Aventura de-o noapte, benefică sau dăunătoare? Explicațiile psihologului

Din dorinţa de a fi reconfirmaţi sexual, atât bărbaţii cât şi femeile înşală. În general, nu trebuie să arăţi într-un anumit fel ca să faci asta, dar emoţional trebuie să ai starea necesară.
  • Publicat:
Aventura de-o noapte, benefică sau dăunătoare? Explicațiile psihologului
Sursa foto: Shutterstock

Blamată de unii, experimentată de alţii, aventura de-o noapte rămâne, totuşi, o realitate a zilelor noastre. Dacă pentru femei această formă de manifestare se poate naşte dintr-o atracţie extremă sau din pură răzbunare, bărbaţii văd această trăire ca pe un lucru firesc.

Dacă ar fi invers, ar fi mai interesant? Respectiv dacă am accepta că unele femei pot avea relaţii dese de o noapte, ca şi bărbaţii? Feminitatea şi gingăşia femeilor ar dispărea.

Din cauze clar hormonale, bărbaţii au preluat îndatoririle si sensibilitatea femeilor începând cu anul 1997. Rezultatul? Ieşiţi pe stradă. Priviţi zecile de cupluri ce trec pe lângă voi. Nu prea mai sunt bărbaţi. Surori mai mari, da. Bărbaţii şi-au pierdut masculinitatea.

Ca barbatul să fie bărbat şi femeia femeie, până la 30 de ani, trebuie să experimenteze relaţiile de o singură noapte. Altfel, sexual şi emoţional vor fi dominaţi’, precizează psihologul Radu Leca.

Aventura de-o noapte, o formă de distrugere emoţională

Apare relaxarea sau flexibilitatea emoţională. Dispare stresul. Blamata ca experienţă de milioane de oameni, aventura de-o noapte te reconfirmă ca om modern. Evident, nu are nimic în comun cu lucrurile profunde şi echilibrate pentru care trebuie să munceşti din greu.

La nivel de suprafaţă, negândindu-te la vinovăţie şi la teama de a nu distruge, subiectul, care în timpul unei relaţii vechi are o aventură, o să fie mult mai relaxat. Relaxarea este însă de suprafaţă şi nu este reală. Există zâmbetul obişnuit şi zâmbetul vinovat. Dacă nu pe loc, sigur în 12 luni o să se simtă vinovat. Aventura de-o noapte, din punct de vedere psihologic, este o formă de distrugere emoţională, adaugă specialistul.

Riscurile nu sunt imediate. Datorită sensibilităţii personajelor, acestea pot reacţiona diferit:

  • Vorbitul în somn: Dana, iubita mea, te sun dimineaţă, după ce pleacă soţia! Dimineaţa, soţia o să-l întrebe: Dragule, ce mai face prietena noastră, Dana?
  • Nemulţumirea şi neîncrederea
  • Debutul unui episod psihotic. Din vinovăţie, subiectul vede şi aude lucruri ce nu au legătură cu realitatea.
  • Debutul unui episod paranoid. Din vinovăţie, subiectul crede că este urmărit şi filmat.

Cum se simt femeile şi bărbaţii după o aventură de o noapte?

Educaţia, inteligenţa emotională şi religia sunt cele ce dictează ceea ce simţim după ce trădăm, înşelăm, minţim. Actul sexual liber consimţit, în afara relaţiei de cuplu sau ca formă de exprimare a libertăţii sexuale, transformă, atât emoţional, cât şi cognitiv, subiectul practicant.

În primul moment apare bucuria orgasmului obţinut cu o altă persoană decât cea obişnuită. Ulterior, starea de rău, de vinovăţie. Se instalează frica de a nu fi descoperit. Există subiecţi ce au primit diagnosticul de Tulburare Anxios Depresivă având drept cauză principală relaţia extraconjugală. Prin nemărturisire, subiectul devine stresat, mai spune psihologul Radu Leca.

Bărbatul şi femeia îmbrăţişează trăiri similare după un astfel de episod.

Psihologic, comportamentul pare similar. Analiza comportamentală confirmă faptul că subiecţii au multe puncte de reacţie în comun. Unde intervine nota distinctivă? Tipologia bărbatului şi tipologia femeii remarcă diferenţe emoţionale exprimate scriptic.

Oscar Wild spunea aşa: „Un bărbat poate fi fericit cu orice femeie, atât timp cât nu o iubeşte”, iar Stela Popescu spunea: „Bărbatul şi femeia sunt, categoric, diferiţi, dar complementari. Egalitatea între sexe înseamnă parteneriat”.

Exemplele de mai sus sunt extreme prin aruncarea în scenă, dar favorizează înţelegerea.

În general, nu trebuie să arăţi într-un anumit fel ca să înşeli, emoţional trebuie să ai starea necesară să faci asta.

Cel mai tare îmi plac regretele cu structură argumentativă, ce apar a doua zi: M-am scufundat în ochii lui şi dimineaţa nu ştiam cum să ajung mai repede acasă. I-am spus soţului că sunt la prietena mea. Normal că m-a apărat. Dacă ar şti că e chiar bărbatul ei, alergam şi ne-am cionit, acesta este un exemplu.

Şi al doilea: I-am masat glezna scrântită până când a început şi ea să mă maseze. Paharul meu cu suc şi gheaţă s-a vărsat, singur, pe bluza ei. Eu doar am ajutat-o să se dezbrace, adaugă specialistul.

De ce recurg bărbaţii şi femeile la astfel de gesturi

Nemulţumirea este un răspuns. Din dorinţa de a fi reconfirmaţi sexual, atât bărbaţii cât şi femeile înşală, afirmă psihologul.

Dacă visezi la o aventură, trebuie să ţii cont de rezultat, de bolile cu transmitere sexuală, de sănătatea mintală ce se subrezeşte, de scăderea imaginii de sine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”