Atracţie sau compatibilitate? Cum îţi alegi partenerul potrivit

Oamenii sunt atraşi de ceea ce-şi doresc, de ceea ce le place să facă sau de ceea ce le este familiar. Când cunoaştem pe cineva, căutăm ca persoana respectivă să răspundă nevoilor noastre din acea perioadă a vieţii. Aşadar, compatibilitatea este dată de ceea ce ne atrage la o anumită persoană pe care o întâlnim şi cu care putem dezvolta o relaţie.
  • Publicat:
Atracţie sau compatibilitate? Cum îţi alegi partenerul potrivit

Oamenii sunt atraşi de ceea ce-şi doresc, de ceea ce le place să facă sau de ceea ce le este familiar. Când cunoaştem pe cineva, căutăm ca persoana respectivă să răspundă nevoilor noastre din acea perioadă a vieţii.  Aşadar, compatibilitatea este dată de ceea ce ne atrage la o anumită persoană pe care o întâlnim şi cu care putem dezvolta o relaţie.

,,Compatibilitatea survine atracţiei. De aceea spunem că suntem compatibili  cu cineva, pentru că acel cineva răspunde nevoilor pe care le avem la momentul respectiv.

Atunci când începem o relaţie nouă există acele câteva puncte comune care ne atrag la o anumită persoană. Acela este momentul în care am putea afirma că există compatibilitate. Punctele comune ajută la construirea unei relaţii, sunt practic baza de la care pleacă două persoane înainte de a începe să-şi construiască relaţia de iubire’’, spune psihologul Oana Nicolau pentru CSID.

În plus, în prima fază a relaţiei, atunci când se naşte îndrăgostirea, totul este lin şi frumos. Totul pare că se întâmplă de la sine, fără niciun efort, şi avem impresia că aceste sentimente euforice vor dura toată viaţa. Aceste puncte comune ne transmit că există potenţial în a dezvolta o relaţie cu persoana respectivă.

Ulterior, legătura trebuie construită astfel încât cei doi oameni să ajungă să se raporteze la ei ca fiind o echipă, pe care o alimentează permanent cu iubire, energie şi timp.

Cât contează prima întâlnire?

,,Partenerul potrivit este acela care satisface nevoile unei persoane la momentul respectiv (nevoi emoţionale, materiale, fizice etc). În drumul evoluţiei noastre întâlnim oameni care sunt la acelaşi nivel de evoluţie cu al nostru, aşadar, alegerea este mai degrabă inconştientă, dar naturală, nu trebuie să facem eforturi în acest sens. Este o etapă de care oamenii au nevoie, pentru a continua călătoria evoluţiei personale. Nu pot spune că au făcut o alegere bună sau rea, indiferent de felul în care va evolua relaţia. Ceea ce se întâmplă, de fapt, este ceea ce îi ajută la momentul respectiv să evolueze’’, mai spune psihologul.

Atunci când întâlnim o altă persoană, este indicat să ţinem cont de ceea ce simţim la prima întâlnire. Este important să ne urmăm intuiţia.,,Dacă intuiţia ne spune că totul este în regulă, atunci persoana respectivă are cel mai mare potenţial de a se transforma într-un partener.

Starea de bine pe care o avem în timpul întâlnirii este un indicator care ne poate ghida în a face alegeri potrivite în privinţa partenerilor. Contează aşadar felul în care ne simţim în preajma persoanei respective’’, mai spune psihoterapeutul Oana Nicolau.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”