Chemsex, jocul sexual ce pune în pericol practicanţii

„Chemsex“ este un trend sexual deosebit de periculos, care poate avea consecinţe fatale în cazul pacticanţilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Chemsex, jocul sexual ce pune în pericol practicanţii

„Chemsex“ este un trend sexual deosebit de periculos, care poate avea consecinţe fatale în cazul pacticanţilor.

Jocul sexual ia tot mai multă amploare în Europa, cu precădere în rândul comunităţii homosexuale, şi pune medicii în alertă în ceea ce priveşte creşterea cazurilor de răspândire a virusului HIV-SIDA. Termenul de „chemsex” provine de la contopirea a două cuvinte: „chemicals” (care în engleză desemnează drogurile chimice) şi „sex” şi denumeşte o practică ce constă în a avea raporturi sexuale sub influenţa substanţelor psihotrope.

Cei care practică „chemsex” preferă drogurile sintetice, cu efecte mult mai puternice,  în scopul de a spori performanţa sexuală, de a scăpa de inhibiţii şi a induce o stare de relaxare.
Persoanele care practică chemsex îşi administrează de obicei un cocktail de trei droguri diferite: mefedronă, GHB/GBL şi metamfetamină (cristale). Mefedrona este clasificat ca un drog de clasa B care produce un efect euforic şi îi face pe utilizatori să fie mai afectuoşi. GHB sau GBL, ambele droguri de clasa C, pot crea un efect calmant, care poate ameliora durerea sexului anal. În cele din urmă, cristalele de metamfetamină, droguri de clasă A care dau o dependenţă puternică sunt luate pentru a face utilizatorii să se simtă mai energici. Alte droguri sintetice foarte puternice utilizate sunt 3MMC sau 4MEC, scrie gandul.info.

Pe lângă apariţai dependenţei de droguri, această practică atrage după sine şi o altă problemă majoră: creşterea riscului de răspândire a bolilor cu transmitere sexuală, precum virusul HIV şi hepatita C.  „Chemsex”-ul a apărut în Marea Britanie, la sfârşitul anilor 2000, şi e o practică des întâlnită în rândul comunităţii homosexuale. Partenerii nu mai folosesc prezervative şi îşi împart chiar aceleaşi ace pentru a injecta drogul.

Deocamdată este imposibil de stabilit câte persoane practică chemsex-ul şi ce cantitate de droguri consumă. Însă cert este că numărul lor creşte. Subiectul victimelor chemsex-ului a fost bordat la Conferinţa Ştiinţifică despre HIV. Potrivit unui raport ONU dat publicităţii săptămâna trecută, SIDA a ucis 1 milion de persoane în întreaga lume în 2016. În numai un an, au fost înregistrare 1,8 milioane de noi cazuri, ceea ce înseamnă că la fiecare 17 secunde o persoană se contaminează cu HIV. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristiana Trifu
CRISTIANA TRIFU, Web-Editor. Creeză conţinut, vine cu idei, încearcă să inspire şi să ajute cât mai mulţi oameni. Este fascinată de mintea umană şi preocupată de autocunoaştere şi descoperirea de sine. Iubeşte să călătorească şi este mereu în căutarea unei noi aventuri. Îşi ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”