Cum putem avea o relaţie de lungă durată reuşită

E dificil să menţii o relaţie. Mai ales că acest tip de oportunitate, aşa cum o consideră life-coach-ul Oana Stoianovici, trebuie întreţinută, îngrijită ca un copil. Iată mai jos câteva sfaturi oferite de Oana Stoianovici pentru o relaţie frumoasă, de lungă durată.
  • Publicat:
Cum putem avea o relaţie de lungă durată reuşită

E dificil să menţii o relaţie. Mai ales că acest tip de oportunitate, aşa cum o consideră life-coach-ul Oana Stoianovici, trebuie întreţinută, îngrijită ca un copil. Iată mai jos câteva sfaturi oferite de Oana Stoianovici pentru o relaţie frumoasă, de lungă durată.

În zilele noastre toată lumea roieşte şi foieşte în jurul dorinţei de relaţie. Este la modă să ai o relaţie şi este nepotrivit dacă nu ai. Dar, în timp ce această temă este pe buzele tuturor, foarte puţini oameni sunt dispuşi să accepte realitatea unei relaţii. Şi mulţi par confuzi despre ce implică să ai o relaţie de lungă durată.

O relaţie între doi oameni este de fapt un spaţiu comun pe care cei doi ajung să îl creeze voit sau involuntar atunci când se îndrăgostesc unul de celălalt. Relaţia începe să exista după etapa de îndrăgostire când eşti deschis şi dispus să îl accepţi pe celălalt cu bune şi rele.

Când te-a făcut să guşti raiul, dar te-a ajutat să te întorci pe pământ. De cele mai multe ori, cuvintele necesare ca o relaţie să existe şi să dureze este toleranţa şi generozitatea. Toleranţa de a accepta jumătăţile imperfecte ale celuilalt şi generozitatea de a oferi lucruri dincolo de comfortul tău.

O relaţie este ca un foc, trebuie întreţinut, altfel energia se pierde. Iar dacă doar unul continuă să pună lemne pe foc, atunci mai devreme sau mai târziu, va obosi şi focul se va stinge. O relaţie este despre reciprocitate şi schimbul e important să fie echilibrat, oferi egal cu cât primeşti.

Un alt lucru pe care oamenii nu îl inţeleg este ca în relaţie experimentezi alt gen de iubire şi emoţii decât perioada de adrenalină cauzată de îndrăgostire. Frecvent cei doi devin nemultumiţi de scăderea pasiunii şi a intensităţii trăirii. Dar asta este firesc, se întâmplă pentru că o relaţie nu e un foc de văpaie, este un foc mocnit şi andurant. Ca să dureze ai nevoie de moderaţie, nu poţi fi “high” în permanenţă. Şi în timp apar alte oportunităţi şi plăceri la fel de importante şi frumoase, dacă învăţăm să le acceptăm ca atare. O relaţie este despre a construi, şi nu oricum, împreună. Şi orice este acel lucru agreat, un proiect, un stil de viaţă, o familie, e important să fie văzut ca o împlinire care are nevoie de apreciere şi de iubire constant. Ori aici cred că este marea fisură a zilelor noastre…

Noi  nu apreciem ce avem şi construim şi nu învăţăm să ne luăm bucuria şi împlinirea din realizări şi uităm că pentru a continua construcţia trebuie să fim alerţi şi vitali. Să celebrăm ce avem pentru a putea crea din nou, cu prospeţime şi dăruire, la un nivel mai profund datorat experienţelor care au ajuns să ne lege, într-un fel de încredere şi intimitate de nezdruncinat. Şi atunci putem exista împreună şi putem fi impliniţi.
Sigur asta presupune să fii dispus să traversezi perioade şi momente poate neplăcute, poate nedorite, poate chiar nedrepte, dar o faci pentru ceva care merită. De asta într-o relaţie e important ca viitorul să fie foarte clar comunicat de ambii parteneri, deoarece atunci când e greu, ai nevoie să ştii pentru ce te sacrifici; care este miza.

Cred că pentru o relaţie ai nevoie de un grad de maturitate, e important să te fi liniştit ca să poţi să experimentezi ce primeşti într-o relaţie exact pe măsura a ce îţi poate oferi o relaţie şi nu altceva.

Relaţia este un spaţiu intangibil care poate oferi celor doi parteneri foarte multă intimitate, prietenie, parteneriat, comunicare completă şi necenzurată, pasiunea de a construi şi împlinirea de a te bucura de construcţie. Acest spaţiu este fragil şi are nevoie de protecţie, de ambele părţi şi constant. Are nevoie şi de iubire şi claritate, pentru că o relaţie este ca un copil. E important să ai grijă de el continuu.

Asta înseamnă că cei doi parteneri să petreacă timp unul cu celălalt, în care să hrănească relaţia, să vorbească deschis unul cu celălalt şi să nu-şi promită decât ce pot împlini şi realiza. Dacă se respectă şi sunt oneşti, atunci îi aşteaptă o experienţă remarcabilă care nu poate fi egalată de nici un foc de văpaie şi nici o pasiune mistuitoare. Îi aşteaptă a dansa în doi, pâna devin unul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân