7 greşeli pe care le (tot) facem în viaţa sexuală

Pentru că este un număr special al revistei şi pentru că totul se învârte în jurul celor 7 ani pe care îi împlinim, m-am gândit să folosesc şi eu cifra pentru acest articol care vorbeşte despre marile probleme din viaţa noastră intimă şi cum se nasc ele. Citiţi, poate vă regăsiţi şi nu mai greşiţi!
  • Publicat:
7 greşeli pe care le (tot) facem în viaţa sexuală
Cuprins
  1.  
  2.  

Pentru că este un număr special al revistei şi pentru că totul se învârte în jurul celor 7 ani pe care îi împlinim, m-am gândit să folosesc şi eu cifra pentru acest articol care vorbeşte despre marile probleme din viaţa noastră intimă şi cum se nasc ele. Citiţi, poate vă regăsiţi şi nu mai greşiţi!

Nu luăm niciodată iniţiativa. Îl aşteptăm pe celălalt. Şi îl aşteptăm, şi îl aşteptăm…

Ar fi într-adevăr interesant să aflăm cândva câte partide de sex s-au irosit pentru că unul dintre parteneri n-a avut curajul să arate că vrea să facă dragoste, iar celălalt n-a îndrăznit pentru că s-a simţit nedorit sau pentru că, pur şi simplu, s-a săturat să fie mereu el cel care iniţiază sexul. Oare cât de lung ar fi un astfel de număr? Lipsa iniţierii unei partide de sex este una dintre cele mai mari greşeli pe care le putem face în intimitate.

Pe lângă faptul că relaţia va avea de suferit, din cauza dezechilibrului dorinţei, nici noi nu ne vom simţi prea bine pentru că nu ne exprimăm deschis şi uşor poftele sexuale. Data viitoare când ezitaţi să îi arătaţi partenerului că îl vreţi cu toată fiinţa, încercaţi să aflaţi adevăratul motiv pentru care nu faceţi asta. O supărare? Discutaţi-o. Timiditatea? Scrieţi pe ceva sau sugeraţi-i, dacă nu îi puteţi spune direct.

Mereu găsim ceva mult mai important de făcut – pentru birou, copii, prieteni – astfel încât sexul ajunge pe ultimul loc.

Este ciudat cum ne plângem că suntem prea stresaţi să mai facem şi sex, dar toţi medicii din lume spun că unul dintre efectele sexului este că ne scapă de stres. Uitaţi-vă în jurul vostru câte relaţii au devenit din căsnicii sau din iubiri prietenii strânse între nişte oameni prea obosiţi, plictisiţi ori prea solicitaţi ca să se mai gândească şi la iubirea fizică.

Nu trebuie însă să uităm că pe lângă avantajele, să le spunem sufleteşti, pe care ni le asigură o viaţă sexuală împlinită, există şi indiscutabile avantaje medicale –  imunitate crescută, hormonii fericirii secretaţi etc. – de care ne vom bucura.

Suntem egoişti în relaţia intimă sau, din contră, prea altruişti.

Dacă ne simţim noi bine nu contează cum se mai simte şi celălalt. Ori, dacă el simte plăcere, este suficient cât să uităm că pentru noi nu este o experienţă prea plăcută. Şi varianta a) şi varianta b) sunt cât se poate de greşite. Scopul relaţiei intime nu este să ne transforme pe unul sau pe altul în martiri. Extazul trebuie să fie de ambele părţi, iar asta este o preocupare permanentă a omului cu o viaţă intimă sănătoasă.

Nu mai suntem pe vremea străbunicilor noastre să credem că femeia trebuie să sufere şi să îi facă pe plac consortului. Lumea a evoluat, vremurile s-au schimbat şi noi odată cu ele. Dacă sexul nu ne mulţumeşte, trebuie să schimbăm asta.

Ai auzit cât de des se iubesc Popeştii? Vai, dar Ioneştii sunt numai în gura lumii cu fanteziile lor!
 
Noi oamenii avem acest prost obicei, de care nu reuşim nicicum să scăpăm, trăitul prin comparaţie. Vrem cutare lucru pentru că îl are altul, intrăm la dietă pentru că o colegă de birou e mai zveltă, nu ne trăim emoţiile noastre sexuale aşa cum ne îndeamnă inima şi dorinţele pentru că stăm să le comparăm mereu cu ale altora.

Dacă fac sex de mai multe ori pe săptămână decât noi? Dacă se lasă atraşi de lumea fanteziilor? Dacă viaţa lor intimă e mai împlinită decât a noastră? Cum fac ei de găsesc timp şi pentru giugiulit? Sau, din contră, uite că nici ei nu s-au iubit de x luni, să nu ne mai îngrijorăm atâta. Este periculos şi total în defavoarea noastră să ne trăim sexualitatea în funcţie de ce fac alţii.

Cădem în capcana rutinei, apoi nimic şi nimeni nu ne mai poate scoate de acolo.

Dacă aveţi impresia că o sexualitate împlinită pică din cer, cam pe la primele întâlniri, şi nu ne părăseşte cât e relaţia de lungă, fără ca noi să mişcăm un deget (aţâţător, de tipul vino-ncoa’), vă înşelaţi amarnic. O sumedenie de oameni se plâng cu fiecare prilej pe care îl prind de viaţa lor intimă în care nu se mai întâmplă nimic palpitant – asta dacă încă se mai întâmplă ceva – dar foarte puţini spun că au şi făcut ceva ca să îndrepte lucrurile. Nu, scânteia de la început nu va arde precum flacăra veşnică, trebuie să o aprinzi iar şi iar, şi iar. Rutina ne acaparează pe toţi, însă trebuie să ne educăm să luptăm pentru aspectele pe care le vrem îmbunătăţite. Ţine numai de noi.

Uităm că doar comunicarea deţine cheia unui sex cu adevărat reuşit.
Sau nu uităm, dar ne este aproape imposibil să trecem peste timiditate, ruşine, prejudecăţi (vorbim şi despre ele imediat). Puţine sunt cuplurile pe care le auzim că au o comunicare perfectă pe teme intime, dar, s-o recunoaştem, sunt puţine şi fericite. Nu suntem maşini, nu avem anumite butoane standard pe care partenerul să le apese, aşa cum le-a apăsat şi la celelalte iubite care i-au trecut prin aşternut, şi gata, să ne umple de plăcere.

Suntem diferiţi, avem trăiri diferite, pasiuni diferite, fantezii distincte. Gusturile sexuale sunt atât de variate, poziţiile pot favoriza o anatomie sau alta, chiar şi momentele zilei pot dicta anumite preferinţe în materie de sexualitate – într-o seară vrem dominare, în alta să dominăm. Ce avem de câştigat dacă nu transmitem toate aceste opţiuni celui care ne este partener pe drumul spre plăcere? Vă spun eu, avem de câştigat frustrări enorme.

Lăsăm prejudecăţile şi miturile să ne dicteze viaţa intimă.

Fie că realizăm sau nu că aşa stau lucrurile. Subiecte discutate cu mama în copilărie sau cu prietenele în adolescenţă, concluzii pripite pe care le-am tras din relaţiile trecute, toate ne îngrădesc. De pildă, foarte multă lume încă este de părere că femeile nu se gândesc des la sex, doar bărbaţii fac asta, că mărimea chiar contează, că sexul anal este periculos, că punctul G nu există, că este ruşinos să foloseşti un vibrator, că fanteziile trebuie ţinute doar pentru tine, că un bărbat nu poate savura actul sexual dacă nu ejaculează, că privitul filmelor pornografice este un oribil obicei rezervat numai bărbaţilor. Încercaţi să identificaţi „credinţele” voastre şi priviţi-le apoi cu alţi ochi. Curioşi, întrebători, languroşi.

Citeşte şi: D’ale cuplului: de la flirt şi sex la rutină şi ceartă

Când spui “NU” sexului

Când fanteziile sexuale distrug o relaţie

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân