Alimente care cresc imunitatea. Mănâncă-le zilnic ca să te ferești de răceală și gripă!

Alimentația corectă poate proteja organismul de infecţii respiratorii. Iată o listă cu 15 alimente care cresc imunitatea.
  • Publicat:

Organismul nostru duce zilnic o luptă cu diferiţi agenţi patogeni, bacterieni, virali, parazitari, dar cel mai aprig adversar, care suprasolicită sistemul imunitar, pare să fie stresul. O alimentaţie echilibrată poate ajuta acest sistem să funcţioneze optim. Ba mai mult, poate proteja organismul de infecţiile respiratorii.

E de preferat să avem un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume, un program regulat de mese şi un număr adecvat de ore de somn. Iată o listă cu 15 alimente care ne pot creşte imunitatea.

Alimente care cresc imunitatea

Iaurtul şi lactatele fermentate cresc intensitatea răspunsului imun la o serie de bacterii şi virusuri. Pot fi consumate la micul dejun, gustări sau chiar în locul unei mese principale atunci când situaţia nu permite altceva.

Kiwi şi afinele sunt fructe bogate în vitamina C, cresc rezistenţa la boli şi au efect antioxidant.

Oul este o sursă de proteină de cea mai înaltă calitate şi conţinte toţi cei opt aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu îi poate sintetiza. Totodată, sunt o importantă sursa de vitamine antioxidante (A şi D) şi minerale (fier, seleniu, zinc).

Carnea roşie este o sursă bogată de proteine şi minerale (fier, zinc, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona efficient. În perioada de convalescenţă ajută la refacerea organismului.

Ardeiul gras, indiferent de culoare, şi morcovii conţin cantităţi mari de betacaroten, fitonutrient cu proprietăţi antioxidante, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Provitamina A stimulează producţia de anticorpi şi menţine integritatea pielii şi mucoaselor.

Peştele gras (somon, ton, sardine) este bogat în acizi graşi esenţiali omega-3, cu rol antiinflamator.

Scorţişoara conţine din plin antioxidanţi, ajută la stabilizarea zahărului în sânge şi luptă împotriva colesterolului rău.

Usturoiul. Aromatul condiment este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale şi poate fi folosit în multe feluri de mâncare. Acesta previne răcelile comune, precum şi bolile gastrointestinale.

Ghimbirul este excelent în lupta împotriva răcelii şi gripei, dar ajută şi în cazul altor boli.

Lămâia, bogată în vitamina C şi antoxidanţi, poate îmbunătăţi sistemul imunitar. Un pahar de apă cu lămâie, dimineaţa pe stomacul gol, este modul cel mai sănătos de a ne începe ziua.

O dietă adecvată poate ajuta sistemul imunitar să funcţioneze optim, mai ales în perioadele în care este suprasolicitat de anumiţi factori, precum stresul sau frigul.

De asemenea, încearcă să faci exerciţii în mod regulat, cum ar fi o plimbare zilnică de 30 de minute. Mișcarea moderată îţi poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”