De-a v-aţi ascunselea cu orgasmul

Pe o temă atât de intimă ca aceasta, nici nu ştii dacă să te încrezi în vreun studiu al sexologilor şi dacă da, în care. Însă un lucru pe care îl spun tot mai multe cercetări, tot mai des este că din ce în ce mai numeroase femei mimează orgasmul, iar motivele, aşa cum au fost ele dezvăluite de cele luate la întrebări, sunt cel puţin interesante.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De-a v-aţi ascunselea cu orgasmul

Pe o temă atât de intimă ca aceasta, nici nu ştii dacă să te încrezi în vreun studiu al sexologilor şi dacă da, în care. Însă un lucru pe care îl spun tot mai multe cercetări, tot mai des este că din ce în ce mai numeroase femei mimează orgasmul, iar motivele, aşa cum au fost ele dezvăluite de cele luate la întrebări, sunt cel puţin interesante. “Dezbrăcăm” subiectul, imediat.
    
Întâi şi întâi, ridicarea în slăvi. În caz că aţi uitat, orgasmul odată atins aduce în vieţile noastre un alai de beneficii. Le recapitulăm ca să ştim de la bun început cu cine (sau cu ce) avem de-a face.

Momentele de plăcere supremă ne eliberează de tensiuni şi ne ajută să dormim ca nişte prunci (pe bărbaţi îi ajută mai repede din cauză că presiunea lor sagvină scade brusc şi se instalează o bruscă stare de relaxare, în cazul femeilor tot procesul durează ceva mai mult, însă eliberarea endorfinelor în cazul ambelor sexe este foarte importantă).

Un alt avantaj, care pe mine m-a făcut să zâmbesc – orgasmul ne poate potoli pofta de junk food şi, uneori, de ţigări (deşi, atunci cum a ajuns celebră ţigara de după?). Explicaţia constă în faptul că stimularea sexuală activează producerea fenetilaminei, un soi de amfetamină naturală, care ne reglează apetitul. De faptul că orgasmul este şi topitor de calorii nu mai vorbim.

Dar insistăm asupra altui plus: ar acţiona întocmai ca un analgezic natural pentru că endorfinele (compuşi naturali asemănători cu morfina) sunt eliminate în organism în timpul sexului şi ne pot creşte rezistenţa la durere şi cu până la 70% în timpul orgasmului. Depinde, fireşte, de la persoană la persoană, însă, în general, oamenii observă că uită de o durere de cap sau de crampele menstruale atunci când se masturbează sau fac sex.

O teorie controversată vine din partea medicului Michael Roizen, de la Cleveland Clinic, care susţine că un bărbat care are 350 de orgasme pe an trăieşte cu 4 ani mai mult decât americanul “obişnuit” care apare prin sondaje cu numai 81 de orgasme anual.

Si mai mult decât atât, cel cu sutele de partide plăcute va arăta şi cu 8 ani mai tânăr. Întrebat care ar fi din punctul lui de vedere numărul ideal de orgasme pe an pentru un bărbat, doctorul Roizen a spus senin: 700. Pentru că adaugă 8 ani duratei de viaţă.

Omul nu vorbeşte chiar în premieră: un studiu suedez făcut în anii ’80 şi un altul, semnat Duke University, au concluzionat că frecvenţa actelor sexuale este un predictor important al longevităţii.

Oricum, beneficiile sexului se fac simţite în toate cele 3 categorii pe care medicii le iau în calcul când vorbesc de mortalitatea la bărbaţi – boli de inimă, cancer şi cauze de mediu (stres, accident, sinucideri). Cu cât faci mai mult, cu atât trăieşti mai mult, pare să fie învăţătura.

De ce mimează ei? Dar ele?

Cu siguranţă aţi auzit vorba “bărbaţii nu pot mima orgasmul”, cea pe care acum o vom pune sub semnul întrebării. Se întâmplă, şi destul de des, din cauza disfuncţiilor sexuale, dar, un subiect intens dezbătut în State, şi din cauza anumitor medicamente care au efecte adverse asupra vieţii intime.

Într-un sondaj realizat în Statele Unite ale Americii, 25% dintre bărbaţi spuneau că au mimat plăcerea cu o femeie. Desigur, când vine vorba despre orgasmul “păcălitor” primii suspecţi nu sunt niciodată domnii. S-au scris milioane de pagini despre mimarea orgasmului feminin şi se vor mai strânge încă pe atâtea, însă vreau să ne oprim asupra unor file recente care au descoperit un (alt) motiv interesant pomenit de vinovate într-un studiu făcut de curând.

Doamnele în chestiune au răspuns că s-au prefăcut că mor de plăcere ca să… le rămână bărbaţii fideli. Sexologul care s-a ocupat de cercetare, la Columbia University din New York, spune că 2 motive s-au remarcat în răspunsurile participantelor – “Am mimat orgasmul pentru ca partenerul meu să rămână interesat de relaţie” şi “Am mimat orgasmul ca să îmi fac partenerul să nu mă părăsească pentru alta”. La studiul, publicat în “Archives of Sexual Behavior”, au răspuns 453 de femei heterosexuale. 54% au recunoscut că 
s-au prefăcut în momentele intime.

Într-o declaraţie pentru CBS News, medicii care au condus studiul au venit cu o posibilă explicaţie: această minciună pentru păstrarea relaţiei ar fi de fapt o adaptare evoluţionistă. Cercetări anterioare au arătat că orgasmul poate juca un rol important în fecundare: ajută corpul femeii să “reţină” sperma astfel încât ea să poată rămâne însărcinată.

Teoria de acum sugerează că mimarea unui orgasm poate ajuta inconştient o femeie să reţină sperma unui partener cu gene bune şi îi dă astfel şansa să poarte un copil sănătos. În esenţă, femeile care mimează orgasmul o fac ca să îi transmită bărbatului semnalul “te-am ales”, şi cumva să îi manipuleze astfel angajamentul. 

 
O mare problemă, mai mulţi implicaţi
 
Dincolo de toate explicaţiile şi motivaţiile, simularea orgasmului rămâne o gravă problemă a cuplului şi nu doar a celui (celei, mai des) care se confruntă cu lipsa plăcerii. Am deschis subiectul cu Emilia Potenteu, psihoterapeutul nostru consultant, cea care aude deseori astfel de poveşti.
“Într-o societate în care femeia şi-a câştigat locul în viaţa socială şi profesională, este aproape egală în drepturi cu bărbatul şi şi-a depăşit statutul de “broşă la rever” a acestuia, de sclavă domestică sau exclusiv “născătoare” de urmaşi, totuşi în pat, ea încă suportă consecinţele încătuşării medievale de secole, nedepăşindu-şi condiţia primitivă şi castratoare, în ciuda emancipării şi nediscriminării secolului XXI.

Este nedrept şi amoral că femeia încă nu a reuşit să-şi recapete un drept ancestral, natural, imperios necesar, atât pentru sănătatea mentală a acesteia, cât şi pentru armonia şi echilibrul cuplului şi implicit pentru sănătatea copiilor şi a întregii societăţi.

Un drept pierdut odată cu matriarhatul şi cenzurat apoi de biserică s-a implementat forţat în mentalul colectiv feminin, de cele mai multe ori mai adânc de stadiul conştient, şi este perceput ca afect negativ şi impotent, explicat prin resemnare şi dispreţ, etichetat ca frigiditate sau compromis şi “rezolvat” de cele mai multe ori prin mimare şi simulare.

Numai că simularea orgasmului nu se referă doar la sex, ci uzitat à la longue, devine cauza principală a nefuncţionalităţii cuplului şi a unei vieţi complet nefericite”, explică psihoterapeutul. Tocmai aici voiam să ajungem, la ponoasele trase de întreaga relaţie, pentru că, pe lângă toate beneficiile enumerate la început, pe care le ştergem, va avea de pierdut şi legătura cu partenerul, vom pierde şi noi.

“Trebuie înţelese importanţa şi gravitatea lipsei permanente a orgasmului şi a simulării lui, precum şi repercusiunile acestuia la nivel personal, dar mai ales la nivel social, iar această sarcină revine atât psihologilor, medicilor, partenerilor de sex, dar mai ales femeilor însele, care trebuie să lupte pentru un drept al lor fundamental, mai întâi 
documentându-se şi apoi dându-şi voie să trăiască: complet şi complex”, spune Emilia Potenteu. 

