Ce afecţiuni pot ascunde scurgerile vaginale anormale

Secretiile vaginale anormale sunt perfect normale, însă există şi cazuri în care cantitatea, mirosul sau culoarea acestora diferă de la femeie la femeie, în funcţie de perioada lunii, eventualele probleme de sănătate existente sau anumite medicamente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce afecţiuni pot ascunde scurgerile vaginale anormale

Secreţiile vaginale sunt extrem de importante pentru menţinerea funcţiei reproductive feminine deoarece aceste fluide transportă celule moarte şi bacterii, păstrând astfel vaginul curat şi prevenind apariţia infecţiilor.

De cele mai multe ori, aceste scurgeri vaginale sunt perfect normale, însă există şi cazuri în care cantitatea, mirosul sau culoarea acestora diferă de la femeie la femeie, în funcţie de perioada lunii, eventualele probleme de sănătate existente sau anumite medicamente. De exemplu, scurgerile vaginale sunt mai abundente şi au un miros mai pregnant  în perioada sarcinii, în timpul alăptării sau atunci când eşti excitată.

Cu toate acestea, scurgerile de acest gen sunt perfect normale, însă devin periculoase atunci când sunt însoţite de mâncărimi sau senzaţie de arsură în zona vaginului, aspect care ar trebui să vă tragă un semnal de alarmă deoarece pot semnala o infecţie sau anumite afecţiuni ascunse.

În acelaşi timp, scurgerile vaginale neobişnuite pot fi şi o urmare a igienei necorespunzătoare sau, dimpotrivă, a spălăturilor vaginale inutile cu apă şi soluţii dezinfectante parfumate, care pot perturba echilibrul florei vaginale.

De asemenea, infecţiile vaginale pot fi cauzate şi de bacterii sau alţi agenţi patogeni, transmisibili pe cale sexuală. Din acest motiv şi partenerul trebuie consultat de către medic, iar în caz de nevoie şi acestuia i se administrează tratament specific.

Mai există în rândul adolescentelor ideea fixă că scurgerile vaginale sunt foarte periculoase şi că sunt un semn al îmbolnăvirii, lucru total neadevărat în realitate. De fapt, scurgerea albă care apare la fetele tinere (fluor alba) reprezintă secreţia mărită a vaginului iar cauzele sunt de obicei emoţionale, eventual excitaţia erotică sau conflictele psihice.

Alte cauze ale scurgerilor vaginale neobişnuite sunt:  utilizarea antibioticelor puternice, anticoncepţionalele orale, infecţiile cu Chlamydia, tricomoniază sau gonoree, diabetul, stresul etc.

Tipuri de secreţii vaginale anormale

Scurgeri însoţite de sânge – rezistenţa la infecţii a vaginului scade odată cu vârsta; din acest motiv, iritaţia muscoasei poate da senzaţia de usturime sau mâncărime şi poate cauza uşoare scurgeri cu sânge, în unele cazuri actul sexual fiind dureros. Secreţiile cu sânge pot indica o inflamaţie a trompei uterine, prolaps sau ruptură uterină, precum şi pierderea sarcinii sau chiar prezenţa tumorilor.

Scurgerile de culoare galbenă sau alb-gălbuie – astfel de secreţii însoţite de senzaţia de arsură, mâncărime sau durere la urinare pot fi simptome ale anumitor boli venerice, de aceea este extrem de important să vă prezentaţi la medic.

Scurgerea galben-verzuie sau maro deschisă – secreţia colorată, spumoasă şi mucoasa iritată, roşie sunt semne sigure ale infecţiei cu bacteria Trichomonas. În cazul în care infecţia este asociată cu infecţiile urinare, actul sexual devine extrem de dureros şi neplăcut.

Scurgerile de culoare gri deschis, abundente, pot indica o infecţie de natură bacteriană,  iar cea mai frecventă cauză este reprezentată de lipsa unei igiene riguroase din partea unuia sau a ambilor parteneri.

Secreţiile de culoare verde deschisă apar în special în rândul gravidelor, a persoanelor care suferă de diabet sau atunci când sunt administrate tratamente cu penicilină sau alte antibiotice puternice, şi semnalează prezenţa unei infecţii micotice.

Tratament şi metode de prevenire

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul va preleva o mostră din secreţia vaginală sau va face un test Papanicolau pentru a observa la microscop eventuale anomalii ale celulelor extrase din cervix.

Tratamentul diferă în funcţie de problema descoperită. De exemplu, pentru infecţiile micotice cauzate de stres, diabet, contraceptive, sarcină sau antibiotice, caracterizate prin scurgeri albicioase, brânzoase, se vor administra medicamente cu rol antifungic introduse în vagin sub forma unor creme sau geluri speciale, pentru vaginoza bacteriană se vor folosi antibiotice sau creme cu ingrediente speciale etc.

Pentru a preveni apariţia acestor probleme intime, este necesar să ţineţi cont de câteva sfaturi:

  • Spălaţi-vă în zona intimă doar cu apă călduţă, fără geluri de duş parfumate sau soluţii dezinfectante
  • Purtaţi lenjerie intimă lejeră din bumbac
  • Faceţi sex protejat
  • Dacă urmaţi un tratament cu antibiotice, ajutaţi la refacerea florei prin consum de iaurturi, care conţin bacterii “prietenoase”
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”