Puls neregulat

Descriere

Termenul de puls neregulat se referă la o variaţie în ceea ce priveşte forţa sau ritmul pulsaţiilor arterelor, variaţie dată de o aritmie cardiacă.

Blocurile variabile sau excitaţia ventriculară prematură determină o bătaie în plus sau o pauză între bătăi. Contracţiile ventriculare premature (extrasistolele) pot duce la o bătaie lipsă deoarece ventriculele nu au timp să se umple corespunzător şi deci volumul de sânge pompat este scăzut. Bătaia care urmează după o bătaie lipsă, fie că aceasta se datorează excitaţiei premature sau lipsei bătăii ventriculare, poate fi mai degrabă mai puternică decât celelalte datorită faptului că ventriculul s-a umplut mai mult în timpul diastolei mai lungi. Această neregularitate a pulsului va avea un pattern regulat.

Pulsul neregulat este o caracteristică a fibrilaţiei atriale. Dacă ritmul cardiac este rapid în timpul fibrilaţiei atriale, poate fi dificil de depistat dacă există vreo neregularitate a ritmului sau dacă neregularitatea este aleatoare. Poate fi utilă măsurarea ritmului cardiac atât la nivel vârfului inimii cât şi la nivelul pulsului de la încheietura mâinii, iar în cazul fibrilaţiei atriale de obicei există un deficit al ratei cardiace la nivelul pulsului radial. Această măsurătoare se face de obicei de către două persoane care cronometrează simultan, dar poate fi făcut şi de o singură persoană care nu cronometrează, dar care auscultă inima şi palpează pulsul radial simultan şi notează dacă rata cardiacă diferă între cele două. Rata fibrilaţiei atriale şi a flutterului atrial (care apare mai rar) depinde de gradul de bloc atrioventricular, dar poate fi foarte rapidă.

S-a sugerat că o metodă prin care se pot deosebi cauzele pulsului neregulat constă în creşterea ritmului cardiac prin exerciţiu fizic.

În cazul excitaţiei ventriculare premature neregularitatea pulsului va scădea sau va dispărea. În cazul fibrilaţiei atriale neregularitatea pulsului va creşte sau nu va scădea.

Pulsul neregulat este mult mai greu de sesizat atunci când rata cardiacă este rapidă.

Cauze posibile:

• Extrasistole atriale sau ventriculare;
• Fibrilaţia arială;
• Flutter atrial;
• Blocurile cardiace;
• Disfuncţia stimulatorului cardiac;

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă:

Apare unul dintre următoarele simptome:
• Bătăi cardiace neregulate sau rapide (palpitaţii). Aceastea pot fi persistente sau episodice (pot apărea şi dispărea);
• Dureri în piept sau disconfort toracic;
• Ameţeală;
• Slăbiciune;
• Leşin sau senzaţie de leşin;
• Confuzie;
• Scurtarea respiraţiei sau wheezing.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal