3 factori care influenteaza fertilitatea

Fertilitatea este influentata de mai multi factori, insa daca tineti seama de recomandarile medicilor, puteti deveni parinti cand va doriti acest lucru.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 factori care influenteaza fertilitatea
3 noutati despre fertilitate

Unul din 6 cupluri din America sau Europa nu poate avea urmasi. Cauzele sunt multe, sperantele la fel, studiile in domeniu – nenumarate. Iata ce au mai aflat expertii preocupati de subiect.

FIV cu ceva mai multe certitudini

Specialistii de la Stanford University School of Medicine anunta ca au identificat o metoda prin care pot prezice, cu o acuratete de pana la 70%, daca o femeie care trece prin tratamente pentru fertilizare in vitro (FIV) va ramane sau nu insarcinata.

Deocamdata doctorii inca bajbaie in acest domeniu si nu le pot da pacientelor informatii individualizate, ci vorbesc la modul general, considera initiatorii studiului, care spera ca descoperirea lor va fi o mana de ajutor pentru miile si miile de cupluri care nu au de ales si incep aceasta procedura.

Vorbesc despre 4 factori care ar da informatii despre sansele pe care le are o femeie care incearca sa devina mama in acest fel. Factorii – numarul total al embrionilor, numarul embrionilor cu 8 celule, procentul embrionilor care se opresc din dezvoltare si mor si nivelul hormonului foliculo – stimulant – ar putea fi critici in consilierea pacientelor, in imbunatatirea tratamentului si, in cele din urma, in dezvoltarea altor tratamente, personalizate. Sansele de reusita ale FIV variaza intre 18 si 45%.

Si barbatii care se vor tati au nevoie de acid folic

Pana acum credeam ca numai femeile sunt in aceasta situatie. Dar vin medicii de la Berkeley cu cercetarile lor si ne schimba parerea. Barbatii sanatosi care spun insa ca mananca foarte putine alimente care contin folati prezinta mai multe riscuri de a avea o sperma cu anormalitati cromozomiale, adica genetice.

„Studii recente au aratat ca dieta paterna afecteaza numarul si mobilitatea spermatozoizilor, care sunt importante pentru conceptie, dar acum aflam si ca dieta barbatilor este importanta pentru sanatatea viitorului bebelus”, au spus doctorii.

Anormalitatile pe care le-am pomenit duc la avorturi sau la copiii cu sindromuri genetice. Folatul este o vitamina B solubila in apa care se gaseste in foarte multe mancaruri, in special ficat, citrice, legume.

Dieta si stilul de viata influenteaza clar ovulatia

Femeile care urmeaza o combinatie de 5 sau mai multi factori de stil de viata, care include schimbarea anumitor aspecte ale dietei, prezinta cu 80% mai putine riscuri de a suferi de infertilitate din cauza dereglarilor ovulatorii.

Asta in comparatie cu cele care nu iau in calcul nici unul dintre factori. Problemele de ovulatie sunt de vina pentru 18-30% din cazurile de sterilitate. Stilul de viata laudat include: consumarea a cator mai putine grasimi trans si zaharuri din carbohidrati, a mai multor proteine de origine vegetala decat animala, mai multor fibre si fier, vitamine, un index al masei corporale mai mic, exercitiile fizice regulate si, surprinzator, consumarea unor lactate cu mai multe grasimi si nu din cele „low-fat”.

Rata infertilitatii se va dubla in Europa in urmatorii 10 ani, avertiza un expert in fertilitate din Marea Britanie, in 2005, pentru BBC.

– Calitatea si cantitatea spermei au scazut dramatic in ultimii 30 de ani in intreaga lume

– A fost considerata ani si ani la rand o problema exclusiv a femeilor, acum se spune ca in mai bine de jumatate dintre cazuri vina le apartine barbatilor

– In 10% dintre cazurile in care cuplurile nu pot avea urmasi, doctorii scriu in dosar „cauze necunoscute”

– „Natura a croit femeia astfel incat ea sa aiba copiii spre finalul adolescentei sau pe la 20 si ceva de ani”, crede un medic specialist britanic, care a abordat subiectul pentru BBC

– Se presupune ca in 2025, 7,7 milioane dintre femeile americane vor fi infertile.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Cum alegi numele copilului tau?
Cum alegi numele copilului tau?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”