Obezii au mai putini receptori de placere

Numarul mic de receptori responsabili cu placerea, in creier este responsabil in unele cazuri de cresterea in greutate.
  • Publicat:
Obezii au mai putini receptori de placere
Obezii au mai putini receptori de placere

Persoanele obeze mananca mai mult din cauza ca nu au suficienti receptori de placere pentru a obtine satisfactie din cantitatile mici de mancare.

Toata lumea are nevoie de placere

Un nou studiu demarat de Universitatea din Texas, SUA, arata ca persoanele obeze ar putea avea mai putini receptori de placere in creier, fapt ce ii determina sa manance mai mult. Ei au nevoie sa consume mai multe substante care sa le stimuleze acesti receptori pentru a experimenta acelasi nivel de placere ca alti oameni.

Creierul uman elibereaza aceasta “placere chimica”, numita dopamina, ca o recompensa pentru corp in urma consumului de elemente nutritive vitale pentru mentinerea sanatatii.

Desi unele cercetari mai vechi au aratat ca factorul biologic are un rol esential in obezitate, acest studiul este printre primele care au indentificat ca numarul mic de receptori ai placerii creste riscul oamenilor de a lua in greutate.

Gustul bun ne satura mai repede

Utilizand tehnica imagistica cu rezonanta magnetica, cercetatorii au examinat masura in care receptorii de placere ai persoanelor implicate in studiu s-au activat ca raspuns la gustul de ciocolata fata de o alta substanta fara gust.

Participantii au fost apoi testati in vederea gasirii unei variatii genetice legate de numarul mic de receptori ai dopaminei. Apoi au urmarit modificarile indicelui de masa corporala al fiecaruia pe o perioada de un an.

Rezultatele au reprezentat cheia intelegerii cresterii in greutate si a gasirii eventualelor solutii pentru ajutarea indivizilor ce prezinta acest risc.

Desi persoanele cu o sensibilitate scazuta a circuitului receptorilor de placere au un risc crescut de a lua kilograme in plus, identificarea posibilelor schimbari ale  comportamentului sau optiunile farmaceutice ar putea corecta acest deficit de placere pentru a preveni si trata obezitatea.

Tu te saturi repede sau ai tendinta sa mananci mult? 


Citeste si Un „NU“ hotarat obezitatii!
                  Vaccinul care-ti salveaza silueta

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân