Libidou scazut? Cele mai frecvente cauze ale scaderii libidoului

Libidoul este reflectarea starii noastre generale de sanatate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Libidou scazut? Cele mai frecvente cauze ale scaderii libidoului
Unde libidou nu e, nimic nu e

Daca si-ar fi propus cineva sa tina numarul studiilor, cercetarilor, experimentelor si sondajelor facute pentru a lamuri odata pentru totdeauna ce e cu libidoul, ar fi pierdut precis socoteala. Medicii au tot incercat sa afle date exacte despre ce il influenteaza, in ce fel si cum il pot ridica cei care se plang ca il au la pamant. Au aflat ieri una, azi alta, maine cu siguranta altceva. Stiu insa clar libidoul este reflectarea starii noastre generale de sanatate.

De ce scade libidoul?

„In seara asta, nu pentru ca ma doare capul” se traduce de multe ori „in seara asta, nu pentru ca am libidoul scazut”. Se intampla din cauza unor factori psihici si fizici, asta stiu cu certitudine sexologii. La cei psihici au pomenit de-a lungul timpului: lipsa intimitatii, stresul, factori de distractie, depresia, oboseala, traume suferite in copilarie, probleme legate de parerea pe care o avem despre corpul nostru, adulterul sau o atractie fata de o persoana din afara relatiei, lipsa de interes fata de partener, anxietate legata de performantele sexuale.

Fizici: nivelul testosteronului in sange (atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, desi teste recente au aratat ca nivelul acestui hormon nu are nici un cuvant de spus in ceea ce priveste libidoul doamnelor), anumite medicamente (antidepresivele scad libidoul confirma tot mai multe studii), anticonceptionalele (care au si o tabara de sustinatori si de critici, in randul specialistilor), diversi factori care tin de stilul de viata, atractivitatea si forma fizica a partenerului si in cazul femeilor momentul ciclului menstrual – multe simt o dorinta sexuala mai mare in zilele dinaintea ovulatiei.

Stresul – cel pe care aruncam cel mai adesea vina pentru un lididoul scazut – vine si cu o explicatie medicala cat se poate de simpla: intr-un organism stresat, nivelul hormonului cortizol creste si trage in jos nivelurile hormonilor ce influenteaza dorinta sexuala. Ironic, orgasmul este cunoscut ca un excelent eliberator de stres.

Dar libidoul moare mai ales…

…din cauze care stau in mainile noastre. O relatie pe care o lasam sa mearga cum s-o nimeri fara sa depunem nici cel mai mic efort, celelalte 125.897 de griji – foarte multe dintre ele de care ne-am putea lipsi – pe care le lasam sa ne streseze, alimentatia dezastruoasa care ne taie pofta de sex (specialistii sunt toti de acord asupra acestui aspect si pregatesc studii ample care sa demonstreze cat de mult rau ii fac libidoului anumite alimente).

Dincolo de motive grave, medicale, acestea sunt principalele cauze care afecteaza negativ libidoul. Ni se recomanda de catre tot soiul de cercetatori sa mancam ciocolata, mai nou si pepenele rosu a fost declarat ajutor de libidou, sa luam ginseng si ginkgo biloba daca vrem chef mai mare de sex, sa trecem neaparat pe la sex-shopuri, raionul „produse afrodisiace”. Dar mult mai important decat toate aceste indemnuri mai mult sau mai putin de incredere este ca ambele parti ale cuplului sa isi doreasca sa nu lase viata intima la voia intamplarii.

Nu vom putea sa bem seara dintr-o substanta magica, imediat apoi sa ne dorim partenerul, iar a doua zi sa ne reluam viata haotica in care relatia nu ocupa nici pe departe un loc important. Pe lista celor care ne influenteaza libidoul sigur aparem si noi. Asa ca, pe langa atentia pe care trebuie sa avem grija sa i-o acordam partenerului, nu trebuie sa uitam si ca…

Stilul de viata dicteaza libidoul

Iar exercitiile fizice si o hrana bazata pe multe legume si fructe ajuta simtitor. Sportul duce la sex mai mult si mai bun pentru ca, in urma miscarii, sistemul cardiovascular are de castigat datorita circulatiei sangvine care se imbunatateste. In plus, se elibereaza in organism endorfinele care creeaza starea de bine si influenteaza pozitiv hormonii sexuali. Studiile arata ca, dupa aproximativ o luna in care au mers regulat la sala, chiar si pentru o jumatate de ora, femeile au raportat un libidou ceva mai crescut.

Cat despre alimentatie, nu trebuie sa mancam o ciocolata intreaga si sa luam anumite pilule vestite si sa asteptam minunea – avem nevoie de nenumarate vitamine pe care le gasim in alimentele proaspete, neprelucrate si care, printre altele, regleaza functiile hormonilor sexuali – fierul e important in procesul de excitare, vitamina B ne ajuta sa ne simtim bine, lipsa vitaminei B6 influenteaza hormonii sexuali, calciul este necesar pentru contractiile musculare asociate cu orgasmul, este nevoie de anumiti acizi grasi pentru dezvoltarea unor simturi, trebuie si crom pentru energie si un libidou crescut. Alegeti deci meniul potrivit pentru o viata sexuala implinita.

 

Foto: HEPTA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”