Cum alegi numele copilului tau?

Tine cont de cateva lucruri inainte sa-i alegi copilului tau un nume.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum alegi numele copilului tau?
Cum alegi numele copilului tau?

Prenumele este parte integranta din personalitatea noastra. Asa ca alegerea acestuia pentru bebelusul inca nenascut este o actiune extrem de importanta. Un psiholog francez, Nicolas Gueguen, a cercetat influenta prenumelui asupra personalitatii si vietii copilului. Iata cateva dintre concluziile lui.

Persoanele cu prenume scurte, simple, usor de retinut au relatii sociale bune si rareori sufera de singuratate. Ceea ce nu se poate spune despre oamenii care au prenume putin apreciate, rare sau originale. Simpatia se castiga daca totul, inclusiv numele, este simplu.

Un bebelus isi recunoaste prenumele incepand cu 4-5 luni. El face deja diferenta intre propriul nume si alte nume care doar seamana cu al lui. De la aceasta varsta, incepe sa isi dea seama ca pe Pamantul acesta exista mai multe persoane decat mama si tata.

Noi insine, dar si persoanele cu care venim in contact, ne asociem fata cu numele. Iar cine isi iubeste numele are o stima crescuta de sine si mai mult succes in viata, spune un studiu care a durat
peste 20 de ani.

24% dintre parinti aleg prenumele copilului inainte de conceptie, 71% in timpul sarcinii, iar 5% dupa nastere. Pentru acestia din urma, micuta fata pe care o vad in maternitate e cea mai buna inspiratie, chiar daca in timpul celor 9 luni au consultat zeci si zeci de nume.

Oamenii cu un prenume dragalas sau pe care ceilalti il cred frumos traiesc mai mult. Explicatia este ca acest nume ii da mai multa incredere si astfel fac fata mai bine stresului zilnic, ceea ce conduce la mentinerea unei stari mai bune de sanatate si la prelungirea sperantei de viata.

Prenumele lungi sunt asociate cu o pozitie sociala inalta si cu moralitatea. Prenumele scurte sunt legate de popularitate. Asa ca, ganditi-va bine inainte de a merge la primarie pentru certificatul de nastere.Tocmai ii dati copilului cateva repere din viata.

Cine se aseamana se aduna, spune un proverb. Ne simtim atrasi de o persoana care are un nume asemanator cu al nostru sau, cel putin, initialele sa fie identice. In felul acesta, spun studiile, avem un sentiment de familiaritate, senzatia ca posedam lucruri in comun cu acea persoana.

Peste tot exista dictionare care explica etimologia diverselor nume. Asa ca, daca vrei ca numele purtat de bebe sa aiba vreo semnificatie, aceste carti sunt mai mult decat utile. Doar ca ai zeci de pagini de citit la fiecare litera. Si, probabil, o sa te plictisesti inainte de a trece de primele 3.

Frumusetea unui prenume, eleganta sau farmecul lui are repercusiuni asupra tanarului care il poarta. O fata frumoasa asociata si cu un prenume frumos este perceputa si mai frumoasa decat daca ar fi legata de un nume deloc gustat de marea majoritate.

Majoritatea parintilor romani alege in continuare nume de sfant. Avantajul pentru copil este ca o sa-si serbeze ziua de 2 ori pe an sau chiar de 3 ori, ceea ce poate fi dragut in copilarie. Dezavantajul major: mai exista cel putin un milion de oameni care poarta acelasi prenume.

Foto: RED DOT

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”