Cum si cand le vorbim copiilor despre sex?

Doctorii spun ca varsta potrivita unei conversatii despre sex cu copilul tau este intre 7-8 ani.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum si cand le vorbim copiilor despre sex?

Copilul tau vede mesaje sexuale aproape toata ziua la televizor. Si tu ce faci? Te prefaci ca subiectul nu exista sau ii oferi informatii pe intelesul lui de la o varsta frageda?

Cel mai probabil, o sa-ti fie greu sa-ti percepi copilul ca pe o fiinta sexuala. Si el va avea aceeasi dificultate in privinta parintilor, dar merita ca informatiile corecte sa le afle de la parinti.

Educatia sexuala incepe de la cele mai fragede varste. Inainte de 2 anisori, copilul poate nu va reusi sa faca propozitii, dar deja stie unde sunt organele lui genitale. De asemenea, isi descopera similitudini cu parintele de acelasi sex si stie ca parintele de sex opus e… altfel.

In aceste conditii, nu-i spune: „E rusine sa vorbesti despre penis sau vagin!” Si, in niciun caz, nu rade de micut daca il surprinzi ca isi cerceteaza organele genitale.

De asemenea, psihologii spun ca nu trebuie sa-l bruschezi sub nicio forma.

Varsta marilor descoperiri

Intre 3 si 6 ani, copilul va fi din ce in e mai interesat de diferentele intre fetitele si baieteii alaturi de care se joaca sau isi petrece timpul la gradinita. Acum vrea sa stie cum functioneaza organele lui sexuale. Asa ca poti sa-l surprinzi jucandu-se cu mana in pantaloni. Nu face nimic rau. Intr-un final, micutii isi accepta sexul si incep sa se defineasca psihic si social prin intermediul sexului.

In aceasta perioada, fii gata sa ii raspunzi corect la orice intrebare! Pe de alta parte, ar fi potrivit sa-i amintesti ca nu e bine ca discutiile privind sexualitatea sa se petreaca in public, deoarece acestea sunt intime si trebuie purtate cu persoanele apropiate.

E important si sa-i fixezi in minte ca nimeni nu are voie la aceasta varsta sa-l atinga in zonele intime. De asemenea, spune-i ca, daca se intampla vreun incident de genul acesta, sa iti povesteasca rapid.

Inainte de 2 anisori, copilul poate nu va reusi sa faca propozitii, dar deja stie unde sunt organele lui genitale.

Acum stim despre ce vorbim

Intre 7 si 10 ani, copilul stie cum apar bebelusii. Daca nu a aflat de la parinti, cu siguranta a aflat de la prieteni. La aceasta varsta, incepe sa se jeneze de propria sexualitate.

Din acest motiv, conversatiile voastre despre sex ar trebui sa fie simple, la obiect si cu multe informatii care pe viitor sa-l protejeze, de exemplu, despre bolile cu transmitere sexuala.

Sigur, intre acesti ani, copilul o sa fie interesat de fiecare organ sexual in parte si de felul in care functioneaza. Daca ii povestesti clar, corect, eviti situatia in care micutul incepe sa foloseasca doar cuvinte urate atunci cand vorbeste despre sex.

Doctorul Adrian Streinu Cercel considera ca, dupa varsta de 7-8 ani, parintii trebuie sa le explice copiilor ce este prezervativul si cum se foloseste, dupa 11 ani sa le cumpere, iar la 15-16 ani sa nu existe nici un tanar fara prezervativ in buzunar.

In drum spre pubertate

Intre 11 si 12 ani este ultima sansa, inainte de adolescenta, sa mai aveti o conversatie despre sex de la parinte la copil.

Pentru voi, ca parinti, e ultimul tren sa va pregatiti copilul si pentru o viata sexuala responsabila, daca pana acum ati evitat subiecul. Si, nu in ultimul rand, sa va linistiti copilul.

Schimbarile hormonale rapide pot sa-i sperie pe micuti, sa ii faca sa aiba sentimente de jena sau chiar de inutilitate.

Sau sa apara frecvent in mintea lor intrebarea: „De ce mi se intampla mie?“ Aceasta nu se refera la vreo tragedie reala, ci la aparitia sanilor, a menstruatiei sau a barbii.

Discutiile calde despre faptul ca toata lumea trece prin aceste schimbari si ca nu se intampla nimic rau pot fi linistitoare pentru copilul care va iesi curand dintr-o etapa a vietii lui. Pe de alta parte, cu cat discutiile despre sex sunt tabu in familie, cu atat copilul va avea o nevoie mai mare de a afla pe propria piele ce inseamna de fapt sex.

In aceasta perioada, este important pentru copil sa retina ca trebuie sa fie responsabil in relatiile cu sexul opus, daca ii povestesti clar ce inseamna aceasta responsabilitate.

Trei lucruri sunt importante in aceste conversatii: sexul nu trebuie sa se petreaca din cauza presiunilor unei alte persoane sau a grupului din care face parte, pentru ca fiecare are dreptul sa ia propria decizie cu privire la debutul vietii sexuale.

In al doilea rand, sexul e frumos atunci cand se petrece cu persoana iubita care ii impartaseste sentimentele. Si in al treilea rand, dar nu in ultimul rand, prin sex se pot lua boli inclusiv unele fatale, asa ca prezervativul e obligatoriu.

Foto: GULIVER SHUTTERSTOCK
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
J. Lo vrea sa ramana din nou insarcinata
J. Lo vrea sa ramana din nou insarcinata
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân