Dieta Eco-Atkins te ajută să slăbeşti, inclusiv dacă eşti vegetarian

Poţi tine o dietă cu conţinut scăzut de carbohidraţi, cum ar fi Atkins, în timp ce urmezi un regim vegetarian sau vegan? Noi studii arată că este posibil. Un grup de cercetători a dorit să vadă dacă ar putea adapta dieta Atkins astfel încât să păstreze beneficiul pierderii în greutate, deja dovedit, dar să aibă ca efect şi îmbunătăţirea colesterolului, printr-o abordare vegetariană. Aşa a apărut programul "Eco-Atkins".
  • Publicat:
Dieta Eco-Atkins te ajută să slăbeşti, inclusiv dacă eşti vegetarian

Poţi tine o dietă cu conţinut scăzut de carbohidraţi, cum ar fi Atkins, în timp ce urmezi un regim vegetarian sau vegan? Noi studii arată că este posibil. Un grup de cercetători a dorit să vadă dacă ar putea adapta dieta Atkins astfel încât să păstreze beneficiul pierderii în greutate, deja dovedit, dar să aibă ca efect şi îmbunătăţirea colesterolului, printr-o abordare vegetariană. Aşa a apărut programul „Eco-Atkins”.

Cercetătorii au pus un grup de participanţi aflaţi la dietă vegană (care nu conţine nici un singur produs animal, nici măcar lactate sau ouă) să aibă încă două obiective în alimentaţie: un conţinut scăzut de carbohidraţi şi unul mare de proteine.
Astfel, proteinele (31% din totalul caloriilor) trebuiau luate în principal din soia, leguminoase, nuci şi seminţe. Majoritatea grăsimilor (43% din totalul caloriilor) proveneau tot din nuci, uleiuri vegetale şi avocado.
Restul de 26% din totalul caloriilor au fost carbohidraţii, proveniţi în special din fructe şi legume. Unele cereale, cum ar fi pâinea, orezul, cartofii şi produsele coapte au fost eliminate.

Beneficiile dietei Eco-Atkins

Cercetările au dovedit că, în comparaţie cu o dietă lacto-vegetariană, dieta „Eco-Atkins” ajută în mod clar la reducerea colesterolului, nu doar la scăderea în greutate. De asemenea, ApoB, o componentă a LDL care este legată de boala cardiacă, a scăzut semnificativ mai mult pentru dieta „Eco-Atkins”. Studiul a demonstrat că reducerea carbohidraţilor poate fi aplicată chiar şi pentru modelul riguros al alimentaţiei vegane, rezultând nu numai scăderea în greutate, ci şi scăderea rezistenţei la insulină şi scăderea trigliceridelor, precum şi scăderea colesterolului.


Ca urmare, dacă deja practici o alimentaţie vegetariană, dar nu reuşeşti să slăbeşti, această dietă ar putea fi soluţia pe care o căutai. Datorită ei poţi scădea cu aproximativ 8 kg pe lună, obţinând îmbunătăţiri ale tensiunii arteriale, colesterolului şi trigliceridelor, a căror prezenţă în exces a fost asociată cu boli de inimă.

Cum funcţionează dieta Eco-Atkins?

Pentru a ţine dieta Eco-Atkins va trebui ca 31% din caloriile zilnice să provină din proteine vegetale, 43% din grăsimi vegetale şi 26% din carbohidraţi. Nu există alte reguli stricte, de aceea o poţi adopta şi dacă nu eşti vegetarian: deşi se elimină toate sursele de produse animale, cei mai mulţi includ peşte, carne albă slabă şi, ocazional, produse lactate.

Proteinele trebuie să se concentreze asupra fasolei: albă, neagră, roşie, pinto sau garbanzo, orice tip este bună. Alte surse bune de proteine sunt leguminoasele, fructele cu coaja lemnoasă, varza de Bruxelles, cuşcuşul, lintea, orzul, hrişca. Astfel, 100 g de migdale furnizează 20 grame de proteine. O serie de alte vegetale conţin cantităţi suficiente de proteine pentru a fi integrate în orice tip de alimentaţie.

Grăsimile. Le vei înlocui pe cele nesănătoase cu grăsimi sănătoase. Sunt eliminate untul, laptele integral, carnea de vită şi uleiurile vegetale hidrogenate, care pot fi dăunătoare. Acizii graşi Omega-3, unturile de nuci, seminţele, avocado şi măslinele sunt opţiuni sănătoase pentru inimă. Uleiul vegetal, cum ar fi uleiul de rapiţă, uleiul din seminţe de in şi uleiul de nuci sunt de asemenea benefice. Acestea pot fi folosite pentru gătit sau în salate.

Carbohidraţii. Pasul final este alegerea carbohidraţilor cu înţelepciune. Ai mai multă libertate decât în dieta tradiţională Atkins: 26% din calorii provin de la carbohidraţi, comparativ cu 10% la Atkins. Pâinea albă, orezul, cartofii şi produsele de cofetărie sunt interzise, în timp ce fructele, legumele, cerealele integrale, pâinea integrală şi ovăzul sunt recomandate.

Cât te costă să ţii dieta Eco-Atkins?

Este o dietă accesibilă majortăţii oamenilor. Fructele, legumele, migdalele şi produsele din soia cu care ar trebui să umpli frigiderul sunt în general mai scumpe decât alimentele procesate, cum ar fi pâinea albă, cerealele cu zahăr şi dulciurile. Dar dacă oricum obişnuiai să cumperi alimente scumpe, s-ar putea să constaţi o îmbunătăţire a bugetului atunci când te vei concentra pe plante în loc de carne şi lactate.

Cât de uşor este de urmat?

Depinde de cât timp poţi face faţă lipsei de carne şi de carbohidraţi „răi” cum ar fi pâinea albă, cartofii şi produsele de panificaţie. Dietele care limitează sever grupurile de alimente întregi timp de mai multe luni tind să aibă rate de succes mai mici decât dietele mai puţin restrictive.
Dieta Eco-Atkins necesită multă muncă şi creativitate. Depinde de tine să-ţi planifici mesele în jurul proteinelor vegetale, mai degrabă decât în jurul proteinelor animale. Sunt puţine resurse disponibile pentru a te ghida, ceea ce poate face dificilă planificarea, în schimb este foarte pe placul celor creativi.

Unde găseşti reţete şi inspiraţie?

O căutare pe Google oferă sute de reţete Eco-Atkins, variind de la supă de pasăre, până la piure de legume sau burgeri de fasole şi nuci. Salatele cu frunze verzi sunt cel mai bun pariu, dar nu uita să le faci fără bucăţele de şuncă, crutoane sau brânză, ci punând în schimb legume variate, nuci şi măsline. Pentru desert, alege fructe proaspete.

Foamea nu ar trebui să fie o problemă în dieta Eco-Atkins. Leguminoasele, legumele şi cerealele integrale, toate subliniate în dietă, necesită mai mult timp pentru a fi digerate, menţinând senzaţia de saţietate pe o perioadă mai mare.  Înceară să reinventezi felurile favorite: foloseşte fasole neagră fiartă, pasată şi amestactă cu condimente, pentru a fi transformată în burger, în loc de friptură, sau foloseşte tofu în loc de brânzeturi. În spagherte, în loc de carnea de pui poţi testa gustul cu fasole alba şi sos de roşii.

Eco-Atkins este o dietă sigură?

Deşi a depăşit performanţele Atkins tradiţionale, experţii au considerat ca Eco-Atkins este prea greu de dus şi are prea puţini carbohidraţi. Totuşi, nu există nici riscul de malnutriţie în primele câteva luni. Dacă vrei să faci şi exerciţii, este foarte bine. Activitatea fizică scade riscul de boli de inimă şi de diabet zaharat, ajută la mentinerea greutatii si creste nivelul de energie. Majoritatea experţilor sugerează cel puţin 30 de minute de exerciţii de intensitate moderată, de pildă mersul pe jos, în fiecare zi.

Foto: Pixabay

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”