Top 5 modificări mai puţin cunoscute pe care le provoacă o sarcină

Eşti însărcinată, dar singura modificare pe care o observi este la nivelul abdomenului? Femeile însărcinate suferă numeroase transformări, însă nu toate sunt vizibile. Din fericire, multe dintre aceste modificări sunt temporare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 5 modificări mai puţin cunoscute pe care le provoacă o sarcină

Eşti însărcinată, dar singura modificare pe care o observi este la nivelul abdomenului? Femeile însărcinate suferă numeroase transformări, însă nu toate sunt vizibile. Din fericire, multe dintre aceste modificări sunt temporare.

„Organismul femeii însărcinate se schimbă, se transformă, pentru a putea susţine atât corpul mamei, cât şi pe cel al bebeluşului în creştere. Cele mai multe modificări sunt comune şi nu trebuie să creeze îngrijorări, de aceea, cel mai bine este ca femeia însărcinată să se documenteze şi să întrebe medicul ginecolog cu privire la acestea, pentru a fi în temă”, explica dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Iată 5 schimbări mai puţin cunoscute pe care sarcina ţi le produce:

Creierul
Simţi că îţi pierzi minţile? Scanările IRM ale femeilor însărcinate au arătat că mărimea creierului se micşorează, de fapt, în trimestrul al treilea, dar revine la dimensiuni normale la câteva luni după naştere. Alte cercetări au constatat că memoria pe termen scurt, concentrarea şi capacitatea de învăţare sunt afectate semnificativ la sfârşitul sarcinii. Nimeni nu ştie exact de ce se produce această modificare, dar lipsa de somn în această perioadă destul de incomodă poate contribui la modificări ale creierului.

Ochii
Dacă apare un disconfort la nivelul ochilor când te uiţi la un film, dă vina pe retenţia de lichide şi pe cea a hormonului de sarcină. Corneea ochilor tăi se umflă împreună cu restul corpului. Pe măsură ce corneele se îngroaşă şi se curbează mai mult, modul în care refracţionează imaginile vizuale în ochi se schimbă. Vestea bună este că vederea ar trebui să revină la normal în termen de 3 luni de la naştere.
Chiar dacă vederea rămâne neschimbată, aproape una din patru purtătoare de lentile în timpul sarcinii constată că acestea devin insuportabile. Cauza, din nou, este hormonală. Acestea nu se mai potrivesc ochilor tăi, iar nivelurile de hormon fluctuant usucă corneea şi reduc producţia de lacrimă.

„Este indicat să faci o vizită oftalmologului, care îţi poate modifica puţin dioptriile, până după naştere. Dacă lentilele te deranjează este bine să alegi o pereche de ochelari. De asemenea, poţi încerca să foloseşti picături de lubrifiere sau alte soluţii care vor elimina acest disconfort”, afirmă specialistul.

Gura
Ai auzit vreodată asocierea dintre sarcina şi pierderea dinţilor? În timp ce calciul necesar pentru a construi oasele bebeluşului vine din dieta ta, dinţii tăi ar putea fi expuşi riscului de gingivita de sarcină. Maladia, care afectează aproape toate mamele însărcinate, apare atunci când vasele de sânge dilatate umfla gingiile, care devin mai puţin rezistente la infecţie. Modificările hormonale fac, de asemenea, că bacteriile să se înmulţească mai mult în cavitatea bucală. Este bine să ​​ai o igienă dentară corectă mai ales în timpul sarcinii, pentru a evita astfel de probleme.

Nasul
Femeile însărcinate nu înţeleg de ce în timpul sarcinii simt mirosurile mult mai puternic, de aceea, de multe ori, li se face rău şi varsă. Acest lucru apare mai ales în primele luni de sarcină, când este prezent şi răul de dimineaţă. În timpul primului trimestru, o aversiune faţă de mirosurile nocive ajută femeile să stea departe de alimentele cu un conţinut ridicat de bacterii sau toxine naturale, care ar putea dăuna fătului în această perioadă crucială de dezvoltare.

În timp ce sarcina progresează, femeile însărcinate vor observa diferenţe la nivelul nasului, deoarece fluxul sanguin crescut către membranele mucoase îl face să se umfle. Rezultatul poate un nas decongestionat, ca în cazul unei răceli. Dacă ai sângerări nazale frecvente poţi da vina pe modificările hormonale care modifică structura mucoasei.

Pielea
Strălucirea pielii femeilor însărcinate este datorată nivelurilor ridicate de estrogen, care sporesc cantitatea de sânge care curge prin vene cu până la 50% pentru a susţine circulaţia fătului. Din păcate, ele sunt predispuse la o serie întreagă de probleme de piele mai puţin pline de farmec. Hormonii de sarcină pot revigora glandele umede, de exemplu, declanşând apariţia acneei.

Pe lângă aceste modificări mai puţin cunoscute şi explicate, femeile însărcinate se confruntă cu multe schimbări mai mult sau mai puţin plăcute. Orice agravare şi exagerare trebuie anunţată medicului ginecolog pentru a lua măsuri la timp..

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”