Rasul sudeaza relatiile dintre oameni

Din fe­ricire, nu suntem singurii inzestrati cu capacitatile de a zambi si de a rade: chiar si prima­te­le se amuza in timpul jocurilor.
  • Publicat:
Rasul sudeaza relatiile dintre oameni
De ce radem?

Abilitatea de a gasi anumite lucruri ca fiind amuzante este universala si este cunoscuta in fiecare cultura. S-a demonstrat ca simtul umorului ajuta la pastrarea relatiilor dintre oameni, reduce anxietatea si chiar poate combate anumite boli. Si totusi, de ce radem?

Pentru a sublinia rolul umorului in viata fie­ca­ruia dintre noi, ar trebui sa ne imaginam cum ar arata viata fara el. Cum ar fi sa nu razi niciodata in viata? Este posibil sa construim o socie­ta­te in care nimeni sa nu rada niciodata? Raspunsurile la aces­te intrebari sunt un NU hotarat. Dar ce se poate spune despre simtul umorului?

„Contrar intelepciunii popu­lare rasul si simtul umorului nu sunt neaparat insepa­ra­bi­le. Rasul este o achizitie evolutiva care precede cu multe milioane de ani aparitia limba­jului articulat (deci si al sim­tu­lui umorului…).

De altfel, se poate observa foarte simplu in dezvoltarea copilului mic, care rade cu mult timp inainte sa inteleaga «stirile de la ora cinci»”, spune psihoterapeutul Emilia Potenteu. Din fe­ricire, nu suntem singurii inzestrati cu capacitatile de a zambi si de a rade: chiar si prima­te­le se amuza in timpul jocurilor.

O cura de ras, va rog!
Se spune ca „rasul este cel mai bun medicament”. De ce? „In timp ce radem, in or­ganismul nostru sunt elibe­rate endorfine sau hormonii fericirii, care au actiune eu­forizanta, dar si de suprimare a durerii. Endorfinele – substante produse de creier – actioneaza similar medicamentelor de calmare a durerii.

Spre deosebire de medicamente insa, endorfinele nu au efecte secundare si nici nu provoaca dependenta”, explica psihoterapeutul.

Rasul este un „drog”, deoarece activeaza aceeasi centri nervosi ca si cocaina. Rasul terapeutic combate depresia, anxietatea si diverse forme de dependenta.

Foto: SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Prea cheltuitoare? Menstruatia e de vina!
Prea cheltuitoare? Menstruatia e de vina!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân