5 remedii naturale pentru gingivită

Gingivita este un tip de inflamaţie a gingiilor care afectează 90% dintre adulţi , dar care poate fi uşor prevenită sau ameliorată cu câteva remedii naturale.
  • Publicat:
5 remedii naturale pentru gingivită

Conform unui studiu  al Journal of Clinical Periodontology între 50 şi 90% din populaţia planetei va fi afectată la un moment dat de gingivită. În timp ce gingiile roşii, sensibile şi umflate sunt cele mai comune simptome ale gingivitei, aceasta poate duce la pierderea dinţilor, durere sau sensibilitate când mestecăm sau respiraţie urât mirositoare. Cercetările chiar au legat formele severe de gingivită de boli de inimă, provocate de bacteriile care sunt vinovate şi de bolile gingiilor. 

Gingivita este cauzată în primul rând de bacteriile care se înmulţesc ca urmare a unei igiene orale precare. Dinţii acumulează o peliculă de reziduuri cunoscută sub numele de placă bacteriană, cea care duce la inflamarea gingiilor. Periajul corect şi folosirea aţei dentare, alături de curăţarea profesională periodică sunt printre cele mai eficiente arme împotriva gingivitei. Dacă faci deja aceste lucruri şi totuşi ai probleme cu gingivita, iată 5 remedii naturale care te pot ajuta cu această problemă.

Redu carbohidraţii rafinaţi

În urma unui studiu realizat în 2009 s-a descoperit că persoanele care au scos toţi carbohidraţii rafinaţi din dietă, practic, acelea care au adoptat dieta paleo nu sufereau de gingivită chiar renunţau la spălatul pe dinţi şi la aţa dentară timp de patru săptămâni. Autorii studiului au descoperit că numărul bacteriilor care provoacă gingivita nu a crescut la aceşti subiecţi, deşi dinţii lor au acumulat placă dentară, din cauza lipsei periajului zilnic. Acest studiu reprezintă un argument suficient de bun pentru a reduce cantitatea de dulciuri, pâine albă, sucuri şi alţi carbohidraţi rafinaţi.

Mănâncă mai multe fibre şi omega-3

În alt studiu concentrat pe dietă, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut o dietă bogată în omega-3, fibre şi vitaminele C şi D au avut cu 50% mai puţine probleme cu gingiile inflamate provocate de gingivită. Autorii afirmă că o schimbare benefică a bacteriilor din gură ar putea explica puterile unei diete speciale antigingivită. Fructele, în special citricele, sunt o sursă excelentă atât de fibre cât şi de vitamina C. în acelaşi timp, somonul este o sursă excelentă de vitamina D şi omega-3. Combină-l cu quinoa şi conopidă la cuptor pentru o porţie excelentă de fibre şi vitamine.

Mestecă gumă

Saliva este soluţia integrată de curăţare a gurii, deci, implicit şi a dinţilor. Dar acele persoane care au în majoritatea timpului gura uscată nu au suficientă salivă pentru a ţine bacteriile dăunătoare la distanţă. Chiar şi în cazul acelora care se spală în mod corect pe dinţi şi folosesc şi aţa dentară, gura uscată poate duce la răspândirea bacteriilor nocive şi la gingivită. Stimularea producţiei de salivă cu ajutorul gumei de mestecat este o soluţie eficientă împotriva gurii uscate, ajută la vindecarea ei şi scade şansele de recidivă. Doar trebuie să alegi o gumă fără zahăr, pentru că zahărul contribuie la depunerea plăcii bacteriene şi la apariţia cariilor. Mai multe studii au demonstrat că guma de mestecat care conţine extract de eucalipt este un inamic redutabil împotriva gingivitei.

Mănâncă mai mult iaurt

Lactatele bogate în calciu  – în special cele fermentate, precum iaurtul – pot înlătura gingivita şi te protejează de potenţiale viitoare afecţiuni ale gingiilor, conform unui studiu danez din 2012. Una dintre ipotezele acestuia au fost că bacteriile probiotice din lactatele bogate în calciu pot preveni înmulţirea microorganismele care provoacă gingivita.  

Bea ceai verde

Consumul de ceai verde poate preveni răspândirea gingivitei, dar şi preveni apariţia acesteia, conform unui studiu din 2009. Autorii studiului afirmă că un anumit antioxidant din ceaiul verde, cunoscut sub numele de catehină, poate bloca răspândirea bacteriilor care cauzează gingivita şi poate reduce în mod natural inflamaţia.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”