia este unul dintre subiectele cele mai discutate şi combătute de către medicii ginecologi. Şi dacă acum câteva secole cuvântul „contracepţie” nu era încă inventat, astăzi există numeroase metode prin care poţi să te protejezi de sarcinile nedorite şi de bolile cu transmitere sexuală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Criza contracepţiei: soluţii de urgenţă!

Contracepţia este unul dintre subiectele cele mai discutate şi combătute de către medicii ginecologi.

Şi dacă acum câteva secole cuvântul „contracepţie” nu era încă inventat, astăzi există numeroase metode prin care poţi să te protejezi de sarcinile nedorite şi de bolile cu transmitere sexuală.

Dar ce se întâmplă când aceste metode dau greş sau, pur şi simplu, uiţi să le foloseşti?

Iată câteva situaţii posibile şi modul în care le poţi rezolva!

Ai uitat să iei pilula

Întrucât pilulele sunt diferite, citeşte cu atenţie instrucţiunile care o însoţesc pe a ta, chiar dacă ştii deja sfaturile general valabile. Dacă e vorba despre o pilulă „activă” – nu una dintre cele cu efect placebo, existente pe folia de 28 de bucăţi, care se iau în timpul ciclului menstrual ca să nu strici rutina – ia-o de îndată ce ţi-ai amintit de ea, apoi continuă normal, asta dacă nu au trecut mai mult de 12 ore de la ultima pilulă. Dacă au trecut mai mult de 12 ore sau dacă ai uitat de mai multe ori să iei pilula, foloseşte prezervative în următoarele 7 zile. Dacă nu ştii în ce stadiu te afli, cere sfatul unui medic sau farmacist.

Îţi dai seama că ai uitat să iei una sau două pilule, dar ai apucat să faci sex

Îţi poţi aminti, brusc, că ai uitat să iei pilula. Situaţia este însă diferită dacă îţi pică fisa că ai uitat de două ori consecutiv tocmai după ce ai făcut sex. Probabilitatea de a fi însărcinată depinde de numeroşi factori. Dacă ai peste 16 ani, du-te la farmacie şi cere o pilulă de urgenţă. În unele ţări e nevoie de o reţetă, de o vizită la planning familial sau de avizul părinţilor. Azi se poate cumpăra şi de pe net, dar varianta asta este destul de controversată.

Această pilulă trebuie luată într-un interval de 72 de ore de la raportul sexual neprotejat – cu cât mai repede, cu atât mai bine. Sunt două comprimate care trebuie înghiţite într-un interval de 12 ore, nu tocmai cele mai plăcute din viaţă.

S-a retras prea târziu

Oamenii iau în derâdere când li se vorbeşte despre această  metodă contraceptivă, dar, corect practicată,  poate să fie eficientă. Dacă este bine stăpânită de femeie şi dacă partenerul se retrage la timp, dă greş cam o dată la patru ani. Probabilitatea de a rămâne gravidă dacă partenerul se retrage prea târziu este aceeaşi ca după un singur raport sexual: infimă, dar nu de neglijat.

Pentru a scăpa de griji, ia pilula de urgenţă!

Totul a ieşit pe dos

Prezervativul s-a rupt sau a alunecat, diafragma a ieşit de la locul ei, nu mai găseşti firele steriletului sau ai depăşit data la care trebuia să îţi faci injecţia cu progesteron: iată-te deci într-o situaţie de risc.

Dacă dorinţa ta de a rămâne gravidă este extrem de mică spre inexistentă, înghite pilula de urgenţă! Sigur că ar trebui să fii ghinionistă pentru a rămâne însărcinată după o simplă greşeală, dar dacă se întâmplă, această greşeală ţi-ar schimba viaţa radical.

Ai şi posibilitatea de a regurge la pilula abortivă, dar aceasta nu este cea mai bună metodă de contracepţie şi poate avea efecte secundare. În condiţiile în care metoda contraceptivă folosită era destinată şi protejării de HIV sau de alte boli cu transmitere sexuală, ar trebui să faci şi un test!

Sursa: „Doctor sex”, Tracey Cox

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Sexul în trei: tot ce trebuie să ştii
Sexul în trei: tot ce trebuie să ştii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”