Abstinenta si bisexualitate. Ar trebui sa ne sperie?

Poti ajunge sa ai probleme de sanatate pentru ca nu ai viata sexuala? E oare cat se poate de normal sa ne placa si femeile si barbatii? Afla aici
  • Publicat:
Abstinenta si bisexualitate. Ar trebui sa ne sperie?
Abstinenta sau bisexualitate. Ar trebui sa ne sperie?

Poti ajunge sa ai probleme de sanatate pentru ca nu ai viata sexuala? E oare cat se poate de normal sa ne placa si femeile si barbatii? Urmeaza, firesc, lamuririle psihologilor Emilia Potenteu si Iris Gogorici.

Abstinenta imbolnaveste?

Abstinenta sexuala poate dauna sana­tatii? Tot aud prietene care cred ca au noduli la sani tocmai din aceasta cauza.

Abstinenta sexuala este inofensiva atunci cand este practicata cu moderatie. O perioada prelungita de abstinenta sexuala poate provoca dereglari de natura hormonala (vezi nodulii de foliculina), precum si dezechilibrari de natura psihologica. Psihic, lipsa unei vieti sexuale active poate ingreuna relatiile cu cei din jur si implica riscul izolarii si al depresiei.

Lipsa vietii sexuale nu duce la aparitia unor afectiuni medicale concrete, insa, din punct de vedere psihic, daca resimtim abstinenta ca pe o problema majora, atunci ar trebui actionat in consecinta. Pentru ca, de cele mai multe ori, or­ga­nismul ne somatizeaza lipsurile si frustra­rile si astfel apar bolile de orice fel.

Despre bisexualitate

Bisexualitatea e ceva firesc? O priveam ca pe ceva impotriva firii, insa aud tot mai multe exemple in ultima vreme si m-au pus pe ganduri.

Medicina traditionala chineza sustine bisexualitatea care aduce echilibrul atat de necesar intre yin si yang. Freud subliniaza necesitatea bisexualitatii pana la un moment dat in evolutia umana, iar filosofia Tantra vine cu certitudinea bisexualitatii in fiecare dintre noi.

Se spune ca normalul intr-o societate este majoritarul si din acest punct de vedere, bisexualitatea nu ar fi normalul. Adica heterosexualitatea nu ar fi neaparat normalul, ci doar forma de sexualitate cea mai raspandita.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Femeile, sexul si alcoolul
Femeile, sexul si alcoolul
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân