3 porţii de calciu pe zi

Fie că suntem români, francezi sau americani, cu toţii ştim din instinct că organismul nostru are nevoie de lactate pentru o funcţionare corectă.
  • Publicat:
3 porţii de calciu pe zi

Fie că suntem români, francezi sau americani, cu toţii ştim din instinct că organismul nostru are nevoie de lactate pentru o funcţionare corectă.

Compuşii naturali din lapte şi produsele lactate (minerale, aminoacizi esenţiali, bacterii lactice, fosfolipide) au o valoare biologică ce nu poate fi egalată de alt aliment. Calciul, fosforul şi proteinele conţinute de lapte converg la creşterea osoasă adecvată, întăresc sistemul imunitar, dinţii, reduc tensiunea arterială, menţin echilibrul ponderal şi asigură o digestie normală.

„Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu, indiferent de sex, vârstă sau activitatea desfăşurată. Calciul din lapte reprezintă standardul de referinţă pentru solubilitatea, absorbţia şi disponibilitatea acestuia în organismul uman. O porţie de calciu înseamnă 300 mg indiferent dacă provine dintr-un pahar de lapte dulce, două iaurturi mici, o cutie de brânză proaspătă, un ”triunghi” de caşcaval sau două linguri de parmezan ras.

În fiecare zi trebuie să consumăm trei porţii de calciu, adică DZL (Doza Zilnică de Lactate). Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu putem găsi un ”lapte” pe gustul nostru, mai ales că miza este sănătatea!”, explică dr. Mihaela Bilic.

În ciuda acestor beneficii de necontestat, românii sunt pe penultimul loc atunci când când vine vorba de introducerea laptelui în alimentaţia zilnică.

Conform studiului “Euromonitor International 2011” românii sunt pe penultimul loc în privinţa consumului de lapte industrializat din Europa, cu 12,6 kg/an per capita, doar bulgarii consumând mai puţin (9,2kg/an), pe când media Europei de Est este de 33,5 kg/an, iar consumul mediu în Europa Occidentală este de 67,5 kg/an de persoană.

Şi în ceea ce priveşte iaurtul şi laptele bătut românii se află pe penultimul loc, cu 8,1 kg/an, în timp ce media Europei de Est este de 12,1 kg/an pe cap de locuitor, iar cea a Europei Occidentale este de 19 kg/an.

Citeşte şi: Laptele de cocos, un deliciu benefic!
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Alergia solară şi vorbirea la copii
Alergia solară şi vorbirea la copii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”