A fost odata ca niciodata pasiunea…

...o pasiune nebuna care va facea sa va iubiti cu orele fara sa va pese de nimeni si nimic. Acum singurul lucru pe care el il mangaie cu patima inainte sa stinga lumina e coperta romanului politist.
  • Publicat:
A fost odata ca niciodata pasiunea...
A fost odata ca niciodata pasiunea...

…o pasiune nebuna care va facea sa va iubiti cu orele fara sa va pese de nimeni si nimic. Acum singurul lucru pe care el il mangaie cu patima inainte sa stinga lumina e coperta romanului politist. Nu poti sa nu te miri: intr-o societate saturata de atata sexualitate in sus si-n jos, din ce in ce mai multi oameni nu mai au pofta de sex.

Si nu vorbim despre o problema minora: milioane de persoane sufera de dorinta sexuala hipoactiva, oficial. Un mic calcul: avem 25% din populatia Americii, unul din cinci francezi si unul din sase spanioli care se plang ca in dormitorul lor nu mai e nici o miscare. Specialistii in sexologie recunosc: este cea mai comuna problema sexuala a planetei la aceasta ora. Asa ca, in ultima vreme, au zabovit asupra ei ca sa-i stabileasca exact cauzele si, mai ales, tipurile de tratamente care pot aduce din nou armonia in cuplu.

Ce pune dorinta sexuala pe fuga…?

Cauzele se pot imparti in doua categorii: psihologice sau fizice. La cele psihologice bifam: un abuz sexual (fie in copilarie, fie foarte recent), o depresie, o relatie amoroasa conflictuala, un complex (parerea proasta despre propriul corp, de pilda). La cele fizice intra schimbarile hormonale determinate de anumite medicamente, de menopauza, de unele interventii chirurgicale, de sarcina. Sexologii asaza, insa, stresul in fruntea topului. Il arata cu zecile cu degetul si sustin ca el alunga cel mai adesea „foamea” de partener.

Nici oboseala cronica nu e mai prejos. Ginecologii o stiu pe a lor: unii sustin pilula contraceptiva afecteaza serios cheful de sex. Mai precis o acuza ca duce la prabusirea libidoului, a placerii sexuale si scade dramatic lubrifierea in timpul actului sexual. Explicatia e simpla: pilula actioneaza la nivel hormonal si inhiba producerea androgenilor, inclusiv testosteronul, in ovare. Iar androgenii au un efect direct asupra placerii pe care o simtim in timpul sexului.

Mai mult, contraceptivele par sa creasca nivelul unui hormon sexual – globulina (SHBG – sex-hormone binding globulin) care nu mai permite testosteronului sa actioneze cum trebuie si al carui nivel ridicat este strans legat de lipsa dorintei sexuale. Vin si psihologii cu pasul lor: cel mai adesea cazurile de „libidou zero” vin de fapt din cauza relatiei care scartaie din toate incheieturile. Pentru ei, doar doi factori stau la radacina tuturor relelor care dau libidoul peste cap: o furie cronica si suprimata fata de partener sau o lipsa de control asupra relatiei. Specialistii trag un semnal de alarma: desi un numar foarte mare de persoane sufera de aceasta problema, foarte putin vorbesc despre ea, daramite sa mai si ceara ajutor.

Multi cred ca se confrunta cu un esec personal de care mai nimeni nu trebuie sa afle. Nimic mai gresit. Indiferent ce anume a cauzat-o, dorinta sexuala diminuata poate duce la diverse probleme: nefericire, griji permanente, frustrare. Si nu numai. Sexologii avertizeaza: cu cat ascund mai mult problema si intarzie practic rezolvarea ei, pacientii vor avea si mai mult de suferit. De exemplu, doctorii spun ca femeile care au avut de furca o vreme indelungata din cauza libidoului vor ajunge mult mai greu la orgasm pe viitor.  

…Si ce o aduce inapoi?
Unii zic ca o dieta terapeutica face minuni si alta nu! Asta inseamna sa te imprietenesti cu plantele „prosexuale” (ginsengul coreean, ovazul salbatic, frunze de ginko biloba, de urzici etc.) si cu vitaminele – vitamina A (ajuta la producerea hormonilor sexuali ca estrogenul si testosteronul), vitaminele B, B1, B2, B3, B5, B6, B12 (regleaza producerea hormonilor si o scad pe cea a prolactinei, un hormon care reduce libidoul, stimuleaza producerea histaminei, atat de necesara pentru atingerea orgasmului), vitamina C (creste volumul de sperma si revigoreaza libidoul), vitamina E (protejeaza hormonii sexuali de oxidare si degradare, fenomene care duc la scaderea dorintei sexuale si a fertilitatii) si cu zincul (creste potenta in cazul barbatilor, stimuleaza fertilitatea si creste pasiunea).

Recastigarea libidoului i-a preocupat si pe cei care se ocupa de aromoterapie si asa au aparut pe piata uleiurile menite sa te „atate” – unele imita efectele feromonilor naturali, altele stimuleaza chiar producerea feromonilor, stimuleaza centrul erotic al creierului, au un efect estrogenic sau testosteronic prin intermediul substantelor continute de plantele din amestecul uleios. Un alt remediu preferat pare sa fie, sustin psihologii americani, hipnoza. Sa nu uitam nici de tabletele concepute special, atat pentru femei, cat si pentru barbati, care de obicei combina plantele si vitaminele enumerate mai sus, si de injectiile menite sa influenteze in mod pozitiv nivelul libidoului.

Noi sperante la orizont
Ne place sau nu, femeile isi pierd mai degraba libidoul decat barbatii. Ultimele cifre vorbeau de 43% din populatia feminina a lumii, fata de 31% din cea masculina. Si peste 40 de milioane de femei erau in evidentele psihologilor in dosarele „Moartea pasiunii”. Tocmai din aceasta cauza, minti luminate din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie lucreaza la un remediu minune care sa le ajute pe femei sa-si doreasca din nou cu patima amorul fizic.

Este vorba despre un plasture care va fi purtat discret in zona abdomenului si va fi responsabil cu tinutul libidoului la zi. Mai exact, va secreta anumiti hormoni care vor avea aceasta misiune. Inca se lucreaza de zor la proiect si se cauta femei voluntare care sa testeze produsul pentru ca medicii sa poata stabili exact eficienta lui. E o chestiune de timp, promit ei, pana ce femeile se vor putea bucura din plin de efectele lui. Nici barbatii nu sunt dati uitarii, un astfel de plasture destinat exclusiv lor a aparut deja in farmaciile din Franta. In plus, ingredientele pastilelor de potenta sunt re-re-re-revizuite si le sunt adaugate unele cu un efecte si mai performante.  

In cautarea libidoului pierdut, incercati sa:
– Dormiti pe saturate (oboseala e unul dintre cei mai mari inamici al libidoului);
– Intrati in „atmosfera”: cititi literatura erotica, indrazniti sa vizionati casete pentru adulti, sa va imaginati in timpul zilei ceea ce sa faceti seara in pat…;
–  Adaugati ceva mai mult romantism in relatia voastra si faceti-va (mult) mai mult timp pentru voi.


Dieta influenteaza „pofta” de celalalt

Nutritionistii spun ca solutia perfecta pentru recapatarea lidiboului include si o alimentatie sanatoasa, cu foarte putine grasimi. Recomanda, de asemenea, sa limitam consumul de sare, zahar si cafeina. In plus, ar fi bine sa ne ferim de sandvisurile pregatite pe fuga si mancarurile procesate si sa optam pentru produse proaspete.

Femeile isi pierd mai degraba libidoul decat barbatii. Ultimele cifre vorbeau de 43% din populatia feminina a lumii, fata de 31% din cea masculina.

25% din populatia Americii, unul din cinci francezi si unul din sase spanioli se plang ca in dormitorul lor nu mai e nici o miscare.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Astrograma pentru Valentine's Day
Astrograma pentru Valentine's Day
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: