Legătura dintre pepene şi anemie. În ce combinaţii poate fi servit fructul verii

Pepenele te poate ajuta să obţii silueta la care visezi, întăreşte sistemul imunitar şi îţi asigură necesarul de vitamine. Beneficiile fructului minune nu se opresc însă aici.
Legătura dintre pepene şi anemie. În ce combinaţii poate fi servit fructul verii
Sursa foto: Shutterstock

Pepenele nu trebuie să lipsească din regimul nostru de viaţă în această vară. Acest fruct dulce şi aromat previne deschidratarea, te poate ajuta dacă duci o luptă cu kilogramele în plus sau dacă ai dureri musculare, asigură sănătatea pielii şi a părului. Ba mai mult, poate fi aliatul tău dacă suferi de anemie.

„Principalul argument al pepenilor este legat de cantitate. Recomandat mai ales pacienţilor care au nevoie de o cporţie mare pentru a simţi satisfacţia unei mese bune, pepenele se serveşte în cantităţi generoase. Având în vedere că numai 25 de g de ciocolată aduc 100 kcal, în cazul pepenelui, 350 g conţin 100 kcal, deci cantitatea este mai mare şi vom avea satisfacţia că am mâncat ceva dulce’’, precizează medicul nutriţionist Mihaela Posea pentru Ce se întâmplă, doctore?!

O porţie de 350 g de pepene roşu conţine numai 100 kcal şi 26 g carbohidraţi, 2 g proteine, 0.5 g grăsimi şi 1.4 g fibre. „Necesarul de fibre pentru un adult este de aproximativ 14 g pentru fiecare 1.000 de kcal consumate. Din punct de vedere al vitaminelor, aceeaşi porţie de 350 g asigură mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina A şi aproximativ o treime din necesarul de vitamina C.  În cantităţi ceva mai mici decât cele enumerate deja, găsim şi vitaminele B5, B6, B1, B2, B3 dar şi minerale precum cupru, fier, magneziu sau potasiu’’, adaugă specialistul.

O porţie de 300 g de pepene galben conţine 100 kcal şi 24 g carbohidraţi, 2.5 g proteine, 0.6 g grăsimi şi 2.7 g fibre. „Din punct de vedere al vitaminelor, aceeaşi porţie de 300 g asigură de 3 ori necesarul zilnic de vitamina A şi acoperă necesarul de vitamina C. În cantităţi mai mici găsim vitamina B6, acid folic, vitamina B3, vitamina B1 dar şi potasiu, cupru, magneziu şi fier’’, mai spune nutriţionistul Mihaela Posea.

Astfel, spre deosebire de multe alte fructe unde porţiile recomandate de medici sunt mult mai restrictive, când vine vorba de pepeni, nutriţioniştii sunt generoşi.

În plus, deşi senzaţia poate să fie de apă dulce, iar asta datorită cantităţii foarte mari de apă din compoziţie, pepenii au un aport important pentru unele vitamine. „În timpul regimurilor alimentare hipocalorice, cu multe proteine, necesarul de vitamina C şi A nu este îndeplinit. Astfel, protecţia antiinfecţioasă a organismului poate avea de suferit.

Dacă optăm pentru pepene galben, atât necesarul de vitamina C, cât şi cel de vitamina A îl acoperim cu 300 g. Dacă alegem pepenele roşu, asigurăm mai mult de jumatate din necesarul zilnic de vitamina A si aproximativ o treime din necesarul de vitamina C cu 350 g. Vitamina C, cuprul şi fierul  sunt implicate în formarea hemoglobinei- acea proteină de la nivelul celulelor roşii, implicată în transportul oxigenului la ţesuturi. Dacă scade cantitatea de hemoglobină, apare anemia, care poate trece neobservată la început’’, susţine Dr. Mihaela Posea.

Pepenele poate să fie acompaniat de brânză pentru o gustare delicioasă şi saţioasă sau de o masă principală pentru cei pasionaţi. „350g de pepene roşu cu 30g brânză feta reprezintă o gustare foarte bună, iar 70g brânza feta alături de 500 de g de pepene poate reprezenta o masă principală pentru o persoană aflată la dietă’’

Nu uitaţi să serviţi pepeni copiilor! Sunt dulci, coloraţi, contin vitamine şi asigură micuţilor energie şi nutrienţi importanţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”