Top greşeli de neacceptat într-o relaţie

Care ar fi acele lucruri peste care putem trece într-o relaţie? Putem ierta o noapte de rătăcire sau o dependenţă, care este limita? Iată ce spune specialistul!
  • Publicat:
Top greşeli de neacceptat într-o relaţie

Relaţiile par astăzi clădite pe nisipuri mişcătoare. Tot ce a fost frumos se termină repede. Ba mai mult, e de ajuns un moment ca cel de lângă tine să devină un străin cu multe secrete, un om cu care împarţi totul, dar pe care nu îl cunoşti.

Şi, totuşi, ce omoară, de fapt, o relaţie de cuplu? Când intervine monotonia şi uitarea a tot ce a fost? Care sunt acele lucruri ce fac ca prăpastia să se adâncească. Peste ce se poate trece într-un cuplu şi care sunt acele trăiri ce îi pot face pe cei doi parteneri să îşi separe drumurile?

În opinia psihologului Radu Leca există patru piloni care pot contribui la destrămarea unei poveşti ce părea de neatins:

Un alt cuplu. Inserţia unui alt cuplu în viaţa voastră vă poate demonta intimitatea, poate adăuga problemele şi neînţelegerile acolo unde nu sunt binevenite. ”În loc să vorbiţi despre voi, vorbiţi despre ei, iar asta nu trebuie să se întâmple. De ce? Este de bun simţ ca orele rămase dintr-o zi să le petreceţi împreună, dar nu vorbind despre alţii. Energia trebuie sa rămână în cuplu, astfel acesta se destramă”, explică specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Un alt partener. “Din cauze ce ţin de structura emoţională a fiecărui partener, în prezenţa noţiunilor de traumă, singurătate, tulburare psihologică, dorinţa de demonstrare a valabilităţii, apariţia unui nou partener după 6-9-12 luni de relaţie monogamă este firească”.

 Iată câteva cauze argumentate sub forma unor fapte de viaţă:

  • A. Nu ştiu cum s-a întâmplat, dar în timpul delegaţiei m-am apropiat nefiresc de…
  • B. Seamăna foarte mult cu Tata. Simţeam încredere alături de el, aşa că….
  • C. La final de training, chiar pe holul hotelului, am simţit impulsul de a vedea ce gust au buzele lui, iar de la un sărut era să pierd autocarul.
  • D. De multe ori, în pauza de masă, el mi-a dat din salata lui. Povesteam lucruri intimie, între friptură şi desert ne-am apropiat.

O traumă. Acestea pot fi de orice formă şi tip, de la viol, la hărţuire, la bulling, iar în urma lor subiectul se transformă constant. “La finalul unei relaţii de trei ani, omul de care ne-am îndrăgostit nu mai există”, adaugă psihologul Leca.

O schimbare psihologică. Schimbările psihologice sunt cele mai grave şi puternice transformări interioare, aşa că nu mulţi parteneri pot trece peste ele. Când zâmbetul este înlocuit de tristeţe, iar sexul de nimic, partenerii renunţă la relaţie.

Alcoolismul şi consumul de droguri, vicii iertate de partener

Care ar fi acele greşeli care nu se contabilizează şi pot fi trecute cu vederea într-un cuplu, iar asta din prea multă iubire sau dintr-o teamă nejustificată?

De multe ori, în funcţie de calitatea umană a celor doi parteneri, aceştia aleg să depăşească:

Alcoolismul. În cazul în care nu ai avut un alcoolic în familie, ai impresia că o schimbare pozitivă de job, casa sau apariţia unui copil, ceva din toate astea o să-l facă pe alcoolic să renunţe la băutură. “Greşit! Nici ciroza şi nici cancerul nu reuşesc asta. În plus, dacă îl vei interna pe alcoolic, el o să înveţe că atunci când amestecă medicamentele cu alcoolul simte fericirea. Cu toate acestea, dacă eşti o persoană distantă, care nu pune preţ pe familie, poţi trece peste boala partenerului tău”, susţine psihologul Radu Leca.

Consumul de droguri. “De câte ori te-a maltratat după ce a consumat droguri? De zeci de ori? Rămâi cu partenerul tău, este clar că ai nevoie să simţi că eşti dominată ca să simţi fericirea. Niciun psiholog nu te poate ajuta. Trăieşti cu impresia că într-o zi consumatorul tău o să se lase de droguri. Este doar o impresie. Cu toate acestea, dacă alegi să nu faci copii cu un consumator şi vrei să îţi speli păcatele dintr-o altă viaţă, poţi rămâne alături de el”, mai spune specialistul.

Criza de identitate sexuală. Cu cine l-ai surprins pe soţul tău, aseară, când te întorceai de la job? Cu mai multe femei! Sau cu mai mulţi bărbaţi! Ce a spus soţul tău când l-ai întrebat de ce face asta?. Criza de identitate sexuală afectează multe familii. Nu acceptaţi să treceţi printr-o asemenea experienţă fără un psiholog alături.

Schimbul de parteneri şi jocurile de noroc, lucruri de neacceptat într-un cuplu

Există însă şi greşeli de neiertat, acele traume care aduc furtuna în cuplu, care ţi se cuibăresc în suflet, trăirile pe care le porţi cu tine chiar şi o viaţă.

Schimbul de parteneri (petrecerile cu swingeri). Din dorinţa de libertate sexuală extremă, partenerul tau decide să te invite la o petrecere de swingeri. Cum reacţionezi? “Sunt două variante posibile: rămâi fidelă petrecerilor şi senzaţiilor sau divorţezi. Faptul că îţi vezi partenerul făcând sex, atât cu bărbaţi, cât şi cu femei, te poate distruge sau atrage şi mai tare”

Homosexualitatea. Flagrantul special în care se descoperă că partenerul cu care eşti înşelat are acelaşi sex cu partenerul tău: îţi surprinzi soţia cu o altă femeie sau îţi vezi soţul cu un alt bărbat

Jocurile de noroc. “Cunosc oameni care şi-au pierdut casele şi  sunt profund tulburaţi”, concluzionează psihologul Radu Leca.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”