Cat traieste o iubire?

2, 3, 5, 7 ani? Dupa cat timp moare dragostea intr-un cuplu? Studiile pomenesc multe cifre, dar totul tine doar de parteneri. Cert este ca viata sexuala nu „supravietuieste“ in multe cazuri de probleme cu greutatea. Solutiile vin, ca de obicei, de la psihologii nostri, Emilia Potenteu si Iris Gogorici.
  • Publicat:
Cat traieste o iubire?
Cat traieste o iubire?

2, 3, 5, 7 ani? Dupa cat timp moare dragostea intr-un cuplu? Studiile pomenesc multe cifre, dar totul tine doar de parteneri. Cert este ca viata sexuala nu „supravietuieste” in multe cazuri de probleme cu greutatea. Solutiile vin, ca de obicei, de la psihologii nostri, Emilia Potenteu si Iris Gogorici.

Este adevarat ca dragostea moare dupa un anumit numar de ani? Poate nu dupa 3, asa cum se tot zice, dar ca moare la un moment dat? Atunci cum isi pot jura doi oameni iubire vesnica? Va intreb intr-un moment in care am un inel de logodna intr-o cutie si trebuie sa vin cu un raspuns. Poate imi veti fi de ajutor.

Raspuns: Primul lucru pe care vreau sa-l subliniez este ca atractia sexuala nu este dragoste! A nu se confunda termenii! Atractia sexuala este intr-adevar pasagera, din cauza principiului desensibilizarii sistematice. Iubirea insa, ar trebui sa fie permanenta si definitiva.

Indiferent de rezultatele diferitelor studii (vezi caseta) exista totusi o solutie viabila pentru atingerea iubirii ce dureaza o viata: putem recunoaste experienta indragostirii ca un varf emotional temporar ce dureaza 3, 7, 10 ani, urmand ca apoi sa pornim in cautarea „adevaratei iubirii”, alaturi de partenerul nostru.

Acest tip de iubire este afectiva, nu doar obsesiva. Este o iubire care impleteste ratiunea, sentimentele, vointa si disciplina. Este alegerea de a depune efort in a construi o relatie echilibrata, bazata pe dragoste, respect si implinire sufleteasca.

Greutatea si sexul

Iubita mea refuza sa avem relatii sexuale de aproximativ 3 luni, de cand a inceput sa puna pe ea. Intotdeauna a avut aceasta problema cu kilogramele, dar acum a scapat-o de sub control. Sa nu intelegeti ca pe mine ma deranjeaza, insa ea nu mai vrea cu nici un chip sa o vad goala. Ce pot face? Cum sa discut subiectul delicat, cu ea?

Raspuns: Exista o implicatie importanta a cor­pului cu impact direct asupra vietii de cuplu, asupra vietii sexuale – si anume imaginea de sine. Modul in care ne receptam corpul si in care il simtim este expresia imaginii pe care o avem despre noi in tot ceea ce sun­tem.

Sfatul specialistului Emilia Potenteu

Cercetatorii italieni au descoperit ca atractia sexuala poate tine 2 ani. A gasit si hormonii responsabili pentru trecerea de la „marea pasiune” la „iubirea stabila”. alte studii demonstreaza ca dragostea, din punct de vedere „chimic”, dureaza cel putin 10 ani. Alte cercetari mai vechi aratasera ca iubirea dispare dupa 15 luni, 3 sau 7 ani. Depinde exclusiv de membrii cuplului.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”