 
Imensa teamă de intimitate
 
Revenind la studiile privind femeile şi minciuna orgasmului, cifrele celor care admit situaţia în chestionare variază între 60% şi 80%. Un număr exact nu vom avea, bineînţeles, niciodată.

Dar mai importante sunt însă motivele, iar sexologii şi psihologii se gândesc că femeia nu pune nicidecum mai presus egoul bărbatului atunci când se preface că simte plăcere, ci are de fapt o doză mare de nesiguranţă şi mari probleme de intimitate. Şi aici ar trebui căutate, de fapt, răspunsurile.

Mai există, desigur, şi categoria celor care spun că au mimat orgasmul pentru că îşi doresc ca partida să se termine odată. Ceea ce ne face să tragem concluzia că dacă o mai multă şi mai bună comunicare ar exista, orgasmul nu s-ar mai mima (aşa des). De altfel, bărbaţii au cu ce să ajute şi trebuie să ajute.

Stimularea clitorisului, importanţa cuvenită acordată preludiului, sexul oral, utilizarea unui vibrator (da, chiar în timpul partidei dintre cei doi), discuţiile deschise despre “agenda” sexuală – toate contează, toate pot schimba ceva.

 
Vaginal vs. clitoridian
 
De la Freud, părintele psihoanalizei, lumea a început să creadă că orgasmul vaginal este cel pe care îl au femeile mature, iar orgasmul clitoridian le este rezervat strict celor imature. Astăzi părerile s-au schimbat. Experţii nu cred nicidecum asta şi, mai mult de atât, îşi dau seama că ştiu prea puţine despre cele 2 tipuri, în afară de faptul că sunt obţinute după stimularea unor zone diferite.

Cele mai multe femei au nevoie de stimulare clitoridiană ca să simtă plăcerea supremă, altele se topesc doar la atingerea punctului G. Şi până la urmă, prea puţin contează tipul de orgasm, atât timp cât ne bucurăm de el. Sau de ele. Deşi până de curând se credea că orgasmele multiple sunt o raritate, acum datele arată că multe femei le pot experimenta în relaţii cu adevărat împlinite şi, atenţie, după 40 de ani.

Orgasmul simultan este însă destul de greu de văzut/simţit, dar nu imposibil. Se întâmplă mai ales în cuplurile în care el îşi poate controla (amâna) foarte bine orgasmul. Pe de altă parte, specialiştii au o certitudine: viaţa sexuală a femeii devine mai bună pe măsură ce ea îşi mai adaugă ani. Se spune că, după ce trecem de 30 de ani, ne putem cu adevărat savura viaţa intimă.

Foarte multe femei intră în jumătatea vieţii fără să fi simţit vreodată un orgasm, iar poveştile celor care îl cunosc pentru prima dată la 40 sau 50 de ani sunt impresionante. Nu există “e prea târziu”, pe asta insistă toţi sexologii.

 
“Atingerea” creierului
 
Un studiu publicat în “Journal of Sexual Medicine” a dezvăluit pentru prima dată că stimularea vaginului, cervixului şi clitorisului activează 3 zone separate şi distincte în cortexul senzorial.

O mulţime de specialişti au susţinut, până să vadă acest rezultat, că sursa majoră pentru senzaţiile genitale este clitorisul, iar stimularea vaginală şi cea cervicală nu prea au mari efecte. Experţii de la Rutgers Univesity le-au demonstrat că s-au înşelat şi că orgasmul feminin este încă un mare mister.

 
Orgasmul, iubita şi amicii 
 
O teorie simpatică vine din Chicago, acolo unde cercetătorii au anunţat că un bărbat ajunge să aibă probleme în viaţa sexuală şi să atingă mai greu (sau deloc) orgasmul, dacă partenera sa devine apropiată de cei mai buni amici ai lui.

Asta s-ar întâmpla, în cazul bărbaţilor aflaţi în toiul vieţii sau mai spre bătrâneţe. Faptul că femeia se strecoară între partener şi prietenii săi, şi mai mult, devine chiar mai legată de ei decât este el, îi subminează  sentimentele de autonomie şi intimitate, concepte tradiţionale ale masculinităţii. Apar aşadar probleme de atracţie şi de satisfacere în viaţa intimă. 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Greşeli pe care le fac femeile singure
Greşeli pe care le fac femeile singure
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: