Cele mai mari 3 probleme in viata intima a femeilor

„La femeile foarte tine­re, anorgasmia vaginala este obis­nu­i­ta. Chiar daca aceasta se prelungeste pana la maturitate, specialistii nu o con­sidera patologica decat in cazurile extre­me, cand apogeul placerii nu este nicio­data atins, nici macar prin masturbare."
Cele mai mari 3 probleme in viata intima a femeilor
Cele mai mari 3 probleme in viata intima a femeilor

Frigiditatea – cu alte cuvinte, imposibilitatea femeii de a ajunge la or­gasm, in urma unui contact sexual nor­mal cu un barbat.

„La femeile foarte tine­re, anorgasmia vaginala este obis­nu­i­ta. Chiar daca aceasta se prelungeste pana la maturitate, specialistii nu o con­sidera patologica decat in cazurile extre­me, cand apogeul placerii nu este nicio­data atins, nici macar prin masturbare. Numai si numai in acest caz putem vorbi de frigiditate – o tulburare care, spre deosebire de anorgasmie, se carac­te­ri­zeaza printr-o inhibare a dorintei si se re­fera la viata sexuala in ansamblul ei. Nu ne nastem frigide, nicidecum… de­ve­nim pe parcurs. As numi frigiditatea mai de­graba o problema de dinamica si co­mu­ni­care in cuplu decat o patologie de sine statatoare”, vine cu lamuriri Emilia Potenteu.

Deci, daca ar fi sa vorbim despre cauze… „pot fi atat fizice (pre­lu­diu neadecvat, lipsa de umiditate a vagi­nului, contactul sexual dureros, bolile ge­nitale), dar mai ales psihologice (trau­mele emotionale, frica de a ramane gra­vi­da, frica de a contacta o boala cu trans­mitere sexuala, stresul, rutina, ru­sinea, plictiseala, etc.). Indiferent de ele, psiho­te­rapia reprezinta o solutie viabila pen­tru depasirea starii de frigiditate. Cel mai important lucru pentru tratarea fri­gi­di­ta­tii consta in abordarea acesteia nu ca pe o problema grava sau ca pe un complex, ci ca disfunctie pasagera, ce are intotdea­una re­zolvare. Si de retinut: orgasmul se inva­ta!”

Complexele fizice – defini­tia cea mai comuna a unui complex este aceea de „sentiment de inferioritate ca­re cauzeaza timiditate si inhibitii”. Din punct de vedere psihologic, complexul se tra­duce printr-o focalizare excesiva asupra unui defect real sau imaginar, persoana complexata intretinandu-si astfel o ima­gi­ne deformata a propriilor trasaturi.

„De cele mai multe ori, complexele fizice (kilo­grame in plus, bust imperfect, posterior generos), din care deriva automat si cele psihice, sunt cauza principala a unei vieti sexuale nesatisfacatoare. Psihoterapia ne ajuta sa transformam diferentele fata de cei din jur in atuuri personale, sa avem in­credere in noi insine, sa renuntam la com­paratii distructive sau inutile, dar mai ales sa intelegem originea complexului pentru a-l putea elimina”, este sfatul specialistei.

Infertilitatea – sau cum scrie la carte, inabilitatea de a ramane insarcina­ta dupa un an de raporturi sexuale regu­late fara a utiliza contraceptive. „Intot­dea­una, problemele legate de infertili­tate se reflecta mental, social si psiho­lo­gic in viata femeii.

Imposibilitatea conce­perii afecteaza identitatea cuplului – bar­batul isi pune intrebari asupra propriei vi­rilitati, femeia se simte neimplinita. Astfel, ea se lasa coplesita de cerintele tratamentului (masurarea si inregistrarea temperaturii, injectiile si nenumaratele teste), devine obsedata de sarcina, dez­volta depresia, are o pofta sexuala tot mai scazuta din cauza tratamentului dur si a planificarii relatiilor sexuale in func­tie de ovulatie, se confrunta cu o multi­tu­dine de sentimente care vin cu diag­nos­­ticul sterilitate.

Consilierea psiho­lo­gica este absolut necesara. Ii ajuta pe parte­neri sa inteleaga cum le poate afecta aceasta problema relatia, reduce stresul si anxietatea care pot afecta inclusiv fer­ti­litatea”, este de parere Emilia Potenteu.

Foto: Photoland, Northfoto

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Iubitul tau e inca indragostit de fosta?
Iubitul tau e inca indragostit de fosta?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”