7 ponturi pentru a-ţi învăţa copilul să fie econom

Când vine vorba despre dorinţele copiilor, totul trebuie să se întâmple ”aici” şi, mai ales ”acum”. Tocmai de aceea, este o adevărată provocare să înveţi un copil să pună bani deoparte, să analizeze cele mai bune oferte şi să fie cumpătat atunci când are bani în buzunar. Am provocat-o pe Carmen Iorgulescu, psiholog, trainer de educaţie financiară şi antreprenorială, coordonator KEN Academy (un loc unde învaţă copiii să-şi valorifice ideile prin organizarea unor evenimente în care aceştia îşi pot deschide standuri unde îşi pot vinde propriile creaţii: de la limonadă sau brioşe la mici obiecte artizanale create chiar de ei).
  • Publicat:
  • Actualizat:
7 ponturi pentru a-ţi învăţa copilul să fie econom

Când vine vorba despre dorinţele copiilor, totul trebuie să se întâmple ”aici” şi, mai ales ”acum”. Tocmai de aceea, este o adevărată provocare să înveţi un copil să pună bani deoparte, să analizeze cele mai bune oferte şi să fie cumpătat atunci când are bani în buzunar. Am provocat-o pe Carmen Iorgulescu, psiholog, trainer de educaţie financiară şi antreprenorială, coordonator KEN Academy (un loc unde învaţă copiii să-şi valorifice ideile prin organizarea unor evenimente în care aceştia îşi pot deschide standuri unde vând propriile creaţii: de la limonadă sau brioşe la mici obiecte artizanale  să ne ofere câteva ponturi pentru a-i învăţa pe cei mici să aprecieze valoare banilor.

„Chiar dacă ai impresia că lecţiile de educaţie financiară pe care i le oferi de la cele mai mici vârste sunt vorbe aruncate în van, nu este deloc aşa”, şi-a început Carmen pledoaria. Pe măsură ce îi vorbeşti despre bani şi despre importanţa economisirii, va începe să-şi însuşească noţiunile, să înţeleagă ce înseamnă cumpărături eficiente şi să facă diferenţa între moft şi necesitate. Pe termen lung, beneficiile sunt uriaşe: însuşindu-şi natural şi progresiv regulile de gestionare a banilor, va reuşi la maturitate, fără prea mare efort, să cunoască valoarea banului, să-şi aprecieze cum trebuie munca, să fie eficient în administrarea bugetului familiei şi, nu în ultimul rând, să-şi facă propriile strategii de creştere a veniturilor. Iată câteva ponturi care îl vor ajuta pe cel mic să fie cumpătat, să economisească şi chiar să câştige:

Cumpără-i propria puşculiţă

Copiii mai mari, trebuie să aibă trei puşculiţe, una pentru fiecare din funcţiile banilor: cheltuială, economisire, donaţie. De fiecare dată când câştigă bani, încurajează copilul să împartă banii în cele trei puşculiţe. Învaţă-l că e normal să cheltuie o parte, unii să îi economisească, unii să îi doneze. Este crucial să le arăţi copiilor că banii pot juca roluri diferite în viaţa de zi cu zi, fie că e vorba de a cheltui sau de a economisi pentru mai târziu. Puşculiţa, trebuie să fie doar a lui şi în ea să-şi adune, în timp, banii primiţi de la părinti, de la bunici sau din alte surse. Astfel, copilul îşi va dezvolta obişnuinţa de a face alegeri.

Copiii mititei (până în 7 ani) pot avea o puşculiţă unică. Ei sunt atraşi în primul rând de cantitate, apoi de valoare. Incearcă să-i schimbi banii în bancnote de valoare cât mai mică.

Încurajează-l să îşi stabilească un obiectiv de economisire

Ajută-l să îşi stabilească un obiectiv pentru care economiseşte. Astfel totul va avea un sens pentru el şi te va ajuta şi pe tine, părinte, să-i explici de ce nu îi satisfaci o poftă ”acum”. Probabil că aceasta este cea mai importantă “cheie”in economisire. Dacă nu ai un obiectiv, economisirea devine plictisitoare, dificilă şi poţi renunţa uşor în faţa tentaţiei. Poate ajuta, de asemenea, să ataşezi o imagine care simbolizează “obiectivul”. 

Învăţa-l de mic noţiunile de depozit şi dobândă

”Dacă îţi păstrezi banii în puşculiţa de economisire timp de o lună, eu voi contribui la efortul tău şi îţi voi da încă X lei; uite aşa atunci vei avea mai mulţi bani”. Dacă îi păstrezi timp de 3 luni, te voi recompensa cu 2X”. Scopul nu este doar acela de a economisi, ci şi de a învăţa să aştepte, stimulat de perspectiva de a câştiga doar abţinându-se de la cheltuieli. Nimic nu e mai motivant să continui economisirea banilor cu un anumit scop decât să observi cum ei se înmulţesc în timp!

Lecţia aşteptării

Copiii au mereu dorinţe urgenţe. Fie că văd o nouă prinţesă într-o reclamă TV, vreo betonieră uriaşă în magazinul de jucării sau o husă de tabletă cu sclipici, în permanenţă ceva le este ”absolut necesar”. Ei bine, într-o astfel de situaţie, învaţă-l două lucruri: pe de o parte, să reflecteze dacă ceea ce vede chiar îşi doreşte cu adevărat (dacă nu cumva i-ar plăcea mai mult altceva, dacă nu cumva are ceva asemănător, dacă e dispus să rămână cu bani puţini sau deloc de dragul obiectului respectiv) şi, pe de altă parte, dacă nu cumva în altă parte găseşte acelaşi produs sau unul asemănător la preţ mai bun. Odată ce a reuşit să-şi stăpânească pornirea de a cumpăra ”acum şi aici”, a făcut un mare pas înainte.

Vânătoarea de oferte

Aceasta este o lecţie valoroasă pentru orice copil. Desigur, în primă fază va trebui să faci tu asta pentru el. Fie online, fie direct în magazine. Te poţi abona la newslettere, poţi urmări periodic siteuri pe care se găsesc jucăriile/ cărţile/ accesoriile care îl interesează pe copil şi poţi vâna promoţiile din magazine în aşa fel încât să cumperi la cel mai bun preţ posibil. Arată-ţi entuziasmul de faţă cu cel mic de fiecare dată când faci o achiziţie bună şi evidenţiază câţi bani ai economisit pentru că nu ai cumpărat la cel mai mare preţ.

Lecţia micului antreprenor

Învaţă-l pe cel mic, de foarte devreme, că poate câştiga bani făcând diverse lucruri. Să nu cazi în capcana de a-l plăti pentru ceea ce în mod normal ar intra în atribuţiunile lui, cum ar fi să-şi facă patul, să plimbe câinele familiei, să hrănească peştii etc. Însă încurajează-l să facă mici comisioane pentru vecini, rude şi prieteni (în măsura în care există interes şi din partea lor), să îşi deschidă un mic magazin / stand de vânzare cu creaţiile lui (picturi, desene, construcţii, limonadă proaspătă, brioşe etc)

Lecţia încrederii

Aceasta este, de fapt, pentru tine, părintele. Ai încredere în copilul tău! Lasă-l să-şi gestioneze alocaţia sau oferă-i lunar un buget şi ajută-l să şi-l crească. Dă-i libertatea să facă alegeri în privinţa cheltuielii banilor şi, mai ales, dă-i libertatea de a face greşeli si de a-si asuma responsabilitatea deciziilor sale. Din ele învaţă mai bine decât din orice lecţie pe care i-o predai. E posibil ca primele lui bugete să se evapore la prima vizită în parc, pe jucării banale din plastic şi pe vată pe băţ. Nu-i nimic! Ai încredere că a doua, a treia sau a patra oară va fi mai bine şi că va veni ziua în care va reuşi să se abţină de la achiziţii inutile, să economisească şi chiar să-şi crească singur bugetul. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”