Cat de periculoasa este gripa porcina?

Gripa porcina este o infectie respiratorie, cauzata de un virus de tip A
  • Publicat:
Cat de periculoasa este gripa porcina?
Cat de periculoasa este gripa porcina?

Gripa porcina este o infectie respiratorie, cauzata de un virus de tip A, care in mod obisnuit afecteaza porcii. Pana in prezent un s-au mai raportat cazuri de transmitere a infectiei la om, insa, in conditiile in care virusul sufera modificari in mod constant, ultima forma se pare ca a trecut si la om.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca este foarte posibil ca boala sa fie cauzata de o versiune noua a virusului H1N1, tulpina care declanseaza anual gripa umana. Ingrijorarea este data insa de faptul ca aceasta noua versiune a virusului contine un material genetic ce combina caracteristici ale virusurilor ce afecteaza atat rasa umana, cat si pasarile sau porcinele.

Practic, ultima versiune a virusului H1N1 este o combinatie intre mai multe versiuni de virusuri care afecteaza mai multe specii. Iar oamenii de stiinta spun ca procii reprezinta gazdele perfecte in care virusurile se pot combina intre ele, rezultand forme noi, pentru care nu avem inca un vaccin.

Boala se transmite usor de la o persoana la alta, prin intermediul stranutului sau tusei

Simptomele gripei porcine sunt de obicei similare cu ale gripei obisnuite: tuse, stranut, dureri musculare, dureri in gat, frisoane si febra. In prezent nu avem la dispozitie un vaccin care sa ne protejeze, insa medicamentele care se administreaza in mod curent pentru ameliorarea simptomelor, sunt destul de eficiente. Toate cazurile de gripa porcina raportate in intreaga lume sunt forme usoare.

In privinta deceselor din Mexic, oamenii de stiinta sunt de parere ca ar fi putut fi cauzate de un factor geografic specific zonei sau de un al doilea virus prezent doar acolo. O alta supozitie avansata de experti este ca persoanele infectate in Mexic ar fi primit tratament mult mai tarziu decat in restul tarilor.

Ceea ce este insa neobisnuit si ridica motive de ingrijorare este faptul ca gripa porcina afecteaza in special persoanele tinere. Acest aspect intra in contradictie cu modul de actiune al virusurilor gripei ale caror victime sunt in general persoanele in varsta, cu sistemul imunitar slabit.

Cat de grava este situatia?

Desi ingrijorarea a cuprins intreaga lume cu privire la posibilitatea declansarii unei pandemii asemanatoare celor din 1918 sau 1957, expertii sustin ca este prematur sa tragem astfel de concluzii. Asta chiar si in conditiile in care ne aflam intr-un moment destul de delicat, din 1968 pana in prezent nemaiaflandu-ne niciodata atat de aproape de pericolul unei pandemii.

Pandemii de gripa ce au marcat istoria omenirii

1918: gripa spaniola, cel mai devastator episod epidemic a modernitatii. A fost cauzata de o forma a virusului H1N1 si se estimeaza ca a infectat aproximativ 40% din populatia lumii, iar mai mult de 50 de persoane, in special adulti tineri, au murit.

1957: gripa asiatica a ucis 2 milioane de persoane. A fost cauzata de o forma umana de virus, H2N2, combinata cu un virus transmis de gastele salbatice. In acest caz, cele mai multe victime au fost persoanele in varsta.

1968: un virus localizat prima data in Hong Kong, cunoscut drept H3N2, a secerat aproape un milion de oameni in intreaga lume.

Cum te poti proteja?

Evita contactul cu persoanele care par a fi infectate, care tusesc, stranuta, au simptome de gripa. De asemenea, evita aglomeratiile, spala-te cat poti de des pe maini cu apa si sapun cand te afli in locuri publice. Iar daca suspectezi ca te-ai infectat cu virusul gripei, mergi degraba la medic!

Citeste si: Solutii naturale pentru dificultatile respiratorii
Numai miere…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum afecteaza fumatul femeile
Cum afecteaza fumatul femeile
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân