5 remedii naturale împotriva arsurilor solare

Visezi la vacanţă, cu stat ore întregi pe plajă, cu o carte şi un cocktail delicos în mână. Dar de fiecare dată faci aceeaşi greşeală: vrei să iei cu tine tot soarele şi ajungi să te arzi foarte rău.
  • Publicat:
5 remedii naturale împotriva arsurilor solare

Pentru că în fiecare an îţi promiţi că asta este ultima dată când mai faci greşeala de a sta la plajă fără măsură, ne-am decis să te ajutăm cu o listă cu lucruri pe care le poţi face pentru a mai scăpa de suferinţa inevitabilă de după fiecare repriză exagerată de băi de soare. Iată 5 remedii naturale împotriva arsurilor solare:

Fă o baie călduţă

După o zi lungă la soare, primul lucru pe care probabil ţi-l doreşti este o baie lungă, cu spumă din abundenţă. Doar că nu este o idee atât de bună, pentru că şamponul, gelul de duş şi spumantul de baie nu vor face altceva decât să îţi usuce şi să îţi irite pielea arsă de soare. O baie călduţă, fără săpun, este o idee mult mai bună. În plus, pentru a reduce senzaţia de disconfort pe care o ai din cauza pielii arse de soare, pune în apă bicarbonat de sodiu, care s-a dovedit că ajută la ameliorarea inflamaţiei şi a mâncărimii. Sau, o altă variantă naturală, care contribuie semnificativ la calmare durerii provocate de arsurile solare este o ceaşcă de oţet alb turnată în apa în care te speli.

Inspectează congelatorul în căutare de soluţii

Arsurile solare dor, uneori chiar foarte rău. Pentru că, cel mai probabil, simţi nevoia să pui ceva rece pe pielea arsă de soare, urmează-ţi instinctul şi deschide congelatorul. Ia o pungă de legume congelate (noi îţi recomandăm mazărea, pentru că o sa se muleze mai bine pe răni), înveleşte-o într-o cârpă puţin umedă şi alică pe pielea afectată de soare. Aceasta va absorbi o parte din căldura din piele, va contracta vasele de sânge şi va reduce inflamaţia. Nu e obligatoriu să fie mazăre, poţi improviza cu orice din congelator, câtă vreme nu aplici direct pe piele, fără să înfăşori în ceva. 

Hidratează-te

Bea multă apă pentru a contracara efectele deshidratării pielii, în urma expunerii nechibzuite la soare. Dar nu te mulţumi doar să bei mai multă apă ca de obicei, adaugă la aceasta şi câteva porţii generoase de fructe bolgate în apă precum pepenele verde şi galben. Acest lucru îţi va aduce beneficii multiple, pe lângă ameliorarea problemelor pielii arse de soare.

Foloseşte-ţi creativitatea în bucătărie

Multe dintre lucrurile pe care le ai în bucătărie pot contribui la ameliorarea durerilor provocate de arsurile solare. Iată câteva dintre ele:

  • Înmoaie două pliculeţe de ceai negru în apă rece şi pune-le pe pleoape, pentru a reduce inflamaţia şi ameliorarea durerii
  • Pune într-un castron 1 ceaşcă de lapte, 4 ceşti de apă şi câteva cuburi de gheaţă. Înmoaie o cârpă curată în amestec, stoarce surplusul şi aplică pe piele. Compresa se ţine 15-20 de minute şi se reaplică la fiecare două ore. Proteinele, grăsimile şi pH-ul laptelui au efecte inflamatorii asupra pielii
  • Fă o pastă din amidon şi puţină apă şi aplică pe arsuri. Amestecul este un antiinflamator excelent
  • Aplică iaurt pe arsuri, stai aşa câteva minute, apoi fă un du călduţ şi usucă blând pielea. La fel ca şi laptele, iaurtul conţine proteine şi grăsimi care ameliorează inflamaţiile.
  • Ştiai că salata pe care o preferi la prânz este remediul perfect pentru arsuri? Fierbe câteva frunze de salată verde, lasă lichidul la răcit şi apoi aplică pe piele cu o compresă sterilă. Rezultatul va fi unul răcoritor pentru pielea ta.

Rezistă tentaţiei de a-ţi jupui pielea care se desprinde uşor în urma arsurilor

Băşicile cu apă (blistere) reprezintă un semn de vătămare severă şi trebuie tratate cu grijă. Dacă te deranjează prezenţa lor şi acoperă doar o zonă mică, poţi să le goleşti de lichid cu atenţie, dar nu îndepărta pielea, pentru că riscul de infecţii este foarte mare, mai ales când aerul vine în contact cu terminaţiile nervoase sensibile din zonă. 

Foto: pixabay.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum îţi îngrijeşti tenul vara
Cum îţi îngrijeşti tenul vara
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân