Boala Parkinson: când mergi la medic

Află care sunt şi simptomele mai puţin cunoscute ale bolii Parkinson, vezi care sunt categoriile de risc şi când este cazul să mergi la un control neurologic.
  • Publicat:
Boala Parkinson: când mergi la medic

Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă din ţara noastră, are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, dar majoritatea românilor nu au fost niciodată la un control neurologic. 

Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson continuă acţiunile de educare şi conştientizare prin lansarea campaniei “Boala Parkinson îţi dă lumea peste cap”, cu un studiu realizat la nivel naţional şi care a scos la iveală o serie de informaţii interesante. 

Conform studiului, intitulat “Aţi auzit de Boala Parkinson?”, realizat online pe un eşantion reprezentantiv populaţiei utilizatorilor de Internet din România din mediul urban,  doar 5 din 10 respondenţi au încadrat afecţiunile neurologice pe lista bolilor care afectează populaţia în vârstă, pe locul 4 după afecţiuni cardiovasculare, reumatism şi afecţiuni oculare.

Cât este de cunoscută bola Parkinson

În ceea ce priveşte notorietatea Bolii Parkinson, studiul a arătat că românii sunt familiarizaţi cu ceea ce înseamnă această afecţiune, 90% dintre respondenţi declarând că au auzit despre Boala Parkinson, iar 69% au încadrat corect Boala Parkinson în categoria afecţiunilor neurologice. Mai bine de jumătate dintre respondenţi au ştiut faptul că cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în intervalul de vârstă 51-70 de ani. În privinţa cauzelor, 45% dintre respondenţi au identificat factorul genetic, în timp ce 35% au spus că nu se cunoc cauzele exacte, iar 30% consideră că Boala Parkinson este o consecinţă a procesului natural de îmbătrânire.

Câţi dintre români cunosc toate simptomele bolii Parkinson?

80% dintre participanţii la studiu au recunoscut simptomul cel mai cunoscut al acesteia:  tremorul. Cu toate acestea, doar o mică parte dintre respondenţi au putut recunoaşte alte simptome  frecvente şi adeseori ignorate, precum: pierderea echilibrului şi a coordonării mişcărilor – 55% dintre respondenţi, lentoare în efectuarea tuturor mişcărilor – 36% dintre respondenţi, rigiditate musculară – 30% dintre participanţi şi mersul şovăitor – 2 din 10 respondenţi.

În ceea ce priveşte simptomele non-motorii, doar 30% dintre persoane au făcut legătura şi cu alte simptome care apar în cazul Bolii Parkinson, precum oboseala, tulburările de somn, depresia.

Cum îţi afectează viaţa boala Parkinson

Întrebaţi cum cred că se transformă viaţa unei persoane care suferă de Boala Parkinson, jumătate dintre respondenţi sunt de părere că deşi calitatea vieţii pacienţilor scade, aceasta este puternic influenţată de sprijinul exterior, în timp ce un sfert dintre aceştia cred că viaţa persoanelor cu Boala Parkinson este afectată dramatic indiferent de sprijinul primit. Boala Parkinson influenţează şi persoanele dragi din jurul pacientului, acestea fiind afectate de modificarea rutinei zilnice (conform răspunsurilor a 54% dintre respondenţi), de depresie (identificată de 5 din 10 respondenţi) şi de apariţia stresului şi extenuării (amintite de 45% dintre participanţii la studiu). 60% din respondenţi consideră că activităţile zilnice, de rutină (ex. gătit, menaj, îmbrăcat etc.) sunt printre aspectele cele mai afectate de boală, alături de pierderea graduală a autonomiei. Astfel, cei mai mulţi participanţi la studiu sunt de părere că încurajarea şi asistarea pacientului cu activităţile zilnice şi respectarea terapiei recomandate de medicul neurolog sunt cele mai importante moduri prin care cei apropiaţi pot ajuta la îngrijire. Dincolo de cunoştinţele referitoare la boală, participanţii au fost întrebaţi şi de aspecte personale relevante pentru investigarea atitudinii românilor cu privire la astfel de probleme de sănătate. 7 din 10 respondenţi nu au fost vreodată la un consult neurologic şi aproximativ jumătate dintre aceştia ar merge la recomandarea medicului de familie, dar şi la apariţia unor simptome supărătoare, precum durerile de cap repetate (40% dintre respondenţi) sau probleme legate de mişcare şi echilibru, în cazul a 30% dintre participanţi. 

Ce mai trebuie să ştii despre boala Parkinson

Boala Parkinson este o afecţiune progresivă, care începe cu mulţi ani înaintea debutului clinic cu tulburări motorii, dar boala se manifestă cu până la 10 ani-20 ani anterior apariţiei acestor simptome motorii vizibile, la început putând fi confundată cu procesul normal de îmbătrânire. Prevalenţa Bolii Parkinson creşte odată cu vârsta. Primele simptome apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani, dar 1 din 10 pacienţi sunt diagnosticaţi înainte de 50 de ani, iar 1 din 20 pacienţi în jurul vârstei de 40 de ani.

Depistarea precoce a Bolii Parkinson, vizitele regulate la medicul neurolog, urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecărui stadiu al bolii, o alimentaţie adecvată şi activitatea fizică zilnică îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor. Este important de ştiut că severitatea Bolii Parkinson, modul în care progresează şi impactul asupra vieţii pacientului variază de la caz la caz, dar tratamentele disponibile permit controlul bolii mult timp după stabilirea diagnosticului.

În România, estimările indică faptul că peste 73.000 de persoane suferă de Boala Parkinson, iar la nivel mondial, peste 6,4 milioane de persoane suferă de această afecţiune.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân