Mariaj vs concubinaj

Crezi ca l-ai gasit pe barbatul alaturi de care vrei sa-ti petreci toata viata. Ce faci acum? Treci pe la primarie la scurt timp dupa ce v-ati inceput relatia, sau va testati compatibilitatile in calitate de concubini? Nu esti singura pe care o preocupa s
  • Publicat:
Mariaj vs concubinaj
Mariaj vs concubinaj

Mariajul este o relatie intre doi oameni prin care se determina infiintarea unei familii. Asa ar suna o definitie a casatoriei. In majoritatea statelor, aceasta este o uniune monogama intre o femeie si un barbat. Pe de alta parte, concubinajul este o relatie emotionala, fizica si intelectuala, care presupune faptul ca partenerii sa locuiasca impreuna, dar fara beneficii legale.

In majoritatea tarilor dezvoltate, intre 25 si 34 de ani, concubinajul a devenit chiar moda. De ce? Pentru ca iti testezi compatibilitatea inaintea casatoriei, ai companie, viata sexuala constanta, iti pui veniturile la comun si, in cazul unei despartiri, nu mai treci pe la tribunal. „Declinul mariajului a crescut, la fel si rata cuplurilor care aleg concubinajul. Iar tot mai multi copii se nasc in familii care nu au trecut mai intai pe la primarie. Multe adolescente cred ca faptul de a locui impreuna cu persoana iubita, inainte de casatorie, e o idee cool“, arata studiile. Tot studiile precizeaza insa ca traiul fara acte nu este chiar atat de roz.

Ce poate distruge un cuplu?
Multe dintre cuplurile care se casatoresc au asteptari nerealiste. Prima consecinta care apare este dezamagirea. Care vine oricum la cei ce cred in mitul Cenusaresei fericite si lipsite de griji pana la adanci batraneti. In familie pot aparea oricand copii din alte casatorii, infidelitate, probleme cu alcoolul, somaj, probleme cu banii sau abandon scolar. Iata principalele mituri despre mariaj:
1 O sa ne alunge singuratatea;
2 Va face din noi doua fiinte complete;
3 Este pentru toata lumea; 
4 Romantismul va fi mereu prezent in relatia noastra; 
5 Casatoria face oamenii fericiti;
6 In cuplul nostru nu pot aparea probleme majore, daca ne iubim; 
7 Sotul meu stie ce vreau, fara sa ii spun eu; 
7 Conflictele inseamna ca s-a pierdut dragostea si nu ca ar fi ceva normal.

Nici concubinajul nu e scutit de mituri. Acestea sunt cele mai frecvente:
1 Economic e mai bine sa locuiesti impreuna. In realitate, la o despartire nu sunt invocate motivele economice;
2 Daca locuiesti impreuna cu persoana iubita inainte de casatorie, ai posibilitatea unui mariaj fericit atunci cand iei decizia de a trece pe la primarie; Concubinajul nu face rau nimanui. Cu toate acestea, daca nu presupune aceeasi responsabilitate ca in cazul casatoriei, face rau ambilor parteneri;
3 Oricum, urmeaza sa ne casatorim – iti spui mereu. In realitate, intr-un asemenea cuplu se poate ca unul dintre parteneri sa nu aiba deloc ganduri de casatorie.

Ce forma de viata in doi e mai buna ramane sa hotarasti singura. Indiferent de reguli, decizia de a te casatori sau de a trai in concubinaj apartine in exclusivitate celor doi parteneri. Exista atat cupluri casatorite care rezista o viata – un exemplu celebru e dat de Paul Newman si Joanne Woodward –, cat si concubini care se simt bine asa zeci de ani. Daca ai dubii, uita-te la Goldie Hawn si Kurt Russel.

 

Pentru ei, concubinajul a fost benefic
Arnold Schwarzenegger a cunoscut-o pe Maria Shriver la un meci de tenis al Special Olimpics (organizatia pentru persoane cu dizabilitati a fost creata de mama Mariei, Eunice Kennedy Shriver). Mariei i-au placut atunci… ochii lui Arnold. Au fost concubini timp de noua ani de zile, iar in aprilie 1986 s-au si casatorit. Ea spunea ca isi admira mama in privinta mariajului. „Trebuie sa-l cunosti bine pe cel de langa tine. Si daca te apuci sa faci copii, fa-i dupa 30 de ani. Mama mea are cinci copii si nici unul n-a fost nascut pe cand avea 20 si ceva de ani.” Maria si Arnold au, la randul lor, patru copii si sunt casatoriti de 20 de ani. Iar lucrurile par sa mearga bine intre ei.

Sylvester Stallone o cunostea de multa vreme pe Jennifer Flavin si faceau un cuplu stabil. In 1994 insa, el i-a trimis o scrisoare prin care ii dadea papucii. Dupa un an, se pare ca a revenit la sentimente mai bune, pentru ca s-au impacat, iar dupa alti doi au ajuns in fata altarului. Din 1997 sunt impreuna si au trei copii. O intamplare nefericita i-a unit. Pe cand avea doi ani si jumatate, fetita lor, Sophia Rose Stallone, a suferit o operatie pe cord. „Atunci mi-am dat seama ca familia e cel mai important lucru de pe Pamant”, spunea actorul.

Viata In doi in cifre si procente
– Spre deosebire de cei casatoriti, posibilitatea concubinilor de a se desparti este de 80% (40% inainte de casatorie, 40% in primii 10 ani de casnicie).
– Concubinajul pe termen lung e rar. Cele mai multe cupluri se despart in cinci ani, daca nu se casatoresc. 
– Exista un cuplu de concubini la 12 cupluri casatorite. Daca tendinta se mentine, in 2010 procentul va fi un cuplu de concubini la 7 casatorite.
– 60 % dintre cupluri stau impreuna inainte de casatorie.

 

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
How to... Not to date online
How to... Not to date online
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”