Pot barbatii si femeile sa fie doar prieteni?

Nu.
  • Publicat:
Pot barbatii si femeile sa fie doar prieteni?
Pot barbatii si femeile sa fie doar prieteni?

Crezi in prietenia dintre un barbat si o femei fara nici o implicatie sexuala? Care este atunci atitudinea barbatului fata de femeie? Dar a femeii fata de barbat? Unii psihologi moderni incearca sa ne convinga ca este posibila. Dar altii resping categoric aceasta teorie. Cine are dreptate?

Barbatii nu ne sunt prieteni

Unii barbati nu pot lega o relatie de prietenie cu o femeie de care nu sunt atrasi sexual. Aceasta este totusi, mai degraba o optiune decat o dorinta puternica. Daca nu si-o pot imagina in pat cu ei, nu sunt interesati de ea, indiferent cat de frumoasa, inteligenta sau amabila este.

Iar unii psihiatri ii sustin pe acesti barbati, considerand ca un reprezentant al sexului puternic trebuie sa stabileasca o relatie erotica cu o femeie, acest lucru stand la baza contactului dintre oameni.

Barbatul reprezinta mai intai un mascul pentru femeie, pe urma un protector, si abia apoi un prieten. Ipoteza medicilor psihiatri este ca, indiferent daca procesul se inverseaza, adica se trece de la prietenie inspre o relatie romantica, ordinea corecta este in subconstientul nostru inca de la inceput, adica de la iubiti la prieteni.

Nu poti ignora sexualitatea

Daca esti de acord cu stereotipurile, atunci trebuie sa admiti ca un barbat gaseste un bun partener de conversatie intr-o femeie, in special cand vine vorba de sentimente si alte lucruri de natura predominant feminina.

El poate vorbi cu ea despre tot ceea ce de obicei este tinut secret in conversatiile cu barbatii, despre emotiile lui si nu doar despre ce masina e mai buna, ce se mai intampla in politica, economie sau sport.

Acesta este un cult al femeilor si barbatilor care fuzioneaza cu consecinte imprevizibile in societatea moderna. Nu mai este nimic neobisnuit in a avea un prieten de sex feminin cu care sa vorbesti ore in sir despre afaceri, jocuri pe calculator si arte martiale. Dar asta inseamna ca nu mai simti nevoia sa intri in pat cu ea?
 
Daca formezi o relatie de prietenie cu cineva de sex opus, sexualitatea este intotdeauna prezenta la un anumit nivel si nu poate fi evitata.

Complementari, dar nu egali

Intre barbati si femei exista diferente uriase. De aici vine si atractia dintre ei, reducand chiar pana la zero sansele unei prietenii. Dincolo de faptul ca exista exceptii de la regula, adica prietenii adevarate intre barbati si femei de orientari sexuale diferite (un barbat homosexual si o femeie hetero, de exemplu), nu putem ignora motivele care stau in calea construirii acestui tip de relatie.
 
In cazul unei asemenea prietenii, atat barbatul, cat si femeia ignora latura romantica a intalnirilor lor. Dar o relatie platonica intre ei este posibila doar daca ambii au capacitatea de a distinge clar intre sentimentele de iubire, cele sexuale si de prietenie.

Inainte de toate, a fi prieten cu cineva inseamna sa recunosti ca va aflati amandoi pe pozitii de egalitate. Societatea, insa, a trasat linii clare cu privire la relatiile dintre cele doua sexe. Inca din adolescenta, fetele se plimba in grup, isi povestesc experientele, isi impartasesc trairile. Iar baietii au, separat, gasca lor. In aceste conditii, intalnirea dintre o fata si un baiat nu poate fi altfel decat romantica.

Tu crezi ca poate fi vorba de prietenie adevarata intre un barbat si o femeie?
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Stresul, sportul, dieta si sexul
Stresul, sportul, dieta si sexul
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”