Cele 5 secrete ale mariajului fericit

Statisticile spun ca aproape jumatate dintre casatorii sfarsesc prin divort.
  • Publicat:
Cele 5 secrete ale mariajului fericit
Cele 5 secrete ale mariajului fericit

Statisticile spun ca aproape jumatate dintre casatorii sfarsesc prin divort. In aceste conditii, mai exista oare persoane care se bucura de linistea si bucuria unei casnicii? Da, pentru ca iubirea si armonia nu sunt daruri divine, ci comportamente aparte.

Fiecare dintre noi se naste cu abilitatea de a avea in viitor o casnicie fericita. Cu toate astea, tot trebuie sa luptam pentru a o dobandi. O viata in cuplu armonioasa necesita educare, care de cele mai multe ori presupune renuntarea la obiceiurile negative si imbratisarea celor pozitive. Un alt aspect al reusitei in casnicie este putinta de a-ti asculta partenerul, de a incerca sa intelegi necesitatile si asteptarile acestuia, de a fi dispus sa discutati despre dificultatile pe care le aveti.

1. Asculta!
Orice individ are nevoie sa fie ascultat si inteles. De aceea, rolul tau este acela de a o asculta pe persoana iubita, chiar daca asta inseamna sa renunti la unele anxietati pe care le ai, sau sa te abtii sa tragi concluzii pripite si sa dai sfaturi necugetate atunci cand cel de langa tine are nevoie de echilibru. Uneori, il poti ajuta prin simpla repetare a unei fraze pe care tocmai a spus-o, ori prin adresarea unor intrebari in legatura cu ceea ce zice.

O alta varianta prin care poti deschide caile de comunicare cu persoana iubita este de a recunoaste atunci cand esti vinovata, asigurandu-l pe partener ca ai inteles unde si cu ce ai gresit, si ca vei incerca sa nu se mai repete. Simpla dispozitie de a vorbi despre problema reprezinta dovada vie ca iti pasa de ce se intampla cu relatia voastra si ca iti dai silinta ca lucrurile sa mearga asa cum trebuie. Dovezile sunt elemente care nu au voie sa lipseasca dintr-o relatie de iubire; ele sunt cu atat mai importante si mai placute cu cat sunt spontane, si nu conteaza ca vorbim despre saruturi nevinovate sau cadouri-surpriza ori declaratii de dragoste neasteptate.

2. Pastrati momente placute doar pentru voi!
La inceput, partenerii au o relatie de prietenie, in care incearca sa se cunoasca din ce in ce mai bine. Fac lucruri placute impreuna si in general, se simt bine. Cu timpul, cei doi nu isi mai acorda prea multe momente de relaxare, fie din cauza lipsei de vreme, fie din cauza problemelor si grijilor inerente vietii de zi cu zi, fie pur si simplu din cauza rutinei si a lipsei de diversificare. De aceea, trebuie sa aduci distractia inapoi! Iar asta, chiar daca vei fi nevoita sa notezi intr-un carnetel iesirile din saptamana respectiva.

Puteti alege sa mergeti la plimbare, in parc, la padure, la munte, mare sau intr-o excursie cu bicicleta. Nu privi iesirile de acest fel ca pe mici concedii, pentru ca nu sunt! Nu ai nevoie de mult timp sau de invoiri speciale de la serviciu.

E suficient sa iti rezervi sfarsitul de saptamana, sa iti iei partenerul si buna dispozitie cu tine. Partea buna e ca activitatile in aer liber, cum ar fi mersul pe bicicleta sau pe role, nu te ajuta doar sa restabilesti o legatura puternica cu partenerul, ci si sa faci miscare, atat de necesara pentru sanatate. Insa, daca, din diferite motive, alegi sa petreci timpul cu persoana iubita in cadrul intim al caminului, nu este nicio problema. Gateste o cina delicioasa, vizionati impreuna un film si ascultati muzica voastra preferata, care sa va ajute sa va amintiti ce v-a unit la inceput.

Astfel, veti redescoperi pasiuni comune si gusturi similare, de care poate ati uitat, odata cu trecerea timpului. Daca aveti copii, lasati-i cu prietenii sau cu parintii si mergeti amandoi in parc, sau la picnic. Si nu uita: o saptamanana are 168 de ore. Gaseste macar doua pe care sa le dedici vietii de cuplu si vei vedea efectul benefic!

3. Nu azvarli lucruri dupa el!
Cu siguranta ca nu vei reusi sa cazi de acord asupra tuturor lucrurilor cu iubitul tau. Stim asta, si probabil ca nu e nimic in neregula in acest sens. Totusi, cand iti exprimi sentimentele de frustrare, nu uita sa respecti cateva reguli. Acestea sunt: fara insulte, fara apelative directe, fara sa arunci cu lucruri dupa el. Daca nu va intelegi asupra unei situatii, manifesta-te intr-o maniera civilizata!

Nu te apuca sa il faci pe celalalt sa se simta prost, nu il insulta, ci incearca sa discuti despre problema. Fa-l sa inteleaga ca tu vezi lucrurile in mod diferit, si ca intotdeauna exista si alta iesire din dilema. Daca totusi nu reusiti sa ajungeti la un compromis, cadeti de acord impreuna asupra unui ragaz pentru a lasa lucrurile sa se calmeze.

De multe ori, distanta si trecerea timpului pot fi cheia pentru a reinnoda legatura dintre voi. In aceasta vreme, planuieste o revenire si incearca sa creionezi o eventuala noua discutie, fara sa iti pierzi cumpatul de data asta.

4. Reaprinde pasiunea!

Daca relatia voastra sexuala are de suferit, si partidele de amor se imputineaza de la o saptamana la alta, a venit timpul sa te ocupi serios de aceasta problema! Este ironic cum inainte de a incepe relatia cu partenerul, viata intima era foarte de pret, iar acum aspectul sexual a cazut pe locul al doilea.

De aceea, cea mai buna abordare tine de felul in care il privim pe cel de langa noi. Iubitul tau ar trebui sa fie persoana alaturi de care ai ales sa iti petreci tot restul vietii; tot el este cel de care trebuie sa te indragostesti in fiecare zi mai mult. Acorda atentie felului in care arati, ingrijeste-te si cumpara-ti mereu lucruri noi, si astfel iti vei surprinde permanent iubitul, iar casnicia/relatia voastra va fi fara cusur! Nu uita ca romantismul joaca si el un rol foarte important atunci cand vine vorba despre sudarea legaturii sentimentale care va uneste.

5. Cere orice vrei, cu amabilitate!
Daca este ceva ce vrei ca partenerul tau sa faca, ai trei variante: tii pentru tine si trece, povestesti cu prietenii, sau vorbesti cu el. Cea mai buna alegere este ultima. De unde sa stie iubitul tau ca iti doresti un buchet imens de flori, sau ca un masaj de relaxare e ca un vis devenit realitate pentru tine? Asa ca, spune-i!

Direct, insa suficient de delicat incat sa nu se simta jignit. Nu ii da indicii subtile, pentru ca ai toate sansele sa nu le recepteze asa cum ar trebui. In plus, acesta nu e un test ca sa vezi tu daca te iubeste sau nu, ci o maniera prin care poti obtine ceva ce iti doresti, intr-o maniera deschisa si amabila. Iar daca ii ceri ceva, nu inseamna ca ii reprosezi ca nu s-a gandit el inainte la acelasi lucru. Tine minte asta, si explica-i-o si lui!

(A. Raicu)

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Orgasmul - misiune imposibila?
Orgasmul - misiune imposibila?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân