Cele mai bune sfaturi de îngrijire pentru vârstnici

De ce credeţi că cei mai mulţi vârstnici cedează psihic? Le lipseşte familia, le lipseşte socializarea, se simt singuri? Află mai multe din următorul material!
  • Publicat:
Cele mai bune sfaturi de îngrijire pentru vârstnici

Care sunt afecţiunile cu care se luptă vârstnicii noştri? Poţi ajunge într-un cămin de bătrân, dar viaţa ta să fie, totuşi, una frumoasă? Care sunt activităţile care îţi mai pot bucura viaţa când ajungi la maturitate?Am încercat să aflăm mai multe de la Dr. Viorica Russu, medic de familie şi deţinătoare a titlului License Practical Nurse, dobândit în SUA. Specialistul conduce primul nursing home din România, un alt fel de cămin pentru vârstici, lansat acum 10 ani, după un proiect american, dar adaptat necesităţilor. Acest concept de îngrijire include, pe lângă asistenţă medicală, terapie ocupaţională şi consiliere emoţională.

Ce se întâmplă, doctore?: E grea viaţa într-un cămin de bătrâni?

Dr. Viorica Russu: Până acum ceva timp, gândul că îl voi aduce pe tata la un azil de bătrâni genera un sentiment de vinovăţie foarte mare, vinovăţie care se transpunea automat şi celui care avea să ajungă într-un astfel de loc. Îmi place să cred că „azilul” este un termen pe care l-am depăşit de mult. Este important să ştim că astăzi se poate mai mult pentru seniorii noştri. Atunci când merg să îmi cumpăr o maşină, de exemplu, am 30 de întrebări, la fel trebuie să am, poate chiar mai multe, în momentul în care mă interesez de un loc care va deveni căminul părintelui, bunicului sau altei persoane dragi din familie. Viaţa într-un astfel de cămin nu este deloc grea, ba chiar este mult mai satisfăcătoare decât viaţa petrecută în singurătate, izolat, limitat în mişcări.

Dacă acum mult timp, într-o singură casă, trăia o familie extinsă, de la bunici, părinţi, nepoţi şi aşa mai departe, acum, vârstnicii rămân mai mult singuri. Şi dacă sunt doi, există un echilibru. Dar dacă unul dintre ei a dispărut, atunci apar problemele. Familia nu ştie ce se întâmplă cu vârstnicul, iar fără o medicaţie corespunzătoare, fără o alimentaţie şi o hidratare optimă, care este necesară seniorului, apar problemele, atât cele de ordin fizic, cât mai ales cele de ordin emoţional. Şi în acest sens, este bine să ştim că lucrurile s-au schimbat mult şi la noi şi că există şi locuri în care vârsta nu este decât o cifră şi că ai parte de aceeaşi preţuire ca atunci când erai tânăr şi activ. 

Un loc în care te simţi în siguranţă, pentru că un nursing home, dincolo de aspectul hotelier, trebuie să răspundă în primul rând nevoilor medicale ale unui pacient vârstnic, care este un pacient fragil şi care, ştim cu toţii, poate să devină rapid un pacient critic. Este bine ca circuitele medicale să fie construite bine de la început, pentru că din păcate, sunt foarte multe locuri unde aceste circuite nu au fost realizate corect de la început, pentru că nu au avut iniţial această întrebuinţare, fiind transformate ulterior în cămine de bătrâni.

Vârstnicul vine, de multe ori, după o fractură, iar atunci trebuie să ai în spate întreaga structură de recuperare – fizioterapie, kinetoterapie, masaj, aparatura cu care să realizezi aceste lucruri, plus o echipă, care este nucleul acestor activităţi – un medic geriatru, care cunoaşte foarte bine patologia vârstei şi este un fel de project manager al vârstnicului, un cardiolog, un neurolog, un neuropsihiatru, un psihiatru, inclusiv un stomatolog etc.

Toate aceste specialităţi medicale sunt foarte importante pentru a răspunde problemelor principale care caracterizează vârsta a treia. Este nevoie de o echipă medicală permanentă şi mai ales alertă pentru ca „hotelul” să se transforme rapid într-o cameră de gardă care să răspundă nevoilor unei persoane care poate face un stop cardiac, se îneacă etc., are o problemă severă şi trebuie transportat apoi la un spital. Una dintre particularităţile unui nursing home este, aşadar, asistenţa medicală 24 din 24 Rezidenţii unui astfel de loc poartă în permanenţă la mână brăţări dotate cu un buton de panică, pe care sunt încurajaţi să îl apese oricând se simt în pericol.

Dincolo de acest aspect medical, mai intervin o serie de aspecte, printre care alimentaţia – este nevoie de o bucătărie care să acopere necesităţi diverse, atât ale unui pacient cardiovascular, cât şi ale unui pacient diabetic, sau pur şi simplu ale unui senior care nu mai are dantura din tinereţe sau metabolismul atât de alert. Şi nu în ultimul rând, beneficiul socializării. Este mult mai stimulativ ca un vârstnic să petreacă timp alături de persoane de aceeaşi vârstă, pentru că între ei se pot motiva uşor. Domnul Ionescu care face gimnastică şi începe să se mişte vizibil mai uşor o poate motiva şi pe doamna Popescu să se apuce de gimnastică, chiar dacă dânsa nu a fost sportivă.

Diabetul şi Sindromul Alzheimer, printre bolile care îi doboară pe vârstnici

CSID: Care ar fi afecţiunile cu care se luptă cei mai mulţi dintre vârstnici?

Dr. Viorica Russu: După cum ştim cu toţii, vârstnicul este un pacient fragil, dar un pacient preţios,  pentru că poartă cu el istoria întregii sale vieţi din care fac parte copiii, nepoţii şi alţi oameni din jurul lui. Este un pacient fragil, pentru că funcţiile organismului sunt încetinite, pentru că de cele mai multe ori ajunge singur, copiii pleacă la muncă, în străinătate, sau sunt copleşiţi de propriile lor probleme…

O primă categorie de afecţiuni are fi cele ortopedice. Vârstnicul este acasă, se împiedică, cade şi ajunge într-o cameră de gardă cu o fractură. În alte cazuri, o fractură poate fi un lucru minor, dar dacă vorbim de vârsta a treia, unde intervin osteoporoza şi alte probleme, poate fi un eveniment major. În cazul unui pacient cu o fractură, recuperarea poate dura, de la caz la caz, între o lună şi trei luni. La sfârşitul primei luni de recuperare, care include un program personalizat de kinetoterapie, fizioterapie şi masaj, merge cu un cadru, la sfârşitul celei de-a doua luni, merge cu un baston, iar la finalul celei de-a treia luni este gata să meargă acasă pe picioarele lui, în condiţiile în care are parte de o îngrijire adecvată.

O altă categorie este reprezentată de vârstnicii care se confruntă cu afecţiuni sau incidente cardiovasculare. Ajung în spital, unde sunt trataţi şi aduşi pe linia bună, dar odată ajuns acasă se pune problema, ce fac acolo, pentru că au stat în spital o lună, în majoritatea situaţiilor de acest gen, sunt în convalescenţă, musculatura li s-a atrofiat, nu mai au tonus şi echilibru, există riscul de cădere, un risc foarte mare.

Diabetul este o altă problemă specifică vârstei a treia, iar un pacient diabetic „consumă” cel mai mult, să zicem, la o spitalizare, pentru că nu este vorba doar de dibet, ci de adresarea tuturor problemelor şi complicaţiilor asociate diabetului.

Sindromul Alzheimer este o altă problemă specifică vârstei. Pacientul care are tulburări incipiente de Alzheimer este văzut de familie că parcă nu mai este la fel de agil ca înainte, că parcă nu mai răspunde la fel de repede, nu mai este la fel de alert. Chiar dacă nu este un lucru care se poate vindeca, este un lucru care poate fi încetinit, cu un tratament bun, astfel încât seniorul să câştige ani buni şi preţioşi de viaţă.

Şi, din păcate, pe lângă problemele medicale fizice, apar inerent problemele emoţionale, iar acelea snt mai greu de văzut de către cei din jur, pentru că vârstnicul nu este un pacient extrovert din acest punct de vedere. De aceea, este nevoie de o educaţie în acest sens, astfel încât genul acesta de probleme să fie descoperite la timp până nu se adâncesc, iar atunci când sunt desoperite, chiar şi tardiv, să fie adresate rapid.

Dezechilibrele emoţionale, greu de depistat

CSID: Cât contează partea emoţionala în îngrijirea seniorilor?

Dr. Viorica Russu: Dacă vedem un vârstnic şchipătând, e clar că are o problemă locomotorie, dacă îl vedem adus de spate, înclinat, ne dăm seama că are o problemă cu coloana. Îl ducem la medic, rezolvăm problemele. Ei bine, problemele emoţionale sunt mai greu de văzut şi ne lipseşte educaţia de a fi atenţi la dezechilibrele emoţionale. Pare că este bine, dar nu este aşa. Trebuie să dăm mai multă importanţă vârstnicului, să îl ascultăm, să îl facem să ni se deschidă.

Cred că noi nu avem educaţia de a accepta că în familia noastră avem un bolnav, un om cu nevoi speciale. Este şi el tot un om ca noi, dar are nevoie de puţin mai multă atenţie. Dacă am accepta mai uşor că de la o anumită vârstă se poate întâmpla orice şi ne-am adresa specialistului, ne-ar fi mai uşor.

Omul se simte bine emoţional, echilibrat când se simte util, când munceşte şi nu stă degeaba. Un vârstnic este un membru activ al societăţii, al familiei, iar dacă îi dai ceva de făcut, dacă are un proiect pe care ştie că trebuie să îl termine peste o lună, el are în minte faptul că trebuie să se mobilizeze. Într-o familie, toată lumea este ocupată şi vârstnicul petrece 5-10 ore fără să fie băgat în seamă, fără să fie întrebat nimic.

De aceea, este bine să fie introduşi într-un grup, altfel linia între normal şi patologic, între normal şi depresie devine extreme de fină. Nu mai este la fel de vorbăreţ, nu mai este la fel de glumeţ, nici măcar nu mai râde la glumele noastre, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le observăm la timp.

Viaţa într-un cămin în România vs traiul într-un cămin din America

CSID: Dacă ar fi să facem o paralelă cu străinătatea, care sunt lucrurile ce par că îi afectează cel mai mult pe vârstnicii noştri?

Dr. Viorica Russu: Probabil lipsa unei structuri de îngrijire a seniorilor. În SUA, într-un capăt al străzii este maternitatea şi în celălalt este nursing home-ul. Acolo, conceptul de îngrijiri de tip nursing face parte din cultura şi stilul de viaţă al americanilor. Din spital, unde ai avut de rezolvat o problemă acută, mergi şi locuieşti aici, până te recuperezi sau pe o perioadă nedeterminată, pentru că pot exista şi astfel de nevoi. Cei de la spital colaborează cu nursing home-ul. În Canada, lucrurile sunt şi mai simple, pentru toată această paletă de îngrijiri pentru seniori este acoperită. În România, noi nu avem acest circuit – spital, nursing home. Centrele sociale pentru bătrâni din fiecare judeţ sunt şi ele supraaglomerate.

CSID: De ce credeţi că, spre deosebire de cei din străinatate, ai noştri poartă pe chip şi pe corp urmele anilor?

Dr. Viorica Russu: Cred că în primul rând nouă ne lipseşte educaţia de a recunoaşte o problemă în stadiu incipient şi a o adresa la timp. Nu suntem cu nimic mai diferiţi de ei în rest. Şi poate exerciţiul de a ne bucura mai mult de ce avem. În final, diferenţa dintre un vârstnic care ajunge să îşi trăiască bătrâneţea într-un mod social, într-un nursing home, de exemplu, şi un vârstnic care, poate dintr-o nevoie, alege să îşi petreacă bătrâneţile de unul singur este aceea dintre un vârstnic tonic şi plin de vitalitate şi un vârstnic care ajunge de multe ori să fie imobilizat la pat şi hrănit cu linguriţa. Independenţa este cuvântul-cheie şi cea care face diferenţa.

Singurătatea, drumul către depresie

CSID: Aţi cunoscut oameni care s-au îmbolnăvit de la singurătate? De ce credeţi că cei mai mulţi vârstnici cedează psihic? Le lipseşte familia, le lipseşte socializarea? Cât cântăreşte sentimentul de abandon?

Dr. Viorica Russu: Sigur că da. Acasă, poate că familia asigură tot – am o casă frumoasă unde îmi petrec timpul între patru pereţi, am o bibliotecă, mai citesc, am un frigider plin, dar sunt singur. Pe când a fi într-un grup înseamnă să asculţi muzică bună împreună, să fii participant activ la o seară de dans, să ai parte de un recital de saxofon împreună cu alţii ca tine, care să îţi aducă aminte de primul concert la care ai fost, să mergi la un film cu cineva care să te poarte pe aripile vântului şi să îţi aduci aminte cum era când mergeai la cinema în tinereţe, să stai împreună cu alţii de vârsta ta, să plantezi o floare.

Este stimulativ ca un vârstnic să îşi petreacă timp alături de alţi domni şi doamne de vârste asemănătoare, să facă gimanstică împreună, să fie aplaudaţi de cei din jur pentru performanţele sale, să îi fie recunoscută munca. Pentru că omul se simte util când munceşte, nu când stă degeaba. Atunci când nu se mai simte util societăţii, celor din jur, apare depresia, care este o boală teribilă.

Sportul, recomandat zilnic

CSID: Se poate îmbătrâni frumos în România?

Dr. Viorica Russu: Sigur că da. Atunci când vezi o doamnă de 98 de ani care se mişcă singură, merge la gimnastică zi de zi, citeşte, scrie, este tonică şi perfect lucidă, este un exemplu pentru cei din jur şi mai ales pentru generaţia tânără, îţi dai seama că se poate îmbătrâni frumos. Iar secretul nu mai este de mult un secret… Puterea şi ştiinţa de a te bucura de viaţă, echilibrul, dorinţa de cunoaştere, acestea sunt lucruri care ne menţin sănătatea fizică şi mentală în acelaşi timp şi ne lasă să ne bucurăm mulţi ani încolo de viaţă, după 65 de ani.

CSID: Se mai poate face sport la vârsta a treia? Care ar fi activităţile recomandate?

Dr. Viorica Russu: Nu dacă se mai poate face, este chiar recomandat. Programul de exerciţii fizice şi de recuperare medicală trebuie să fie conceput special pentru fiecare senior în parte, în funcţie de condiţia şi limitele fiecăruia, şi trebuie urmărit îndeaproape. La noi, ziua începe cu o înviorare, ca în curtea şcolii, şi continuă cu exerciţii la aparate, bicicletă, exerciţii cu mingea medicinală, exerciţii la spaliere.

Iubirea la vârsta a treia

CSID:  Mai sunt vârstnicii dornici să iubească şi să fie iubiţi? Mai cred în cuplu?

Dr. Viorica Russu:  Iubirea este necesară oricând, nu are vârstă. Tocmai de aceea, situaţiile neplăcute, angoasele şi depresiile apar după dispariţia unuia dintre seniori, într-un cuplu. Noi avem cupluri care locuiesc împreună la nursing home, aşa cum avem cupluri care au trait toată viaţa împreună şi acum, au ales să locuiască în camere individuale, pentru a redescoperi lucrurile care le plac la nivel individual, pentru a reînvăţa să se iubească mai întâi pe ei înşişi şi pentru a se reconecta unul cu altul. 

Cum îmbătrânim frumos

CSID: Care ar fi regulile pe care le-aţi recomanda celor mai tineri, care îşi doresc o bătrâneţe lipsită de foarte multe incidente?

Dr. Viorica Russu: Grijă mai multă la stilul de viaţă, pentru că sigur îşi va pune amprenta mai târziu, timp de calitate petrecut cu familia şi cei din jur, ascultarea dorinţelor, călătoriile, cât mai multe experienţe care ne îmbogăţesc spiritual, un echilibru între muncă şi viaţa personală, mişcare şi lista poate lungă.

CSID: Care ar fi regulile de viaţă pe care le recomandaţi vârstnicilor pentru a ţine pasul cu timpul?

Dr. Viorica Russu: Mişcare, socializare, bucurii zilnice, echilibru.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”